• Elektryczny śrubokręt.

Правила форуму:Натисніть тут для перегляду правил форуму

1. Назва теми повинна містити короткий опис проблеми.
  2. Тема повідомлення має містити розгорнутий опис проблеми та питання.
  3. Забороняється публікувати вкладення з повною документацією або файлами БІОС, а також посилатися на будь-які сторонні веб-сайти, на яких розміщені такі файли. Дозволяється публікувати лише невелику частину документації (до однієї сторінки на пост).
  4. Ви можете описати лише одну проблему на тему. Для кожної іншої проблеми слід відкривати нову тему.
  5. Тут суворо заборонено вимагати будь-яку документацію чи файли БІОС. Для таких запитів використовуйте підфорум ЗАПИТ НА ДОКУМЕНТАЦІЮ/БІОС.
Ця тема позначена як АРХІВНИЙ. Відповідайте лише в тому випадку, якщо ваша відповідь містить рішення проблеми (Правила Форуму, п. 12.1).

#1 Elektryczny śrubokręt.

ppgg1 5 Березня 2015, 16:15
Ostatnio dowiedziałem się przypadkiem o istnieniu elektrycznego śrubokręta. Pytanie zasadnicze czy ktoś z was korzysta z takiego wynalazku? Czy zakup tego gadżetu w ogole ma sens (ułatwia pracę)?

Re: Elektryczny śrubokręt.

Google Adsense [BOT] 5 Березня 2015, 16:15

#2 Re: Elektryczny śrubokręt.

Cyb0rg 5 Березня 2015, 16:26
Bardzo ułatwia pracę, z nim rozkręcanie i skręcanie to sama przyjemność.

#3 Re: Elektryczny śrubokręt.

p4p 5 Березня 2015, 16:50
Jedyny minus to cena, poza tym same plusy.....Delvo;)

#4 Re: Elektryczny śrubokręt.

Cyb0rg 5 Березня 2015, 16:59
A ja polecę, bo mam, używam i jestem bardzo zadowolony z marki Kilews ;)

#5 Re: Elektryczny śrubokręt.

Vogelek23 5 Березня 2015, 17:14
p4p написав:poza tym same plusy
Racja - zwłaszcza, gdy trafi się zbyt mocno dokręcona śruba i wkrętak ukręci łeb spra... śrubie ;)

ppgg1 написав:Czy zakup tego gadżetu w ogole ma sens (ułatwia pracę)?
W mojej opinii taki wkrętak jest dobry do autoryzowanego serwisu, gdzie zwykle śruby są dokręcone fabrycznie i odpowiednim momentem. W przypadku napraw sprzętu, który był już wcześniej rozkręcany (95% tego, co zwykle trafia do serwisu), istnieje duże ryzyko uszkodzenia łbów śrub bądź nawet zerwania gwintowanych tulejek, wtopionych w obudowę.

Niejednokrotnie spotkałem się z przypadkami, gdzie serwisy, które nie naprawiły sprzętu (nie umiały, klient się rozmyślił itp.) zaklejały jedną czy kilka śrub cyjanopanem, aby kolejny serwis nie mógł rozkręcić kadłuba bez zniszczenia śrub lub zerwania tulejek. Same obudowy są zresztą wykonywane z coraz to gorszego plastiku, zatem ryzyko wyrwania tulejki przy zastosowaniu elektrycznego wkrętaka jest większe, niż w przypadku tradycyjnego śrubokręta.

Jakkolwiek, porządny markowy wkrętak z dobrze dopasowanymi końcówkami oraz regulacją momentu obrotowego znacząco przyspiesza rozkręcanie i skręcanie sprzętu.

#6 Re: Elektryczny śrubokręt.

mikesh 5 Березня 2015, 17:22
Ja używam na codzień również Kilews'a, bardzo ułatwia/przespiesza pracę. Trzeba uważać na takie niespodzianki jak opisał Vogelek23, ale osobiście polecam.
Ważne żeby kupić dobre bity i używać ich zgodnie z przeznaczeniem.

#7 Re: Elektryczny śrubokręt.

Cyb0rg 5 Березня 2015, 17:42
Nie do końca zgodzę się z @Vogelek23.
Oczywiście mogą się trafić takie śruby, ale wystarczy odkręcać na odpowiednio dobranym momencie obrotowym.

Wkrętarki o których piszę (których używam) zatrzymają się automatycznie (powyżej ustawionego obciążenia) jak trafi się taka feralna śrubka, nie zerwiemy jej.

Trzeba tylko odpowiednio na wkrętarce ustawić moment obrotowy przy którym się wyłączy, i nie rozpocznie odkręcania, wówczas wiemy że coś nie tak jest ze śrubką.

