• Toshiba satellite L50-A-13P - Laptop uruchamia się przez kilka godzin

#1 Toshiba satellite L50-A-13P - Laptop uruchamia się przez kilka godzin

by Anicca 15 July 2015, 07:58
Dzień dobry! ;)

Dobra dusza na innym forum powiedziała mi, że to u Was znajdę pomoc, więc pozwolę sobie przekleić swój post :)

Mam problem z 1,5 rocznym laptopem Toshiby. Po włączeniu komputera zapala się dioda zasilania, podświetlony jest przycisk włączający, słychać wentylator (wszystko tak jak należy) i na tym koniec, bo monitor jest czarny. Nie pokazuje się logo Toshiby, nie dzieje się dalej już nic. Słychać jedynie jak wentylator się co chwilę rozpędza do maksimum i zwalnia, i tak w kółko. Po kilku godzinach w końcu pojawia się logo i komputer startuje normalnie.

Na początku takie zachowanie laptopa trwało tylko chwilę/kilka minut, po czym normalnie wyświetlało się logo i system startował. Teraz trwa to minimum 2 godziny, a dziś - całą noc.

Przedwczoraj sprawdzałam dysk HD Tune - wszystko jest jak należy.
Próbowałam też sprawdzić pamięć, niestety uruchomienie przez Boot Menu MemTestu nie wyszło, bo też startował ponad dwie godziny i dałam sobie spokój.
Wczoraj wieczorem wyjęłam dysk żeby sprawdzić czy bez niego laptop się normalnie uruchomi i niestety sytuacja jest ta sama - na początku normalnie się włącza, słychać wentylator i na tym koniec. Męczy tylko wentylator i nic poza tym się nie dzieje. Nie da się też wejść do biosu, bo na nic nie reaguje.
Wykluczam problemy z grafiką, bo laptop, jak już się uruchomi działa jak należy. Nie przegrzewa się, nie miewam z nim problemów.

To moje narzędzie pracy więc każda godzina walki z nim sporo mnie kosztuje. Mam nadzieję, że nie wyszło mi masło maślane :) Do tej pory radziłam sobie z komputerami ale to co się teraz dzieje mnie przerosło.

Będę bardzo wdzięczna za pomoc i podpowiedź co z nim zrobić.

Anka

Re: Toshiba satellite L50-A-13P - Laptop uruchamia się przez kilka godzin

by Google Adsense [BOT] 15 July 2015, 07:58

#2 Re: Toshiba satellite L50-A-13P - Laptop uruchamia się przez kilka godzin

by p4p 15 July 2015, 09:59
Anicca wrote:To moje narzędzie pracy więc każda godzina walki z nim sporo mnie kosztuje.

Więc proponuję udać się do najbliższego serwisu laptopów i więcej nie tracić tak cennego czasu.

#3 Re: Toshiba satellite L50-A-13P - Laptop uruchamia się przez kilka godzin

by Anicca 15 July 2015, 10:03
Gdyby mnie było stać w tej chwili na naprawę to nie szukałabym pomocy, a z gwarancją pożegnałam się gdy zerwałam plomby przy rozkręcaniu laptopa :)
Poza tym od ręki go nie zrobią, jak to serwisy...

#4 Re: Toshiba satellite L50-A-13P - Laptop uruchamia się przez kilka godzin

by Vogelek23 15 July 2015, 10:04
W zasadzie trudno cokolwiek podpowiedzieć w dziale eksploatacji, skoro dostęp do kluczowych elementów jest lichy. Możesz zacząć standardowo - od wyjęcia i przeczyszczenia pamięci RAM, próby uruchamiania komputera z włożonym tylko jednym modułem pamięci RAM w jednym lub drugim slocie (o ile są dwa moduły), odłączenia baterii głównej i próby uruchomienia komputera na samym zasilaczu.

