• Iphone 4G - Nie odpala

#1 Iphone 4G - Nie odpala

przez lekolorado 31 lipca 2015, 10:53
Witajcie. Nabyłem iphona, którego jak na razie próbuję uruchomić ale bez skutku. Smartfon nie uruchamia się. Wszystko poza płytą główną jest sprawne. Płytkę wymyłem dokładnie w wanience ultradźwiękowej. Bez skutku. Jak na razie podgrzałem od dołu i od góry do temperatury 180C. Iphone nie uruchamia się dalej. Postawiłem sobie cel uruchomienia go i chciałbym go zdiagnozować. Czy ktoś znający się na rzeczy mógłby mnie nakierować lub podać jakieś wskazówki?

Płyta główna to: 820-2548-B

Re: Iphone 4G - Nie odpala

przez Google Adsense [BOT] 31 lipca 2015, 10:53

#2 Re: Iphone 4G - Nie odpala

przez Vogelek23 31 lipca 2015, 11:04
Czy bateria jest naładowana? Jeśli tak, to do jakiego poziomu? Jakie napięcie ma bateria po podłączeniu do płyty?

#3 Re: Iphone 4G - Nie odpala

przez lekolorado 31 lipca 2015, 11:17
Bateria została naładowana do 100% w innym iphonie. Miernik pokazuje 3,84V, po podłączeniu do płyty głównej pokazuje tyle samo. Jak jak nacisnę power napięcie maleje do 3,82V

#4 Re: Iphone 4G - Nie odpala

przez Vogelek23 31 lipca 2015, 11:34
Czy płyta była zalana? Jeśli tak, to czy obejrzałeś dokładnie (pod mikroskopem) całą płytę pod kątem ewentualnej korozji?

#5 Re: Iphone 4G - Nie odpala

przez lekolorado 31 lipca 2015, 11:46
Nie mam mikroskopu ale oglądając dokładnie płytę nie zauważyłem korozji. Nie znam przeszłości telefonu.

#6 Re: Iphone 4G - Nie odpala

przez Vogelek23 31 lipca 2015, 13:37
lekolorado napisał(a):Nie mam mikroskopu
Do tak małej elektroniki oko nie wystarczy. A jeśli nie znasz przeszłości płyty, to tym bardziej inspekcja mikroskopowa musi być przeprowadzona dość szczegółowo.

#7 Re: Iphone 4G - Nie odpala

przez lekolorado 31 lipca 2015, 14:12
Poszukam jeszcze moją lupę powiększającą x10. Spróbuję coś zobaczyć. Poza tym badając jakieś punkty miernikiem uda mi się coś ustalić?

#8 Re: Iphone 4G - Nie odpala

przez Vogelek23 31 lipca 2015, 14:43
Przede wszystkim, zmierz napięcia na wszystkich pinach złącza baterii J7 względem masy oraz sprawdź, czy płyta w ogóle ładuje baterię (bateria powinna być przedtem rozładowana do ok. 50%). Prostym sposobem sprawdzenia faktu ładowania jest pomiar prądu, pobieranego przez telefon po podłączeniu ładowarki.

#9 Re: Iphone 4G - Nie odpala

przez lekolorado 6 sierpnia 2015, 14:42
Przy baterii podpiętej do telefonu normalnie ma napięcie 3,82V, następne złącze wskazuje 2,5V, a złącze koło masy 0V. Pomiar prądu po podpięciu ładowarki wynosi 0,11A. Co do mikroskopu to na dniach zdobędę i dokładnie go pooglądam.

#10 Re: Iphone 4G - Nie odpala

przez arvika 7 sierpnia 2015, 08:12
W przypadku płyt do iPhone bez mikroskopu nie podchodź, bo nie ma sensu.
Druga kwestia to po co myłeś płytę? Była po zalaniu? Jeśli tak, to tylko skomplikowałeś sobie teraz naprawę.
Trzecia sprawa - jak zdobędziesz mikroskop to dokładnie obejrzyj płytę. Jeśli zauważysz malutkie kulki cyny w różnych miejscach to płytę możesz zutylizować (przy nieodpowiednim grzaniu spod układów strzelają kulki cyny).

#11 Re: Iphone 4G - Nie odpala

przez lekolorado 18 sierpnia 2015, 13:18
No więc podczas analizy mikroskopu zauważyłem pourywane ścieżki. Także nie da się nic zrobić z płytą główną. Dzięki za pomoc.

Re: Iphone 4G - Nie odpala

przez Google Adsense [BOT] 18 sierpnia 2015, 13:18