• Mikroskop XTL-IV pytanie o soczewki i oświetlacz.

Правила форуму:Натисніть тут для перегляду правил форуму

1. Назва теми повинна містити короткий опис проблеми.
  2. Тема повідомлення має містити розгорнутий опис проблеми та питання.
  3. Забороняється публікувати вкладення з повною документацією або файлами БІОС, а також посилатися на будь-які сторонні веб-сайти, на яких розміщені такі файли. Дозволяється публікувати лише невелику частину документації (до однієї сторінки на пост).
  4. Ви можете описати лише одну проблему на тему. Для кожної іншої проблеми слід відкривати нову тему.
  5. Тут суворо заборонено вимагати будь-яку документацію чи файли БІОС. Для таких запитів використовуйте підфорум ЗАПИТ НА ДОКУМЕНТАЦІЮ/БІОС.
Ця тема позначена як АРХІВНИЙ. Відповідайте лише в тому випадку, якщо ваша відповідь містить рішення проблеми (Правила Форуму, п. 12.1).

#1 Mikroskop XTL-IV pytanie o soczewki i oświetlacz.

servis91 29 Липня 2015, 12:09
Witajcie. Kupiłem używany XTL-IV. Niestety w paczce nie dostałem soczewek i tulejki dzięki której można zamontować oświetlacz. Bardzo bym prosił o zdjęcia tych elementów, przede wszystkim soczewki, niestety nigdzie nie mogę ich znaleźć w internecie.

Z góry dziękuje.

Re: Mikroskop XTL-IV pytanie o soczewki i oświetlacz.

Google Adsense [BOT] 29 Липня 2015, 12:09

#2 Re: Mikroskop XTL-IV pytanie o soczewki i oświetlacz.

Cyb0rg 3 Серпня 2015, 20:02
Soczewki - czyli pewnie myślisz o okularach ??

http://deltaoptical.pl/mikroskopy/okula ... d1035.html

Są o różnych powiększeniach, musisz wybrać odpowiedni dla Ciebie.

Oświetlacz, najbardziej praktyczny (choć nie jest tani) jest pierścień LED.
http://www.astroshop.pl/lampy/bresser-p ... pu/p,13661

Wersja Ekonomiczna, ale trzeba to samemu dopasować:
http://fripers.pl/product_info.php/info ... 0-JJC.html

Można też zrobić samemu, wyjdzie dużo taniej.

Może daj zdjęcia sprzętu - jak teraz wygląda ?
Będzie łatwiej coś doradzić, bez domyślania się.

#3 Re: Mikroskop XTL-IV pytanie o soczewki i oświetlacz.

Macpod 3 Серпня 2015, 21:16
Co do okularów to polecam obie wersje - 10x i 20x.
A oświetlacz najlepiej LED, zamówić w Chinach - kilka razy taniej niż w PL.

#4 Re: Mikroskop XTL-IV pytanie o soczewki i oświetlacz.

servis91 3 Серпня 2015, 22:00
Nie nie. Człowiek od którego go kupiłem napisał, że są soczewki 1x i 0,5x. Gdy dotarł do mnie mikroskop zorientowałem się, że soczewek nie ma. Napisałem do producenta i dowiedziałem się, iż soczewka 1x jest wbudowana w ten mikroskop a 0.5x jako opcja wkręcana od spodu głowicy mikroskopu ( w żadnym wypadku to nie okular). Ze sprzedawcą się już dogadałem co do soczewki ponieważ jej nie znalazł i odda pieniądze.
Teraz pytanie do kogoś kto posiada ten mikroskop z oświetlaczem pierścieniowym LED. Taki też dostałem, ale średnica otworu mocującego nie jest taka sama jak dół głowicy mikroskopu, czy tam idzie jakaś tuleja wkręcana czy montuję się ją na soczewkę 0.5x ?

#5 Re: Mikroskop XTL-IV pytanie o soczewki i oświetlacz.

Cyb0rg 3 Серпня 2015, 22:49
Nie mam Mikroskopu XTL-IV, ale za to inny, lecz montaż tak jak tutaj:
http://www.hotair.pl/pl/sklep/mikroskop ... ed-48.html

Jak widać nasuwa się go, ustawia, i przykręca bocznymi śrubami od razu na tubusie.

