• Lenovo ThinkPad X220, X230 (Dasher-2) jak wylutować most południowy z klejem?

Zasady działu:Kliknij, aby przejrzeć zasady tego działu

1. Tytuł wątku powinien zawierać skrócony opis problemu.
  2. Treść wątku powinna zawierać rozszerzony opis problemu oraz sformułowane pytanie.
  3. Nie jest dozwolone umieszczanie załączników w postaci kompletnych instrukcji/schematów/wsadów BIOS, ani linkowanie do tych plików, zamieszczonych na innych stronach. Dozwolone jest wyłącznie umieszczenie fragmentu instrukcji/schematu, który ułatwi autorowi diagnostykę lub naprawę sprzętu z wątku. W jednym temacie można zamieścić nie więcej, jak jedną stronę instrukcji/schematu.
  4. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, który opisuje usterkę więcej niż jednego sprzętu. W takich przypadkach należy utworzyć osobne wątki dla każdego sprzętu.
  5. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, mającego charakter zapytania o schemat, boardview, zdjęcia płyty, wsad BIOS lub instrukcję serwisową. Do takich zapytań służy dział ZAPYTANIA O SCHEMATY/BIOS.

#1 Lenovo ThinkPad X220, X230 (Dasher-2) jak wylutować most południowy z klejem?

przez sebastiank 31 maja 2015, 17:01
Witam,
Płyta Dasher-2, z wlutowanym prockiem, do wymiany południe.
Na układach BGA w rogach widać jakby zalanie klejem, cienka warstewka, jakby lakier.
Próbowałem to ruszyć, ale nie chce zejść (hot + wykałaczka). Układ nie chce ani pływać zejść nawet przy 240*C (z innymi płytami żadnych problemów), podnosiłem też temperaturę dołu do 200-210*C (pomiar od spodu płyty osobną termoparą, zazwyczaj grzeje do 180-190*C).
Na górze drobnica pływa, a układ nie schodzi nawet rwąc chwytakiem podciśnieniowym - płyta się unosi a układ nie puści...
Testowałem na płycie po zalaniu - dawcy, więc pozwalałem sobie na więcej nie przejmując się laminatem.

Ma ktoś sposób na zdejmowanie kładów GBA w tych płytach?

Re: Lenovo ThinkPad X220, X230 (Dasher-2) jak wylutować most południowy z klejem?

przez Google Adsense [BOT] 31 maja 2015, 17:01

#3 Re: Lenovo ThinkPad X220, X230 (Dasher-2) jak wylutować południe?

przez sebastiank 31 maja 2015, 18:33
Przeglądałem, jednak tu nie ma tego słynnego kleju jak np. w T43.

#4 Re: Lenovo ThinkPad X220, X230 (Dasher-2) jak wylutować południe?

przez 4goth 1 czerwca 2015, 07:38
Żadna testowana przeze mnie chemia nie działa.
Ostatnio zakupiłem zestaw haków ZD-151. Na stacji przy 100 stopniach i po zalaniu topnikiem lekko wyskrobuję klej spod układu najcieńszym hakiem.
Oczywiście wyskrobiemy tylko to co na rogach pod układem, ale w większości przypadków wystarczy to do bezproblemowego zdjęcia układu.

#5 Re: Lenovo ThinkPad X220, X230 (Dasher-2) jak wylutować południe?

przez sebastiank 1 czerwca 2015, 10:45
Zeskrobałem ile się dało igłą (do pierwszego rzędu kulek), potrzymałem dłużej w 230*C, podważyłem śrubokrętem z 4 rogów i niestety porażka - dobrze że płyta-złom do testów. Część kleju zeszła z padami z płyty, część z padami z układu - ogólnie z 10% padów w miejscu kleju zerwane. Dookoła zerwanych padów sąsiednie zeszły ładnie, nie było zgromadzeń zerwanych padów, więc to raczej nie problem z temperaturą.

Klej położony na 4-5 rzędów kulek.

#6 Re: Lenovo ThinkPad X220, X230 (Dasher-2) jak wylutować południe?  [ROZWIĄZANY]

przez baner81 1 czerwca 2015, 11:52
Przy problemach z klejem próbuję przekręcić układ, nigdy nie rwę do góry.

#7 Re: Lenovo ThinkPad X220, X230 (Dasher-2) jak wylutować południe?

przez sebastiank 4 czerwca 2015, 07:47
Zdobyłem odpowiednią pensetę do "kręcenia" układów i procek zszedł nie uszkadzając padów na płycie.
Sposób Kolegi baner81 wydaje się być najlepszy.

Re: Lenovo ThinkPad X220, X230 (Dasher-2) jak wylutować południe?

przez Google Adsense [BOT] 4 czerwca 2015, 07:47