• Lenovo ThinkPad X220, X230 (Dasher-2) jak wylutować most południowy z klejem?

Правила форуму:Натисніть тут для перегляду правил форуму

1. Назва теми повинна містити короткий опис проблеми.
  2. Тема повідомлення має містити розгорнутий опис проблеми та питання.
  3. Забороняється публікувати вкладення з повною документацією або файлами БІОС, а також посилатися на будь-які сторонні веб-сайти, на яких розміщені такі файли. Дозволяється публікувати лише невелику частину документації (до однієї сторінки на пост).
  4. Ви можете описати лише одну проблему на тему. Для кожної іншої проблеми слід відкривати нову тему.
  5. Тут суворо заборонено вимагати будь-яку документацію чи файли БІОС. Для таких запитів використовуйте підфорум ЗАПИТ НА ДОКУМЕНТАЦІЮ/БІОС.

#1 Lenovo ThinkPad X220, X230 (Dasher-2) jak wylutować most południowy z klejem?

sebastiank 31 Травня 2015, 17:01
Witam,
Płyta Dasher-2, z wlutowanym prockiem, do wymiany południe.
Na układach BGA w rogach widać jakby zalanie klejem, cienka warstewka, jakby lakier.
Próbowałem to ruszyć, ale nie chce zejść (hot + wykałaczka). Układ nie chce ani pływać zejść nawet przy 240*C (z innymi płytami żadnych problemów), podnosiłem też temperaturę dołu do 200-210*C (pomiar od spodu płyty osobną termoparą, zazwyczaj grzeje do 180-190*C).
Na górze drobnica pływa, a układ nie schodzi nawet rwąc chwytakiem podciśnieniowym - płyta się unosi a układ nie puści...
Testowałem na płycie po zalaniu - dawcy, więc pozwalałem sobie na więcej nie przejmując się laminatem.

Ma ktoś sposób na zdejmowanie kładów GBA w tych płytach?

Re: Lenovo ThinkPad X220, X230 (Dasher-2) jak wylutować most południowy z klejem?

Google Adsense [BOT] 31 Травня 2015, 17:01

#3 Re: Lenovo ThinkPad X220, X230 (Dasher-2) jak wylutować południe?

sebastiank 31 Травня 2015, 18:33
Przeglądałem, jednak tu nie ma tego słynnego kleju jak np. w T43.

#4 Re: Lenovo ThinkPad X220, X230 (Dasher-2) jak wylutować południe?

4goth 1 Червня 2015, 07:38
Żadna testowana przeze mnie chemia nie działa.
Ostatnio zakupiłem zestaw haków ZD-151. Na stacji przy 100 stopniach i po zalaniu topnikiem lekko wyskrobuję klej spod układu najcieńszym hakiem.
Oczywiście wyskrobiemy tylko to co na rogach pod układem, ale w większości przypadków wystarczy to do bezproblemowego zdjęcia układu.

#5 Re: Lenovo ThinkPad X220, X230 (Dasher-2) jak wylutować południe?

sebastiank 1 Червня 2015, 10:45
Zeskrobałem ile się dało igłą (do pierwszego rzędu kulek), potrzymałem dłużej w 230*C, podważyłem śrubokrętem z 4 rogów i niestety porażka - dobrze że płyta-złom do testów. Część kleju zeszła z padami z płyty, część z padami z układu - ogólnie z 10% padów w miejscu kleju zerwane. Dookoła zerwanych padów sąsiednie zeszły ładnie, nie było zgromadzeń zerwanych padów, więc to raczej nie problem z temperaturą.

Klej położony na 4-5 rzędów kulek.

#6 Re: Lenovo ThinkPad X220, X230 (Dasher-2) jak wylutować południe?  [РІШЕНО]

baner81 1 Червня 2015, 11:52
Przy problemach z klejem próbuję przekręcić układ, nigdy nie rwę do góry.

#7 Re: Lenovo ThinkPad X220, X230 (Dasher-2) jak wylutować południe?

sebastiank 4 Червня 2015, 07:47
Zdobyłem odpowiednią pensetę do "kręcenia" układów i procek zszedł nie uszkadzając padów na płycie.
Sposób Kolegi baner81 wydaje się być najlepszy.

Re: Lenovo ThinkPad X220, X230 (Dasher-2) jak wylutować południe?

Google Adsense [BOT] 4 Червня 2015, 07:47

Хто зараз онлайн

Зараз переглядають цей форум: Немає зареєстрованих користувачів і 2 гостей