Jeśli powyższe nie przyniesie rozwiązania problemu, komputer powinien być rozłożony i sprawdzone przede wszystkim:
- napięcie baterii RTC,
- oscylacje kwarców RTC 32.768kHz,
- napięcie przetwornicy CPU chwilę po włączeniu laptopa.

Czy zimny (wystudzony) komputer uruchamia się zauważalnie szybciej lub wolniej, niż gdy jest nagrzany próbami jego uruchomienia?

#5 Re: Toshiba satellite L50-A-13P - Laptop uruchamia się przez kilka godzin

by Anicca 15 July 2015, 10:13
Vogelek23 wrote:Czy zimny (wystudzony) komputer uruchamia się zauważalnie szybciej lub wolniej, niż gdy jest nagrzany próbami jego uruchomienia?

Nie ma znaczenia czy jest zimny czy nagrzany. Pamięć wyjęłam i przeczyściłam w pierwszej kolejności. Próbowałam uruchamiać komputer w obu gniazdach pamięci - w jednym z nich niestety nie chce się w ogóle uruchomić (reaguje tak jak przy źle włożonej pamięci, mimo że jest dobrze włożona). Próbowałam wyjąć baterię, niestety nie mogłam odpiąć jej kabli (nie chciały wyjść i koniec, a nieźle się przy tym namęczyłam - od razu zaznaczę, że nie jeden laptop rozkręciłam i pierwszy raz miałam problem z rozłączeniem czegokolwiek, ale może za delikatna jestem ;) ); wyjęłam więc dysk i sprawdziłam czy uruchomi się bez dysku.
Czas uruchamiania komputera jest z dnia na dzień coraz dłuższy :(

#6 Re: Toshiba satellite L50-A-13P - Laptop uruchamia się przez kilka godzin

by Vogelek23 15 July 2015, 10:29
Kolejne pytania:
- czy komputer ma jakiekolwiek problemy z utrzymaniem daty i godziny? Czy zegar nie spieszy się lub nie późni?
- czy komputer był kiedykolwiek upuszczony, uderzony, zalany cieczą?
- czy po uruchomieniu komputer działa stabilnie, także na baterii?
- jakie były powody rozkręcenia komputera na gwarancji?

Jeśli na trzecie pytanie odpowiedziałaś TAK, to rozważ update BIOSu.

Co zaś do baterii - odłącza się ją stosunkowo prosto. Wystarczy delikatnie nacisnąć "ząbek", zaznaczony na żółto i przesunąć wtyk równomiernie w kierunku, zaznaczonym na czerwono.

Image

#7 Re: Toshiba satellite L50-A-13P - Laptop uruchamia się przez kilka godzin

by Anicca 15 July 2015, 10:37
Vogelek23 wrote:Kolejne pytania:

Jeśli na trzecie pytanie odpowiedziałaś TAK, to rozważ update BIOSu.

Co zaś do baterii - odłącza się ją stosunkowo prosto. Wystarczy delikatnie nacisnąć "ząbek", zaznaczony na żółto i przesunąć wtyk równomiernie w kierunku, zaznaczonym na czerwono.

Nie mam z nim żadnych problemów, nie był upuszczony, zalany, uderzony.
Tak, działa stabilnie, także na baterii. Nic mu w zasadzie nie dolega (czasem tylko dysk ma na 100% i nie wiem z jakiego powodu ale szybko mu to przechodzi). Myślałam już o BIOSie i dlatego próbowałam się do niego wczoraj dostać.

Laptop był rozbierany w celu wyczyszczenia wentylatora. Zawsze robiłam to rozbierając laptopy, a w tym, ze względu na to że jest nowy, przedmuchiwałam sprężonym powietrzem i coś zablokowało wentylator. Wtedy go rozkręciłam i bez wyjmowania wentylatora (nie chciałam za bardzo ingerować w cokolwiek) usunęłam kłęby, które go zablokowały.

