• USG Echoson TS1000EXD - Konwerter Video AK145 BNC na VGA, ucięty obraz od dołu

To jest wątek ARCHIWALNY. Możesz odpowiedzieć w nim tylko wtedy, gdy Twój post zawiera rozwiązanie problemu (Regulamin forum p. 12.1).

#1 USG Echoson TS1000EXD - Konwerter Video AK145 BNC na VGA, ucięty obraz od dołu

przez sisk1 28 maja 2015, 11:08
Witam
Potrzebuję wyświetlić obraz analogowy przesyłany kablem BNC, na typowym monitorze komputerowym, ze złączem D-Sub (VGA). W tym celu zakupiłem konwerter sygnału: HD VGA Converter model AK145. Konwerter przesyła obraz, działają opcje regulacji, ale skubaniec obcina mi pas obrazu na dole. Od razu dodam, że opcje menu i monitora i konwertera nie pomagają (zmiany rozdzielczości od 640 x 480 aż do 1680 x 1200, przesuwanie itd). Czy ktoś może spotkał się z takim problemem. Proszę o szybką pomoc, w razie co mam jeszcze parę dni na zwrot urządzenia.
Na pierwszym zdjęciu prawidłowy obraz na oryginalnym monitorze, na drugim zdjęciu obraz z uciętym paskiem obrazu, akurat z potrzebnymi opcjami wyboru.
Obrazek Obrazek

Re: USG Echoson TS1000EXD - Konwerter Video AK145 BNC na VGA, ucięty obraz od dołu

przez Google Adsense [BOT] 28 maja 2015, 11:08

#2 Re: Konverter Video AK145, analog. BNC na sygnał VGA, ucięty pasek obrazu na dole

przez jurek1980 28 maja 2015, 20:13
Czy próbowałeś na innym monitorze VGA, najlepiej na jakimś CRT? Jakie parametry ma ten stary monitor poprawnie pokazujący obraz? Do czego w ogóle podłączasz ten monitor, to jakiś rejestrator ? Jeśli rejestrator to czy w nim nie ma jakiegoś menu?

#3 Re: Konverter Video AK145, analog. BNC na sygnał VGA, ucięty pasek obrazu na dole

przez Vogelek23 28 maja 2015, 20:58
jurek1980 napisał(a):to jakiś rejestrator ?
To jest ultrasonograf.

sisk1 napisał(a):obcina mi pas obrazu na dole
Zwykle po BNC przesyłany jest obraz z rozdzielczością 625 linii (standard 576i - dla urządzeń zasilanych z sieci 50Hz). Możliwe, że Twój aparat USG "produkuje" sygnał w innym standardzie i konwerter nie radzi sobie z "rozpoznaniem" rozdzielczości. Na początek podaj parametry lub oznaczenia monitora, jak zasugerował kol. jurek1980.

#4 Re: Konverter Video AK145, analog. BNC na sygnał VGA, ucięty pasek obrazu na dole

przez sisk1 29 maja 2015, 09:08
Tak, to USG Echoson TS1000EXD. Tak mi się wydawało, że część linii na dole nie jest wyświetlana, ale miałem nadzieję, że konwerter je gubi, a nie , że jest ich więcej. Co ciekawe, w trakcie przełączania konwertera z 3:4 na proporcje panoramiczne na chwilę miga cały obraz.
Pytania:
- czy coś z tego zestawu jeszcze da się wyciągnąć, tak by wyświetlany był cały obraz?
- a może udało by się przestawić na ucięcie góry obrazu, to by wystarczyło.
- może inny model konwertera? Zainwestowałem cały dzień pracy, zlutowałem przedłużki kabli tak, by z zewnątrz było widać tylko dodatkowe gniazdo monitora. (Wydaje mi się, że lutowane kable są OK, podłączałem monitor również bezpośrednio pod konwerter i z oryginalnym zasilaczem konwertera, nie ma różnicy).

Monitor nie ma swoich oznaczeń, to chyba autorski projekt Echosona, dodaję fotki oznaczeń kineskopu i płytki sterującej monitora.

