• Lenovo ThinkPad X220, X230 (Dasher-2) jak wylutować most południowy z klejem?

Forum rules:Click here to view the forum rules

1. Topic title should contain the brief description of problem.
  2. Topic message should contain the extended description of problem and, the question.
  3. It is not allowed to post the attachments with complete documentations or BIOS files nor linking to any 3rd party websites hosting such files. It is only allowed to post the small portion of the documentation (up to one page per post).
  4. You can only describe one problem per topic. For each another problem you should open a new topic.
  5. It is strictly forbidden to ask for any kind of documentation or BIOS file. For such requests please use the DOCUMENTATION & BIOS/EFI REQUEST subforum.

#1 Lenovo ThinkPad X220, X230 (Dasher-2) jak wylutować most południowy z klejem?

by sebastiank 31 May 2015, 17:01
Witam,
Płyta Dasher-2, z wlutowanym prockiem, do wymiany południe.
Na układach BGA w rogach widać jakby zalanie klejem, cienka warstewka, jakby lakier.
Próbowałem to ruszyć, ale nie chce zejść (hot + wykałaczka). Układ nie chce ani pływać zejść nawet przy 240*C (z innymi płytami żadnych problemów), podnosiłem też temperaturę dołu do 200-210*C (pomiar od spodu płyty osobną termoparą, zazwyczaj grzeje do 180-190*C).
Na górze drobnica pływa, a układ nie schodzi nawet rwąc chwytakiem podciśnieniowym - płyta się unosi a układ nie puści...
Testowałem na płycie po zalaniu - dawcy, więc pozwalałem sobie na więcej nie przejmując się laminatem.

Ma ktoś sposób na zdejmowanie kładów GBA w tych płytach?

Re: Lenovo ThinkPad X220, X230 (Dasher-2) jak wylutować most południowy z klejem?

by Google Adsense [BOT] 31 May 2015, 17:01

#3 Re: Lenovo ThinkPad X220, X230 (Dasher-2) jak wylutować południe?

by sebastiank 31 May 2015, 18:33
Przeglądałem, jednak tu nie ma tego słynnego kleju jak np. w T43.

#4 Re: Lenovo ThinkPad X220, X230 (Dasher-2) jak wylutować południe?

by 4goth 1 June 2015, 07:38
Żadna testowana przeze mnie chemia nie działa.
Ostatnio zakupiłem zestaw haków ZD-151. Na stacji przy 100 stopniach i po zalaniu topnikiem lekko wyskrobuję klej spod układu najcieńszym hakiem.
Oczywiście wyskrobiemy tylko to co na rogach pod układem, ale w większości przypadków wystarczy to do bezproblemowego zdjęcia układu.

#5 Re: Lenovo ThinkPad X220, X230 (Dasher-2) jak wylutować południe?

by sebastiank 1 June 2015, 10:45
Zeskrobałem ile się dało igłą (do pierwszego rzędu kulek), potrzymałem dłużej w 230*C, podważyłem śrubokrętem z 4 rogów i niestety porażka - dobrze że płyta-złom do testów. Część kleju zeszła z padami z płyty, część z padami z układu - ogólnie z 10% padów w miejscu kleju zerwane. Dookoła zerwanych padów sąsiednie zeszły ładnie, nie było zgromadzeń zerwanych padów, więc to raczej nie problem z temperaturą.

Klej położony na 4-5 rzędów kulek.

#6 Re: Lenovo ThinkPad X220, X230 (Dasher-2) jak wylutować południe?  [SOLVED]

by baner81 1 June 2015, 11:52
Przy problemach z klejem próbuję przekręcić układ, nigdy nie rwę do góry.

#7 Re: Lenovo ThinkPad X220, X230 (Dasher-2) jak wylutować południe?

by sebastiank 4 June 2015, 07:47
Zdobyłem odpowiednią pensetę do "kręcenia" układów i procek zszedł nie uszkadzając padów na płycie.
Sposób Kolegi baner81 wydaje się być najlepszy.

Re: Lenovo ThinkPad X220, X230 (Dasher-2) jak wylutować południe?

by Google Adsense [BOT] 4 June 2015, 07:47