Co do baterii - wiem, że tak się ją wypina ale niestety wtyk mnie nie słuchał i nie chciał wyjść ;)

#8 Re: Toshiba satellite L50-A-13P - Laptop uruchamia się przez kilka godzin

by Vogelek23 15 July 2015, 11:07
Anicca wrote:Laptop był rozbierany w celu wyczyszczenia wentylatora. Zawsze robiłam to rozbierając laptopy, a w tym, ze względu na to że jest nowy, przedmuchiwałam sprężonym powietrzem
Jeśli dmuchałaś sprężonym powietrzem w podłączony do płyty wentylator, mogłaś uszkodzić kontroler EC/KBC i stąd mogą się brać opisane problemy. Jeśli tak jest, to niestety czeka Cię wizyta w serwisie.

Anicca wrote:Myślałam już o BIOSie i dlatego próbowałam się do niego wczoraj dostać.
BIOS programujesz z poziomu systemu operacyjnego Windows - nie ma potrzeby wchodzić w jego ustawienia. Choć faktem jest, że byłoby dobrze, gdybyś weszła do ustawień BIOS (klawisz F2 od razu po włączeniu komputera) i przywróciła ustawienia domyślne sekwencją klawiszy F9 -> Enter -> F10 -> Enter.

Anicca wrote:Co do baterii - wiem, że tak się ją wypina ale niestety wtyk mnie nie słuchał i nie chciał wyjść
Użyj więcej siły, lecz oczywiście z dużym wyczuciem. Dokładnie tak, jak się obchodzisz z facetem ;)

#9 Re: Toshiba satellite L50-A-13P - Laptop uruchamia się przez kilka godzin

by Anicca 15 July 2015, 11:14
Problem już był zanim pierwszy raz użyłam sprężonego powietrza i użyłam go tylko raz, właśnie wtedy gdy mi syf zablokował wentylator (czułam, że tak będzie i tak się właśnie stało).

Boję się trochę zabawy z BIOSem, bo update = restart, a wczorajszy restart trwał całą noc niestety. O przywróceniu ustawień też nie ma mowy bo musiałabym tych X godzin, gdy się komputer uruchamia, spędzić przy nim wciskając klawisz. Jak nie urok to... dwa uroki ;)

Bardziej prawdopodobne jest to, że to kwestia biosu, niż płyty albo pamięci?

To ja się może nie przyznam do tego jak się obchodzę z facetami.... :D

#10 Re: Toshiba satellite L50-A-13P - Laptop uruchamia się przez kilka godzin

by Vogelek23 15 July 2015, 14:01
Musisz odłączyć baterię główną, jeśli mamy ruszyć do przodu - choćby dlatego, że bez odłączenia baterii nie wykonasz resetu pamięci CMOS (po wyjęciu baterii RTC generator będzie podtrzymywany napięciem baterii głównej). Od tego musisz zacząć, bowiem dalsza dyskusja mija się na tym etapie z celem.

No chyba, że masz ochotę jednak się przyznać, jak to traktujesz facetów ;) Ale to już w niecenzurowanym dziale HYDE PARK i raczej po 23.00 :lol:

#11 Re: Toshiba satellite L50-A-13P - Laptop uruchamia się przez kilka godzin

by Anicca 15 July 2015, 21:24
No ok. Dzisiaj na wszelki wypadek wrzucę sobie wszystkie swoje manele w chmurę i jutro będę działać, więc jak coś to będę tu krzyczeć i wołać pomocy ;)

Niecenzurowany dział... kuszące ;)

edit.
Znalazłam takie "cuś" https://forum.toshiba.eu/showthread.php?74496-Satellite-L50-A-Power-status-is-on-but-laptop-won-t-start
czyli nie tylko ja mam takie jazdy :)

#12 Re: Toshiba satellite L50-A-13P - Laptop uruchamia się przez kilka godzin

by Vogelek23 15 July 2015, 22:25
Anicca wrote:Znalazłam takie "cuś"
Jest to inna metoda resetu pamięci CMOS. Ponieważ Ty masz dostęp do wnętrza komputera, możesz to zrobić klasycznie - poprzez odłączenie baterii RTC. Przy okazji, jeśli dysponujesz woltomierzem, warto zmierzyć napięcie baterii RTC - wynik poniżej 2,5V kwalifikuje ją od razu do wymiany.

