Witam, po wyczyszczeniu chłodzenia oraz wymianie pasty termoprzewodzącej złożyłem laptopa i nie działa touchpad oraz klawiatura. Tasiemki były troche przytyrane. Chciałbym sprzedać laptopa na części. Jak sprawdzić czy płyta główna jest 100% sprawna? Laptop normalnie się włącza i funkcjonuje, tylko nie działa klawiatura i touchpad.
This topic is marked as ARCHIVAL. Please only reply if your message contains the solution (Terms and Conditions p. 12.1).
Re: Asus X54HY z MB X54LY jak sprawdzić płytę główną?
by Google Adsense [BOT] • 12 June 2015, 07:34
artureeq wrote:Jak sprawdzić czy płyta główna jest 100% sprawna?Wyłącznie poprzez podłączenie wszystkich peryferiów (HDD, ODD, Wi-Fi, KB, TP, LCD i tak dalej) i sprawdzenie, czy wszystkie funkcje komputera działają prawidłowo. Przy okazji, proszę obniżyć sobie Service Level o co najmniej 2 poziomy - osoba z SL3 nie powinna zadawać tak trywialnych pytań.
artureeq wrote:Tasiemki były troche przytyrane.Zatem możliwe, że są zwyczajnie uszkodzone i wymagają wymiany. Jednak równie dobrze może to być uszkodzenie kontrolera KBC. Jak czyściłeś wentylator? Odłączałeś go od płyty?
ELVIKOM LAB Ltd - Apple Repairs & PCB Design - Free Quotes! https://www.elvikom.co.uk
Jeśli skorzystałeś z mojej pomocy na Forum, możesz w ramach podziękowania wspomóc jego rozwój. Kliknij tutaj, aby dowiedzieć się więcej.
Jeśli skorzystałeś z mojej pomocy na Forum, możesz w ramach podziękowania wspomóc jego rozwój. Kliknij tutaj, aby dowiedzieć się więcej.
artureeq wrote:Oznacza to że laptop ma wszystko podłączone...Pytałeś się, jak sprawdzić, czy płyta główna jest w 100% sprawna - dostałeś konkretną odpowiedź, zatem nie rozumiem Twojej ironii.
artureeq wrote:Chcę się dowiedzieć, czy jest możliwość sprawdzenia płyty w inny sposób. Np. w menadżerze urządzeń przy klawiaturze i touchpadzie będzie jakiś symbol.Nie. Podałem jedyny sposób na kompleksowe i stuprocentowe sprawdzenie płyty. Klawiatura sama w sobie nie jest bowiem urządzeniem w menedżerze urządzeń, ponieważ jest to najzwyklejsza matryca o określonej liczbie kolumn i wierszy, obsługiwana przez KBC. Co do touchpada, ten komunikuje się z KBC poprzez magistralę I[super]2[/super]C jako standardowa mysz i nie potrzebuje żadnych sterowników do podstawowego działania - sterowniki są potrzebne tylko do obsługi dodatkowych funkcji, jak gesty, dwukliki itp.
ELVIKOM LAB Ltd - Apple Repairs & PCB Design - Free Quotes! https://www.elvikom.co.uk
Re: Asus X54HY z MB X54LY jak sprawdzić płytę główną?
by Google Adsense [BOT] • 12 June 2015, 17:48
This topic is marked as ARCHIVAL. Please only reply if your message contains the solution (Terms and Conditions p. 12.1).