• Uszkodzony kontroler pendrive ADATA 32 GB

Zasady działu:Kliknij, aby przejrzeć zasady tego działu

1. Tytuł wątku powinien zawierać pełny model nośnika oraz skrótowy opis problemu.
  2. Treść wątku powinna zawierać dokładny opis problemu, co zostało zrobione, wyniki tych działań oraz sformułowane zapytanie.
  3. Nie jest dozwolone umieszczanie załączników w postaci kompletnych instrukcji/schematów. Dozwolone jest wyłącznie umieszczenie fragmentu instrukcji/schematu, który ułatwi autorowi diagnostykę/naprawę sprzętu z wątku. W jednym temacie można zamieścić nie więcej, jak jedną stronę instrukcji/schematu.
  4. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, który opisuje usterkę więcej niż jednego sprzętu. W takich przypadkach należy utworzyć osobne wątki dla każdego sprzętu.

#1 Uszkodzony kontroler pendrive ADATA 32 GB

przez wojtas16894 23 kwietnia 2015, 16:52
Witam wszystkich. Pendrive po podłączeniu do komputera jest wykrywany jako "SM3261AA MEMORY BAR". Najgorsze jest to, że jest on praktycznie nierozbieralny.

Obrazek Obrazek

Oto raport z programu ChipGenius:
Description: [I:]Urządzenie pamięci masowej USB(SMI USB MEMORY BAR)
Device Type: Mass Storage Device

Protocal Version: USB 3.00
Current Speed: Super Speed
Max Current: 504mA

USB Device ID: VID = 090C PID = 3261

Device Vendor: Silicon Motion,Inc.
Device Name: SM3261AA MEMORY BAR
Device Revision: 0100

Manufacturer: SMI
Product Model: USB MEMORY BAR
Product Revision: 1000

Controller Vendor: SMI
Controller Part-Number: SM3261AAS - ISP NONE

Tools on web: http://dl.mydigit.net/special/up/smi.html

Korzystałem ze strony http://flashboot.ru/iflash/ dzięki której na podstawie VID i PID można odnaleźć odpowiedni firmware do swojego pendrive. Niestety bezskutecznie.

Po wielu próbach znalezienia odpowiedniego firmware udało mi się znaleźć program recovertool v2.00.33 który jako jedyny "próbował" coś zrobić. Niestety także bez efektu.

Czy w takim razie nie wpuszczono jeszcze do sieci firmware do tego urządzenia? Czy może konieczne jest rozcięcie gumowej obudowy pendrive'a i wylutowanie kości pamięci? (Szkoda rozcinać, bo straci swoją wodoszczelność :cry: )

Proszę o pomoc i pozdrawiam.

Re: Uszkodzony kontroler pendrive ADATA 32 GB

przez Google Adsense [BOT] 23 kwietnia 2015, 16:52

#2 Re: Uszkodzony kontroler pendrive ADATA 32 GB

przez arvika 2 maja 2015, 23:14
Potrzebujesz odzyskać dane czy naprawić pendrive? Bo jeśli odzyskać dane, to używając tych programów bezpowrotnie je stracisz.

#3 Re: Uszkodzony kontroler pendrive ADATA 32 GB

przez wojtas16894 10 czerwca 2015, 22:56
Chciałbym naprawić pendrive, dane nie są istotne.

#4 Re: Uszkodzony kontroler pendrive ADATA 32 GB

przez arvika 10 czerwca 2015, 23:53
W takim razie dobrze próbujesz. Musisz znaleźć odpowiedni formatter do tego kontrolera, właściwie go ustawić i o ile scalak nie jest padnięty elektronicznie (lub moduły pamięci) to taka operacja powinna się powieść.

#5 Re: Uszkodzony kontroler pendrive ADATA 32 GB

przez wojtas16894 12 czerwca 2015, 23:24
Problem w tym, że szukałem formattera, ale nie mogłem go znaleźć. Czy jest możliwe, że program recovertool v2.00.33 który jako jedyny "próbował" coś zrobić mógł nie zadziałać z powodu uszkodzenia układu scalonego? Być może program nie wykrył by w ogóle pendrive'a gdyby był on uszkodzony elektronicznie.

#6 Re: Uszkodzony kontroler pendrive ADATA 32 GB

przez amorphe 13 czerwca 2015, 06:49
Softy do kontrolerów SMI działają nieco dziwnie.
Sam trochę z takimi walczyłem - program taki potrafi jednego pendrive obsłużyć bez problemu, ale następnego już nie.
To samo jest z systemami na których jest uruchamiany - częściej działa bez zarzutu na XP. Raz na Win7 uwaliło całkiem pena (naprawiony poprzez tryb testowy)

Wracając do sedna - spróbuj jeszcze odczytać parametry "pena" za pomocą "GetFlashInfo" (plik poniżej)
Chodzi o informację, jaka pamięć siedzi w tym sticku - będzie można spróbować konfiguracji ręcznej formattera.

usbflashinfo.rar

Po uruchomieniu programu klikasz u góry okna "Get USB Flash Drive Information" a po odczycie pena klikasz w tym samym miejscu "Copy Results" i wklejasz w posta.

Musisz być zalogowany, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.