Obrazek

Obrazek

#5 Re: Konverter Video AK145, analog. BNC na sygnał VGA, ucięty pasek obrazu na dole

przez Vogelek23 29 maja 2015, 11:55
Monitor do tego USG wyświetla więcej, niż 800 linii w pionie, można więc przypuszczać, że problemem jest sygnał wyjściowy z aparatu USG, który może mieć niestandardową liczbę linii TV (więcej, niż 625). Konwerter "nie widzi" tych nadmiarowych linii (ponieważ może pracować wyłącznie w standardach 480i oraz 576i), więc je ucina. To jednak tylko moja teoria.
Moim zdaniem, warto wypróbować inne konwertery.

#6 Re: Konverter Video AK145, analog. BNC na sygnał VGA, ucięty pasek obrazu na dole

przez sisk1 29 maja 2015, 11:57
Dzięki za odpowiedź. Poproszę o sugestię marki/modelu konwertera, żeby ludziom nie zabierać czasu zakupem i zaraz zwrotem.

#7 Re: USG Echoson TS1000EXD - Konwerter Video AK145 BNC na VGA, ucięty obraz od dołu

przez Vogelek23 29 maja 2015, 20:02
sisk1 napisał(a):Poproszę o sugestię marki/modelu konwertera, żeby ludziom nie zabierać czasu zakupem i zaraz zwrotem.
Będzie ciężko, zważywszy na opisane przeze mnie przypuszczenia. Pomógłby na pewno ktoś, kto już stosował taki konwerter w podobnym urządzeniu. Jeśli jednak nikt taki się nie znajdzie, będziesz musiał próbować we własnym zakresie.

#8 Re: USG Echoson TS1000EXD - Konwerter Video AK145 BNC na VGA, ucięty obraz od dołu

przez amorphe 29 maja 2015, 22:59
Patrząc na kineskop oraz chassis tego monitora, można wnioskować iż jest to "przebrandowany" monitor Sanyo VM-6612.
PDF jaki znalazłem zamieszczam poniżej (Instrukcja obsługi) - mam nadzieję, że będzie pomocny.
Jak wstępnie widać osiągana rozdzielczość to ponad 800 linii - natomiast częstotliwości odchylania (H:15,75kHz/V:60Hz) sugeruje przeznaczenie na rynek USA, Japonii... (EIA RS-170 video signal)
Stąd być może problemy z konwersją sygnału na VGA.

Musisz być zalogowany, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.

#9 Re: USG Echoson TS1000EXD - Konwerter Video AK145 BNC na VGA, ucięty obraz od dołu

przez jurek1980 30 maja 2015, 06:08
A ja dodam ze swojej strony, że w medycynie powinno stosować się sprzęt spełniający normy medyczne w zakresie chociażby możliwości upływu prądu (5mA zamiast 30mA jak dla zwykłego sprzętu). Sądzę, że ani konwerter ani normalny monitor nie będą ich spełniać. Jeśli to urządzenie ciągle ma być wykorzystywane zarobkowo to proponują rozważyć zakup profesjonalnego monitora przeznaczonego do takiego celu. Trzeba mieć na uwadze, że jak ktoś z rozrusznikiem serca będzie badany i coś się wydarzy, to biegły potem wyda odpowiednią opinię.

#10 Re: USG Echoson TS1000EXD - Konwerter Video AK145 BNC na VGA, ucięty obraz od dołu

przez sisk1 30 maja 2015, 12:04
jurek1980 napisał(a):A ja dodam ze swojej strony, że w medycynie powinno stosować się sprzęt spełniający normy medyczne w zakresie chociażby możliwości upływu prądu (5mA zamiast 30mA jak dla zwykłego sprzętu). Sądzę, że ani konwerter ani normalny monitor nie będą ich spełniać. Jeśli to urządzenie ciągle ma być wykorzystywane zarobkowo to proponują rozważyć zakup profesjonalnego monitora przeznaczonego do takiego celu. Trzeba mieć na uwadze, że jak ktoś z rozrusznikiem serca będzie badany i coś się wydarzy, to biegły potem wyda odpowiednią opinię.

a: jestem weterynarzem, gwarantuję nie badać nikogo z rozrusznikiem, ;)
b: mam drugie USG również polskiego producenta oryginalnie z monitorem CRT Belinea, w środku płyta AT pod procesor AMD K-3, u znajomego CRT + ECS K7S5A + Duron :shock:
c: jednak chyba 10 lat technicznie młodszy sprzęt jest bezpieczniejszy,
d: na konwerterze i monitorze nie ma zakazu używania dla...

amorphe: czy ogólnie dostępne monitory LCD z wejściem BNC obsłużą ten sygnał? Inwestycja za więcej niż 400-500pln będzie już ekonomicznie nieuzasadniona.

