• Kulkowanie małych układów

Zasady działu:Kliknij, aby przejrzeć zasady tego działu

1. Tytuł wątku powinien zawierać skrócony opis problemu.
  2. Treść wątku powinna zawierać rozszerzony opis problemu oraz sformułowane pytanie.
  3. Nie jest dozwolone umieszczanie załączników w postaci kompletnych instrukcji/schematów/wsadów BIOS, ani linkowanie do tych plików, zamieszczonych na innych stronach. Dozwolone jest wyłącznie umieszczenie fragmentu instrukcji/schematu, który ułatwi autorowi diagnostykę lub naprawę sprzętu z wątku. W jednym temacie można zamieścić nie więcej, jak jedną stronę instrukcji/schematu.
  4. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, który opisuje usterkę więcej niż jednego sprzętu. W takich przypadkach należy utworzyć osobne wątki dla każdego sprzętu.
  5. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, mającego charakter zapytania o schemat, boardview, zdjęcia płyty, wsad BIOS lub instrukcję serwisową. Do takich zapytań służy dział ZAPYTANIA O SCHEMATY/BIOS.
To jest wątek ARCHIWALNY. Możesz odpowiedzieć w nim tylko wtedy, gdy Twój post zawiera rozwiązanie problemu (Regulamin forum p. 12.1).

#1 Kulkowanie małych układów

przez offo 27 czerwca 2015, 09:09
Trafił mi się uszkodzony tablet ze zwarciem w głównej gałęzi. Pochopnie zdiagnozowałem uszkodzony charger i go zdjąłem.
Niestety okazało się, że uszkodzona jest przetwornica od podświetlenia, więc wypadałoby wstawić charger z powrotem.
Jest to SMB349 w obudowie bga 49 kul rozmiar obudowy 3,2mmX3mm. Nigdy nie bawiłem się w telefony, bo pewnie tam są częściej stosowane takie maleństwa i brak mi odpowiedniej praktyki. Jak się kulkuje takie układy i skąd wziąć kulki i sita ? (kule 0,25, które próbowałem stawiać igłą pod mikroskopem są na oko za duże - do układu brak datasheetu).
Już same czyszczenie plecionką stwarza niejakie problemy, bo jest jakby za gruba i nie wyciąga z mikroskopijnych padów cyny tak żeby zostało wgłębienie tylko jest na płask, już nie mówiąc o problemie z unieruchomieniem takiego maleństwa, aby w czasie operacji nie jeździło po blacie. Tak że prosiłbym o odrobinę knowhow - w ostateczności kupię nowy na ali za 6 dolarów, na szczęście sprzęt z rodziny, więc mogą poczekać, ale zawsze lepiej się czegoś nauczyć.

Re: Kulkowanie małych układów

przez Google Adsense [BOT] 27 czerwca 2015, 09:09

#2 Re: Kulkowanie małych układów

przez patol 27 czerwca 2015, 09:45
Zawsze możesz pocynować pady na układzie oraz na PCB i spróbować ustawić na tym układ. Ciężko trochę ustawić poprawnie układ ale jest to do zrobienia. Kiedyś przy braku sit do układów w telefonach właśnie w ten sposób można było wlutować np. filtry EMI.

#3 Re: Kulkowanie małych układów

przez Vogelek23 27 czerwca 2015, 09:56
offo napisał(a):i nie wyciąga z mikroskopijnych padów cyny tak żeby zostało wgłębienie tylko jest na płask
A od kiedy pady układów BGA są wklęsłe???

offo napisał(a):już nie mówiąc o problemie z unieruchomieniem takiego maleństwa
Mocna i wytrzymała termicznie taśma dwustronna 3M, przyklejona do blatu stołu, a na niej układ do góry padami. Ponieważ układ jest mały, możesz spróbować pobielić pady układu oraz pady na płytce (staraj się, aby cynę rozprowadzić w miarę równo na wszystkich padach) i wlutować układ, trzymając go pęsetą minimalnie nad miejscem, gdzie ma "usiąść" - w momencie rozpływu cyny po prostu kładziesz układ delikatnie na swoim miejscu. Należy przy tym użyć bardzo małej ilości topnika (możliwie najmniejszej, niemalże śladowej), aby nie powstała "poduszka" z fluxu.

offo napisał(a):w ostateczności kupię nowy na ali za 6 dolarów
Finalnie polecam tę opcję - nie jako ostateczność.

