• Seagate ST2000DM001 Identyfikacja elementu

Zasady działu:Kliknij, aby przejrzeć zasady tego działu

1. Tytuł wątku powinien zawierać pełny model nośnika oraz skrótowy opis problemu.
  2. Treść wątku powinna zawierać dokładny opis problemu, co zostało zrobione, wyniki tych działań oraz sformułowane zapytanie.
  3. Nie jest dozwolone umieszczanie załączników w postaci kompletnych instrukcji/schematów. Dozwolone jest wyłącznie umieszczenie fragmentu instrukcji/schematu, który ułatwi autorowi diagnostykę/naprawę sprzętu z wątku. W jednym temacie można zamieścić nie więcej, jak jedną stronę instrukcji/schematu.
  4. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, który opisuje usterkę więcej niż jednego sprzętu. W takich przypadkach należy utworzyć osobne wątki dla każdego sprzętu.

#1 Seagate ST2000DM001 Identyfikacja elementu

przez viperr2 24 sierpnia 2015, 19:58
Witam, posiadam dysk jak w temacie. Potrzebuję zidentyfikować element. Przeprowadziłem próbę zwarciową i w sekcji 12v, element do identyfikacji ma oznaczenia na sobie: 6LF RC25.

Dołączam zdjęcie, na którym zaznaczyłem miejsce, w którym był wlutowany wyżej wymieniony element.

Obrazek

Re: Seagate ST2000DM001 Identyfikacja elementu

przez Google Adsense [BOT] 24 sierpnia 2015, 19:58

#2 Re: Seagate ST2000DM001 Identyfikacja elementu

przez arvika 24 sierpnia 2015, 20:44
Jest to transil. Weź z innej takiej samej PCB.

#3 Re: Seagate ST2000DM001 Identyfikacja elementu

przez viperr2 24 sierpnia 2015, 22:08
Mam tylko uszkodzone dyski 2,5" z laptop-a, czy mogę tam znaleźć taki transil, czy ewentualnie jeśli chciałbym kupić, to czy ma mieć jakieś konkretne parametry, którymi mam się sugerowac?

#4 Re: Seagate ST2000DM001 Identyfikacja elementu  [ROZWIĄZANY]

przez arvika 25 sierpnia 2015, 07:28
Transile te występują tylko w dyskach 3,5", głownie w Seagate oraz Samsung. Poszukaj takiego uszkodzonego dysku na Allegro lub samej elektroniki.
Czy po wylutowaniu tego elementu elektronika wystartowała silnik czy nie sprawdzałeś? Jeśli nic innego nie padło, to dysk bez tego elementu powinien wystartować. Oczywiście jest to "niefengszujne" i niezgodne ze sztuką :)

Re: Seagate ST2000DM001 Identyfikacja elementu  [ROZWIĄZANY]

przez Google Adsense [BOT] 25 sierpnia 2015, 07:28