#13 Re: Toshiba satellite L50-A-13P - Laptop uruchamia się przez kilka godzin

by Anicca 15 July 2015, 22:29
Nie dysponuję niczym oprócz kombinerek, śrubokrętów i lutownicy :D ale jutro zapytam ochroniarza u mnie w bloku. Może gdzieś się u kogoś z administracji albo ochrony znajdzie ;)

#14 Re: Toshiba satellite L50-A-13P - Laptop uruchamia się przez kilka godzin

by Anicca 24 July 2015, 18:58
Odłączłam baterię, wyczysciłam wentylator i próbowałam na samym zasilaczu uruchomić komputer. Niestety nic z tego.
Walczę z nim już 4godziny i za nic nie chce się uruchomić.

Edit.
A może to problem jakiś z systemem? Robiłam pół roku temu format ale z Recovery i się teraz zastanawiam czy nie zrobić z pena? Całkiem juz zglupialam :(

#15 Re: Toshiba satellite L50-A-13P - Laptop uruchamia się przez kilka godzin

by koloboro 24 July 2015, 20:52
Może spróbuj uruchomić laptopa z jakigis livecd. Jak ruszy sprawdź smart dysku. Mialem przypadek ze badsectory wydłużaly czas uruchamiania systemu na godziny.

#16 Re: Toshiba satellite L50-A-13P - Laptop uruchamia się przez kilka godzin

by Anicca 24 July 2015, 21:01
Wyleciało mi z głowy, że on i z wyjętym dyskiem się nie uruchamia. Nie wiem już o co chodzi. Mijają kolejne godziny, a on tylko wentylator męczy. Skończy w serwisie jak nic :/

#17 Re: Toshiba satellite L50-A-13P - Laptop uruchamia się przez kilka godzin

by Vogelek23 24 July 2015, 21:50
Anicca wrote:Odłączłam baterię
Baterię "odłączłaś", ale którą? Główną czy RTC? Bo powinnaś obie naraz. Na jakieś 5-10 minut.

#18 Re: Toshiba satellite L50-A-13P - Laptop uruchamia się przez kilka godzin

by Anicca 25 July 2015, 18:53
Trrrrrt... ex-blondynka nie wiedziała co zrobić jeśli nie może zlokalizować baterii na płycie (niepotrzebnie zmieniałam kolor włosów) ;)
Tak czy inaczej - błąd naprawiony ale nadal bez zmian, a laptop za każdym razem uruchamia się coraz dłużej (wczoraj ok 9h).

Mam więc pytanko. Czy hot CPU tester, lub coś podobnego, pomoże znaleźć problem, czy mi przy obciążeniach go tylko zarżnie na amen, jeśli coś tam faktycznie nie gra?

#19 Re: Toshiba satellite L50-A-13P - Laptop uruchamia się przez kilka godzin

by Vogelek23 26 July 2015, 22:18
Anicca wrote:... jeśli nie może zlokalizować baterii na płycie...
Odłącz wsuwkę, zaznaczoną na żółto - bateria jest pod kartą WLAN, zaznaczoną na czerwono.

Image

#20 Re: Toshiba satellite L50-A-13P - Laptop uruchamia się przez kilka godzin

by Anicca 26 July 2015, 22:34
Teraz mi to mówi.... :P
A jest jakiś nieinwazyjny sposób na znalezienie problemu? Bo wszystko mi się w środku wywraca, jak później się godzinami niemal modlę do lapa, żeby się jednak włączył :(

Re: Toshiba satellite L50-A-13P - Laptop uruchamia się przez kilka godzin

by Google Adsense [BOT] 26 July 2015, 22:34