#4 Re: Kulkowanie małych układów

przez zbyszkok 2 lipca 2015, 20:40
Przy małych kulkach stosuje się metodę:

Nakładasz sito,
1. pastę lutowniczą nakładasz,
2. skrobiesz delikatnie po sicie :-)
3. grzejesz
wracasz do 1

kulki się same zrobią :-)

#5 Re: Kulkowanie małych układów

przez offo 3 lipca 2015, 09:27
Tyle że skąd takie sito? - układ 3x3mm 49 kul -bynajmniej z laptopowych przeleciałem wszystkie sita i wszystkie które mam mają większy raster a w telefony się nie bawie więc sit "telefonicznych" nie mam a szkoda bo może z nich coś by podeszło.Na razie zamówiłem nowy układ na ali a w wolnych chwilach ustawiam kule igłą metodą kula 0.25 - przytrzymanie igłą bo podmuch hota je przesuwa z pada mimo topnika - grzanie , następna kula znowu trzymanie igłą i grzanie itp , przy krawędziach jeszcze jakoś idzie ale wewnętrzne części układu wymagają już anielskiej cierpilwości - pewnie szybciej dojdzie układ niż na starym położę kule :)

#6 Re: Kulkowanie małych układów

przez Vogelek23 3 lipca 2015, 19:17
offo napisał(a):bo podmuch hota je przesuwa z pada mimo topnika
Powinno być "przesuwa z pada, ponieważ dałem za dużo topnika". Topnik nie przytrzyma Ci kulki, bo pod wpływem temperatury robi się rzadki jak...

offo napisał(a):pewnie szybciej dojdzie układ niż na starym położę kule
A próbowałeś w ogóle metody, którą podałem?

#7 Re: Kulkowanie małych układów

przez aircat 3 lipca 2015, 22:56
Ja takie układy czyszczę plecionką, delikatnie smaruje fluxem i kulki kładę pod mikroskopem następnie kładę na piecyk nagrzany na 200 st i gotowe, układ okulowany.

#8 Re: Kulkowanie małych układów

przez offo 8 lipca 2015, 19:19
Więc tak udało się metodą kolegi Vogelek23 położyć układ, co prawda po trzech próbach bo najpierw za grubo cynowałem i wyskakiwała z boku kulka z nadmiaru cyny.Teraz pozostaje czekać aż przyjedzie z Chin przetwornica podświetlenia, aż sam jestem ciekaw czy dobrze siadło :).

#9 Re: Kulkowanie małych układów

przez Vogelek23 8 lipca 2015, 21:53
offo napisał(a):bo najpierw za grubo cynowałem i wyskakiwała z boku kulka z nadmiaru cyny
A nie było tak, że podczas rozpływu cyny - zamiast delikatnie położyć - po prostu wypuściłeś układ a on "klapnął" na płytę...? Układ jest na tyle lekki, że nie powinien "wycisnąć" cyny na zewnątrz - zwłaszcza, że to nie były normalne kule a zaledwie pobielone pady. Chyba, że dałeś za dużo topnika i ten zwyczajnie "wybulgotał" cynę spod układu.

Re: Kulkowanie małych układów

przez Google Adsense [BOT] 8 lipca 2015, 21:53
To jest wątek ARCHIWALNY. Możesz odpowiedzieć w nim tylko wtedy, gdy Twój post zawiera rozwiązanie problemu (Regulamin forum p. 12.1).