#7 Re: Uszkodzony kontroler pendrive ADATA 32 GB

przez wojtas16894 14 czerwca 2015, 15:24
Niestety po uruchomieniu aplikacji pojawia się komunikat:

"USB flash drive could not be found.
Plug in a USB flash drive and restart the utility.

Error Level I: 420300000"

Pendrive był podłączany do wszystkich portów i nadal to samo. W pierwszym poście umieściłem wszystkie informacje które udało mi się zdobyć za pomocą programu "ChipGenius". Za pomocą jakiego programu można zrobić konfigurację ręczną?

#8 Re: Uszkodzony kontroler pendrive ADATA 32 GB

przez amorphe 14 czerwca 2015, 17:54
Próbowałeś użyć ADATA SMI RecoverTool v2.00.42 ?

Jak pisałem, do SMI używałem aplikacji "...MPTool...".
Jeśli ChipGenius dobrze odczytał typ kontrolera, to wydaje się iż "SMI_MPTool_v2.5.03" go obsługuje (w folderze aplikacji widzę zarówno 3261AA jak i 3261AB).
Nic nie stoi na przeszkodzie, aby spróbować jego działanie - plik poniżej.
Jeśli w oknie, na którymkolwiek porcie będzie widoczny pendrive, to szanse na jego uratowanie są (wtedy też można myśleć o konfiguracji ręcznej)

smi_mptool_v2.5.03_v3_l1130v2_3261aa_3261ab.rar

Musisz być zalogowany, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.

#9 Re: Uszkodzony kontroler pendrive ADATA 32 GB

przez wojtas16894 15 czerwca 2015, 08:19
Program " smi_mptool_v2.5.03_v3_l1130v2_3261aa_3261ab.rar" także nie zadziałał error "recover fail:0x0F".
Natomiast program " ADATA SMI RecoverTool v2.00.42" wykrywa pendrive w taki sposób:
Obrazek

Wcześniej też trafiłem na ten program, jednak kompletnie nie wiem jak go używać. Po wciśnięciu Start (Space key) widać coś takiego:
Obrazek

Klikając na pierwszą sekcję z czerwonym ixem i niebieską kratką w lewym dolnym rogu pokazuje się:
Obrazek

Bardzo proszę o pomoc w konfiguracji ręcznej, ponieważ tak jak pisałem wcześniej, kompletnie nie wiem jak używać tego programu.

#10 Re: Uszkodzony kontroler pendrive ADATA 32 GB 

przez amorphe 15 czerwca 2015, 10:15
Z zamieszczonych okien wynika, że jednak chodzi o smi_mptool_v2.5.03 a nie o "ADATA SMI..."
Najgorsze "wieści" wynikają z trzeciego okna - wykrył kości TLC, ale nie widać ich identyfikatora.
Tak jakby była przerwa między kontrolerem a pamięcią.
Ponadto ChipGenius mówił o SMI3261AA, natomiast program wyświetla "SM3251AB"

Konfigurację przeprowadzasz tak :
W oknie programu klikasz "Settings" - wpisujesz hasło "320" i w nowym oknie wybierasz plik konfiguracyjny (jest tylko jeden - DEFAULT.INI)
Otworzy się nowe okno - z aktywnymi wszystkimi polami.
Lewą stronę okna na razie zostaw - ustawienia są po prawej stronie.
Musisz popróbować różnych opcji, ale bez znajomości zaszytej w penie kości pamięci pewnie dużo nie uda się zdziałać.
W każdym bądź razie ważna jest opcja "Pretest" - tam należy wybrać "Erase All Blocks + 55 AA" i ewentualnie wybrać plik ("Select PTest"). Znajdziesz go w folderze programu z danym kontrolerem.

W następnej opcji już zaczynają się schody. "Def Method" rzadko działa domyślnie - należy rozwinąć belkę i wybrać kontroler z listy.
Uaktywni się belka pod spodem - należy w niej wybrać kość pamięci (to ten problem)
Na koniec wskazane zaznaczyć i wybrać ISP pod pamięć (też w folderze z danym kontrolerem)

Ogólnie do kontrolerów SMI trzeba mieć anielską cierpliwość - często poprawnie skonfigurowany program wywala błąd, ale wystarczy zrestartować program/komputer by ta sama konfiguracja poszła bez problemu.

PS.
Przed chwilą znalazłem sticka na kontrolerze SMI - wykrywany, ale niedostępny. Zgłosił się właśnie jako SMI USB MEMORY BAR i w oknie "Dialog" wyświetlał głupoty (pierwsze dwa wiersze - same 19-stki).
Przelutowałem dookoła kontroler (SMI3255) i teraz w tym oknie widoczny jest tak :

Obrazek

W pierwszych komórkach widać odczytane identyfikatory obydwu pamięci.

#11 Re: Uszkodzony kontroler pendrive ADATA 32 GB

przez wojtas16894 15 czerwca 2015, 11:51
Będę próbował coś zrobić, przynajmniej wiem jak, obsługiwać program. Bardzo dziękuję za wyczerpującą pomoc :)

Re: Uszkodzony kontroler pendrive ADATA 32 GB

przez Google Adsense [BOT] 15 czerwca 2015, 11:51