Witam. Mam przyjemność zaprezentować preheater stosowany przeze mnie do napraw BGA. Temperatura utrzymywana jest za pomocą wbudowanego termostatu (chwilowo w środku obudowy, docelowo wyprowadzony na zewnątrz). Płyta z którą pracuję umieszczona jest na aluminiowych dystansach widocznych na zdjęciu, których położenie można dowolnie modyfikować poprzez przestawianie. U góry znajduje się lampka kontrolna, która świeci się w czasie podgrzewania. Temperatura, jaką osiągam przy podgrzewaniu wynosi 83*C, mierzona od góry układu.
Forum rules: Click here to view the forum rules
1. W tym dziale zamieszczamy wszystko, z czego można się pośmiać - dowcipy, rysunki, zdjęcia, linki itd.
2. Pośmiać się - to nie znaczy naśmiewać się ani wyszydzać. Pamiętajmy zatem o godności drugiego człowieka.
3. Zabronione jest zamieszczanie jakichkolwiek danych osobowych/firmowych (z tego nie da rady się pośmiać), a także reklamy (w tym kryptoreklamy).
4. Staramy siem pisadź poprawnom polrzczyznom
1. W tym dziale zamieszczamy wszystko, z czego można się pośmiać - dowcipy, rysunki, zdjęcia, linki itd.
2. Pośmiać się - to nie znaczy naśmiewać się ani wyszydzać. Pamiętajmy zatem o godności drugiego człowieka.
3. Zabronione jest zamieszczanie jakichkolwiek danych osobowych/firmowych (z tego nie da rady się pośmiać), a także reklamy (w tym kryptoreklamy).
4. Staramy siem pisadź poprawnom polrzczyznom
This topic is marked as ARCHIVAL. Please only reply if your message contains the solution (Terms and Conditions p. 12.1).
Re: Preheater do BGA sterowany termostatem
by Google Adsense [BOT] • 9 July 2015, 23:23
Coreix - Colocation, Dedicated Servers, VPS, 24h/365 Human Technical Support https://coreix.net.
Jeśli skorzystałeś z mojej pomocy na forum, możesz w ramach podziękowania wspomóc jego rozwój.
Kliknij tutaj, aby dowiedzieć się więcej.
Jeśli skorzystałeś z mojej pomocy na forum, możesz w ramach podziękowania wspomóc jego rozwój.
Kliknij tutaj, aby dowiedzieć się więcej.
Pragnę zauważyć, że temperatura, osiągana przez to "cudo", spowoduje skutek odwrotny do zamierzonego - płyta będzie schładzana grawitacyjnie przez niższą temperaturę żelazka w porównaniu do wyższej temperatury górnego "promiennika", którym - co widać na załączonym przez autora obrazku - jest standardowe narzędzie garażowych "profesjonalistów", czyli opalarka do farb.
Innymi słowy: czy to żelazko włączymy, czy nie, opalarka (nastawiona na 450-500°C) zrobi od góry swoje - a co zazwyczaj zrobi, można zobaczyć np. tu: post148638.html#p148638
Innymi słowy: czy to żelazko włączymy, czy nie, opalarka (nastawiona na 450-500°C) zrobi od góry swoje - a co zazwyczaj zrobi, można zobaczyć np. tu: post148638.html#p148638
ITexpert wrote:Temperatura, jaką osiągam przy podgrzewaniu wynosi 83*C, mierzona od góry układu.A przy jakiej temperaturze topi się cyna bezołowiowa? I druga rzecz - czy wziąłeś pod uwagę, że karton zapala się przy 230°C (żadnego współczesnego BGA nie polutujesz w niższej temperaturze), wytwarzając przy tym ciepło spalania na poziomie ok. 16MJ/kg? Nie szkoda Ci twarzy...?
ELVIKOM LAB Ltd - Apple Repairs & PCB Design - Free Quotes! https://www.elvikom.co.uk
Jeśli skorzystałeś z mojej pomocy na Forum, możesz w ramach podziękowania wspomóc jego rozwój. Kliknij tutaj, aby dowiedzieć się więcej.
Jeśli skorzystałeś z mojej pomocy na Forum, możesz w ramach podziękowania wspomóc jego rozwój. Kliknij tutaj, aby dowiedzieć się więcej.
This topic is marked as ARCHIVAL. Please only reply if your message contains the solution (Terms and Conditions p. 12.1).