• Jaki zamiennik dla mosfeta ZMF 4N60?

Правила форуму:Натисніть тут для перегляду правил форуму

1. Назва теми повинна містити короткий опис проблеми.
  2. Тема повідомлення має містити розгорнутий опис проблеми та питання.
  3. Забороняється публікувати вкладення з повною документацією або файлами БІОС, а також посилатися на будь-які сторонні веб-сайти, на яких розміщені такі файли. Дозволяється публікувати лише невелику частину документації (до однієї сторінки на пост).
  4. Ви можете описати лише одну проблему на тему. Для кожної іншої проблеми слід відкривати нову тему.
  5. Тут суворо заборонено вимагати будь-яку документацію чи файли БІОС. Для таких запитів використовуйте підфорум ЗАПИТ НА ДОКУМЕНТАЦІЮ/БІОС.
Ця тема позначена як АРХІВНИЙ. Відповідайте лише в тому випадку, якщо ваша відповідь містить рішення проблеми (Правила Форуму, п. 12.1).

#1 Jaki zamiennik dla mosfeta ZMF 4N60?

viperr2 13 Серпня 2015, 11:27
Witam mam uszkodzony mosfet ZMF 4N60. Jaki mogę zamiennie dobrać mosfet? Jakimi parametrami mam się kierować przy wyborze zamiennego mosfet-a na przszyłość?

Re: Jaki zamiennik dla mosfeta ZMF 4N60?

Google Adsense [BOT] 13 Серпня 2015, 11:27

#2 Re: Jaki zamienny mosfet

WIOLAD 13 Серпня 2015, 12:38
viperr2 написав: Jakimi parametrami mam się kierować przy wyborze zamiennego mosfet-a na przszyłość?

Najistotniejsze parametry masz tu wyszczególnione:
http://home.agh.edu.pl/~maziarz/LabPE/u ... ruk.html#4

Jako zamiennik może być BUZ90AF lub 2SK1118.

#3 Re: Jaki zamienny mosfet

Macpod 13 Серпня 2015, 13:14
viperr2 написав:Jakimi parametrami mam się kierować przy wyborze zamiennego mosfet-a na przszyłość?

Najlepiej wiedzieć gdzie ma być używany i jakie ewentualne odchyłki od specyfikacji oryginału można dopuścić.
Jeżeli nie wiesz jakie mogą występować tam wartości (prądu, napięcia), musisz zwrócić uwagę na kilka rubryk w specyfikacji względem oryginału:
Najważniejsze to takie samo ułożenie pinów(nóżek).
Uds (napięcie dren-źródło), Ugs (napięcie bramka-źródło) - musi być równe, bądź większe.
Id (prąd drenu), Idm (prąd pulsacyjny drenu) - musi być równe, bądź większe.
Rds(on) (rezystancja dren-źródło przy podaniu napięcia na bramkę) - musi być równe, bądź mniejsze.
To są podstawowe parametry które muszą się zgadzać (głównie jeśli chodzi o laptopy) w innych zastosowaniach musisz wiedzieć dokładnie do czego służy owy element, w niektórych zastosowaniach ważne jest Ugs(napięcie bramka-źródło do załączenia mosfetu), Power Dissipation (możliwa do wytracenia moc na elemencie), czy temperatury pracy. Przy bipolarnych dochodzą jeszcze inne parametry.

Re: Jaki zamienny mosfet

Google Adsense [BOT] 13 Серпня 2015, 13:14
Ця тема позначена як АРХІВНИЙ. Відповідайте лише в тому випадку, якщо ваша відповідь містить рішення проблеми (Правила Форуму, п. 12.1).

Хто зараз онлайн

Зараз переглядають цей форум: Немає зареєстрованих користувачів і 0 гостей