Jak wspomniał @mikesh, trzeba dobrać odpowiednie bity, ale ta sama reguła dotyczy ręcznego odkręcania.

Dodam że w moim przypadku, jest odwrotnie, mniejsze ryzyko złego dokręcenia - za dużo pary w rękach ;)
Oczywiście liczy się wyczucie, ale jak człowiek jest zmęczony to może się zapomnieć, a wkrętarka nie :)
Wystarczy słabiej ustawić siłę dokręcania/odkręcania, myślę że tutaj kluczem do sukcesu jest właśnie wkrętarka z precyzyjnie regulowanym momentem obrotowym.

A zwykłe wkrętarki, mogą dać efekty dokładnie takie jak pisze @Vogelek23.

#8 Re: Elektryczny śrubokręt.

ppgg1 6 Березня 2015, 12:32
A ja polecę, bo mam, używam i jestem bardzo zadowolony z marki Kilews

Możesz podać model?

#9 Re: Elektryczny śrubokręt.

mikesh 6 Березня 2015, 17:06
Mam chyba taki sam jak Cyb0rg - BSD-3300L.

#10 Re: Elektryczny śrubokręt.

Cyb0rg 6 Березня 2015, 23:42
Ja też używam BSD-3300L, bo są poręczne i jak dla mnie z całej serii mają najbardziej użyteczne nastawienia w sile dokręcania/odkręcania :)
Ponadto nie "terkoczą" jak niektóre wkrętarki (z ustawianym progiem zadziałania) tylko się zatrzymują i wyłączają.

#11 Re: Elektryczny śrubokręt.

adam1114 7 Березня 2015, 00:51
ppgg1 написав:
A ja polecę, bo mam, używam i jestem bardzo zadowolony z marki Kilews

Możesz podać model?

Zerknij też na DELVO, mają bardzo dobrą opinię.

#12 Re: Elektryczny śrubokręt.

ppgg1 13 Березня 2015, 14:42
Mam chyba taki sam jak Cyb0rg - BSD-3300L.

Ja też używam BSD-3300L

Gdzie można kupić coś takiego, bo nie mogę znaleźć żadnego dystrybutora.

#14 Re: Elektryczny śrubokręt.

mdcs 23 Березня 2015, 15:06
Mamy na serwisie 3 wkrętarki:
- AEG SE3.6 (nie nadaje się do laptopów, bo najniższy nastawiony moment potrafi zniszczyć gniazdo śruby)
- Proxon MIS 1 (wolna praca)
- Black&Decker (po modyfikacji działa szybko i siła dokręcania regulowana praktycznie od zera!)

A więc kupujesz takiego B&D w necie za parę groszy z padniętymi akumulatorami. Do środka wsadzasz nowe ogniwa (ja zastosowałem rewelacyjne Sanyo Eneloop i sprzęt po jednym ładowaniu robi bez problemu kilkadziesią laptopów). Dokonałem drobnej modyfikacji sprzęgła i mogę dokręcać naprawdę malutkie śrubki. Do tego pominąłem jeden stopień wewnętrznej przekładni planetarnej poprzez wywalenie 3 kółek zębatych i przedłużenie osi silnika. Efekt? Wkręcenie / wykręcenie jednej standardowej śruby laptopowej długości 8mm trwa poniżej sekundy. Dla mnie bomba.

Wklejam foto sprzętu, który zmodyfikowałem:
http://wkretak.pl/2012/02/26/wkretarka- ... ektryczny/

#15 Re: Elektryczny śrubokręt.

sasza22 16 Червня 2015, 00:55
jak przerobiłeś uchwyt do końcówek? Ten który jest na zdjęciu jest za gruby.

#16 Re: Elektryczny śrubokręt.

mdcs 16 Червня 2015, 08:54
Jak to za gruby? To standardowy uchwyt pod BITy. Nawet PH00 możesz kupić.

#17 Re: Elektryczny śrubokręt.

Cyb0rg 16 Червня 2015, 09:43
Tutaj chodzi pewnie o bity 4mm, jest większy wybór końcówek.
Mam taki adapter z końcówką magnetyczną do trzymania bitów ;)

Re: Elektryczny śrubokręt.

Google Adsense [BOT] 16 Червня 2015, 09:43
Ця тема позначена як АРХІВНИЙ. Відповідайте лише в тому випадку, якщо ваша відповідь містить рішення проблеми (Правила Форуму, п. 12.1).

Хто зараз онлайн

Зараз переглядають цей форум: Немає зареєстрованих користувачів і 2 гостей