#6 Re: Mikroskop XTL-IV pytanie o soczewki i oświetlacz.

servis91 4 Серпня 2015, 07:35
U mnie sytuacja wygląda następująco.
Średnica wewnętrzną dołu głowicy to mikroskopu to 47mm, zaś średnica wewnętrzna oświetlacza to 60mm.
Oświetlacz nasuwa się kilka cm na tubus, ale nie da się go przykręcić ponieważ się zsuwa (tam jest zwężenie na tubusie).
Ewidentnie brakuje jakiejś części, dlatego też miło by było jakby odezwał się ktoś kto posiada ten mikroskop.
Зображення

Зображення

#8 Re: Mikroskop XTL-IV pytanie o soczewki i oświetlacz.

RafalB 12 Січня 2017, 12:03
Jeżeli dobrze rozumiem to martwisz się o możliwość zamocowania podświetlacza do swojego mikroskopu.
W zależności od producenta istnieje opcja mocowania bezpośrednio lub pośrednio przez tuleje redukcyjne, które są dołączone do mikroskopu i podświetlacza.

Do mojego podświetlacza(http://optek.pl/oswietlacze/427-oswietl ... d-144.html) dołączona została poniższa reduckja o srednicy 47mm/58mm

Зображення

#9 Re: Mikroskop XTL-IV pytanie o soczewki i oświetlacz.

Vogelek23 12 Січня 2017, 12:12
RafalB написав:W zależności od producenta istnieje opcja mocowania bezpośrednio lub pośrednio przez tuleje redukcyjne
Tutaj problemem jest to, że średnica ZEWNĘTRZNA głowicy jest większa, niż WEWNĘTRZNA oświetlacza, a dodatkowo głowica jest toczona do krawędzi skośnie, pod dużym kątem i tylko w 1/3 długości, toteż nie ma możliwości zamocowania oświetlacza na zewnątrz głowicy, bez wkręconej w nią soczewki (sugerowanej przez kol. chutenk). Zatem redukcja raczej nic tu nie da - chyba, że dałoby się ją wkręcić w wewnętrzny gwint głowicy.

#10 Re: Mikroskop XTL-IV pytanie o soczewki i oświetlacz.

RafalB 12 Січня 2017, 12:17
Vogelek23 написав:chyba, że dałoby się ją wkręcić w wewnętrzny gwint głowicy.

Taka jest idea redukcji na moim zdjeciu, która ma srednice 47mm a szerszy kołnierz ma ok 60mm ew. mozna uzyć soczewki powiekszajacej i do niej przymocowac podswietlacz :)

#11 Re: Mikroskop XTL-IV pytanie o soczewki i oświetlacz.

Vogelek23 12 Січня 2017, 12:24
RafalB написав:Taka jest idea redukcji na moim zdjeciu, która ma srednice 47mm a szerszy kołnierz ma ok 60mm
Czyli, że ta gładka, nieco wystająca powierzchnia po wewnętrznym obwodzie reduktora jest w rzeczywistości gwintem, który da radę wkręcić w wewnętrzny gwint głowicy? Na zdjęciu wydaje się być zbyt płytko osadzona (za krótka) i nie widzę tam gwintu. Chyba, że wsuwa się ją "na wcisk", a nie wkręca? Mógłbyś wstawić zdjęcie rzutu bocznego oświetlacza z zamocowanym reduktorem?

#12 Re: Mikroskop XTL-IV pytanie o soczewki i oświetlacz.

RafalB 12 Січня 2017, 13:32
Proszę zdjęcie.
Зображення

#13 Re: Mikroskop XTL-IV pytanie o soczewki i oświetlacz.

Vogelek23 12 Січня 2017, 14:41
RafalB написав:Proszę zdjęcie.
Dziękuję - teraz wszystko widać jak na dłoni.

Re: Mikroskop XTL-IV pytanie o soczewki i oświetlacz.

Google Adsense [BOT] 12 Січня 2017, 14:41
Ця тема позначена як АРХІВНИЙ. Відповідайте лише в тому випадку, якщо ваша відповідь містить рішення проблеми (Правила Форуму, п. 12.1).

Хто зараз онлайн

Зараз переглядають цей форум: Немає зареєстрованих користувачів і 2 гостей