• Fujitsu-Siemens PA-3553 - kamera.

#1 Fujitsu-Siemens PA-3553 - kamera.

by amorphe 28 July 2015, 13:39
Męczę już jakiś czas taki sprzęt - trafił do mnie z płytą "lekko wypiekaną" niczym ciasto francuskie (okolica mostu północnego)
Kupiłem płytę-dawcę, wymieniłem północ na nową + parę drobiazgów i już jest OK, tylko zastanawia mnie czy w tym modelu powinien cały czas świecić LED przy kamerze (rzeczony LED zaświeca się chwilę po włączeniu laptopa).
Może ktoś zwrócił uwagę - czy tak powinno być ?

Re: Fujitsu-Siemens PA-3553 - kamera.

by Google Adsense [BOT] 28 July 2015, 13:39

#2 Re: Fujitsu-Siemens PA-3553 - kamera.  [SOLVED]

by Vogelek23 28 July 2015, 14:02
Kamera nie powinna być cały czas aktywna - próbowałeś użyć skrót Fn+F7, aby ją wyłączyć? Nie pamiętam dokładnie, jak wyglądało to w tym modelu przy starcie, ale chyba dioda zaświecała się po włączeniu laptopa, by za chwilę zgasnąć (coś jak Power On Self Test).
Ponieważ masz schemat, prześledź sygnał CAMERA_EN oraz zasilanie kamery 5V_CAM_S0 - możliwe, że KBC włączył ją "bezmyślnie" na stałe.

#3 Re: Fujitsu-Siemens PA-3553 - kamera.

by amorphe 28 July 2015, 14:36
Kamera nie powinna być cały czas aktywna - próbowałeś użyć skrót Fn+F7

Bingo.
Zawsze wiedziałem, że najciemniej pod latarnią - najprostsze rozwiązania przychodzą najtrudniej.

Swoją drogą, ciekawe gdzie ta płyta "zapamiętuje" fakt włączenia bądź wyłączenia tej kamery - bo na pewno nie w BIOS (a czasu na dociekanie brak)
Chyba, że trzy pliki z różnych źródeł miały domyślnie kamerę włączoną...

Niemniej za pomoc bardzo dziękuję.

#4 Re: Fujitsu-Siemens PA-3553 - kamera.

by Vogelek23 28 July 2015, 17:44
amorphe wrote:Swoją drogą, ciekawe gdzie ta płyta "zapamiętuje" fakt włączenia bądź wyłączenia tej kamery - bo na pewno nie w BIOS
To jest akurat łatwe do sprawdzenia - wejdź w ustawienia BIOS i sprawdź, czy skrót Fn+F7 steruje diodą kamery z poziomu podstawowego systemu I/O. Jeśli ostatni stan diody był "wyłączony" w systemie operacyjnym Windows, to w BIOS przestaw go na przeciwny (oczywiście klikając jednokrotnie skrót klawiszowy, bo w samym BIOSie nie będziesz miał raczej opcji "kamera włączona/wyłączona") i po restarcie komputera wejdź do Windows i sprawdź stan. Jeśli się zmieni - ustawienia przechowuje... KBC? Zauważ, że to on steruje bezpośrednio włączaniem i wyłączaniem kamery. Co prawda, nie patrzyłem w strukturę WPC773L, ale tego typu mikrokontrolery najczęściej mają wewnętrzny EEPROM do zapisywania sobie potrzebnych danych "na potem".

EDIT: Zresztą, co tu dużo mówić - jeśli po wyłączeniu kamery w systemie dioda nie zaświeca się podczas startu komputera, to masz pewność, że nie system przechowuje stan włączenia kamery, ale właśnie KBC (lub BIOS, bo tego w 100% wykluczyć nie mogę).

#5 Re: Fujitsu-Siemens PA-3553 - kamera.

by amorphe 1 August 2015, 08:58
Sprzętu już nie mam, aczkolwiek na zasadnicze pytanie odpowiedź otrzymałem.

Przy nadarzającej się okazji nie omieszkam zgłębić tematu.

Jeszcze raz dziękuję za odpowiedź.

Re: Fujitsu-Siemens PA-3553 - kamera.

by Google Adsense [BOT] 1 August 2015, 08:58