#11 Re: USG Echoson TS1000EXD - Konwerter Video AK145 BNC na VGA, ucięty obraz od dołu

przez jurek1980 30 maja 2015, 14:32
sisk1 napisał(a):a: jestem weterynarzem, gwarantuję nie badać nikogo z rozrusznikiem,

Tego nie wiedziałem i nie mogłem wiedzieć :)
sisk1 napisał(a):b: mam drugie USG również polskiego producenta oryginalnie z monitorem CRT Belinea, w środku płyta AT pod procesor AMD K-3, u znajomego CRT + ECS K7S5A + Duron

Taki sprzęt wydaje się często być podobny ale producent daje gwarancję, że spełnia on normy przeznaczone dla sprzętu medycznego, często posiada inne zasilacze i dodatkowe separacje ( Przynajmniej moje doświadczenie tak mówi)
sisk1 napisał(a):c: jednak chyba 10 lat technicznie młodszy sprzęt jest bezpieczniejszy,
d: na konwerterze i monitorze nie ma zakazu używania dla...

Tu znów kłaniają się normy. Normalne urządzenia nie są i nie mogą być używane w medycynie. Sam okres wyprodukowania sprzętu do normalnego użytkowania nie ma tu nic do rzeczy. Piszę to bo może kiedyś ktoś przeczyta ten post, podłączy co i jak mu się podoba i zrobi komuś krzywdę. Normy dla medycyny też ulegają zmianie (Chyba do 2005 dopuszczalna upływność to 10mA, obecnie zmniejszono na 5mA).

A teraz w kwestii rozwiązania problemu. Wydaje mi się, że przy takiej zabawie za dużo kombinujesz. Moim zdaniem można spróbować po prostu podłączyć wyjście tego USG do wejścia Composite monitora bez żadnych dodatkowych przejściówek tylko poprzez kabel Chinch <-> BNC. Dużo obecnych monitorów ma właśnie wejścia composite. ( W ramach testu może być też TV ) Powinno się udać.

#12 Re: USG Echoson TS1000EXD - Konwerter Video AK145 BNC na VGA, ucięty obraz od dołu

przez sisk1 1 czerwca 2015, 08:34
Dzięki za odpowiedź.
Podłączanie monitora przez złącza RCA próbowałem dawno, nic z tego nie wyszło. Ale dzięki tej podpowiedzi pomyślałem, czy monitor z tunerem nie poradził by sobie z takim sygnałem?

#13 Re: USG Echoson TS1000EXD - Konwerter Video AK145 BNC na VGA, ucięty obraz od dołu

przez jurek1980 1 czerwca 2015, 12:06
Z tego co pamiętam ten konwerter radził sobie z 800 liniami: http://www.spselectronics.pl/katalog/ka ... e-ad001hn/ jednak kamera nadawała w systemie Pal.
Skontaktuj się z importerem i zapytaj o zastosowanie.
Jak to nie pomoże to może rejestrator DVR. Może troszkę na około ale można kupić prosty rejestrator wolnostojący na 4 kamery za 200 zł, albo kartę do komputera na USB za mniej.
Jednak znów powodzenie operacji bez pełnej gwarancji, pozostają testy.

Re: USG Echoson TS1000EXD - Konwerter Video AK145 BNC na VGA, ucięty obraz od dołu

przez Google Adsense [BOT] 1 czerwca 2015, 12:06
To jest wątek ARCHIWALNY. Możesz odpowiedzieć w nim tylko wtedy, gdy Twój post zawiera rozwiązanie problemu (Regulamin forum p. 12.1).