• Jovy RE-8500 Profile grzania

Zasady działu:Kliknij, aby przejrzeć zasady tego działu

1. Tytuł wątku powinien zawierać skrócony opis problemu.
  2. Treść wątku powinna zawierać rozszerzony opis problemu oraz sformułowane pytanie.
  3. Nie jest dozwolone umieszczanie załączników w postaci kompletnych instrukcji/schematów/wsadów BIOS, ani linkowanie do tych plików, zamieszczonych na innych stronach. Dozwolone jest wyłącznie umieszczenie fragmentu instrukcji/schematu, który ułatwi autorowi diagnostykę lub naprawę sprzętu z wątku. W jednym temacie można zamieścić nie więcej, jak jedną stronę instrukcji/schematu.
  4. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, który opisuje usterkę więcej niż jednego sprzętu. W takich przypadkach należy utworzyć osobne wątki dla każdego sprzętu.
  5. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, mającego charakter zapytania o schemat, boardview, zdjęcia płyty, wsad BIOS lub instrukcję serwisową. Do takich zapytań służy dział ZAPYTANIA O SCHEMATY/BIOS.
To jest wątek ARCHIWALNY. Możesz odpowiedzieć w nim tylko wtedy, gdy Twój post zawiera rozwiązanie problemu (Regulamin forum p. 12.1).

#1 Jovy RE-8500 Profile grzania

przez hatkey 18 września 2015, 09:26
Witam

Posiadam maszynę j/w ale mam problem z profilami z poniższych stron.

http://www.jovy-systems.com/en/support/ ... -8500.html

http://www.hotair.pl/pl/download/168.html

http://www.jovy-systems.pl/index.php?op ... 35

Połączenie z maszyną OK
Profile wczytywane są poprawnie.
Wysokość górnej grzałki ustawiam na 4-5

Kiedy uruchomię jakikolwiek profil, czy to do zdejmowania, czy do lutowania to po około 3-4 minutach płyta mi bąbelkuje. W większości profili temperatura właściwa grzania waha się w granicach 180-220 °C a u mnie przy około 100 °C na górnej termoparze płyta już strzela. Dodam tylko, że posiadam jedną termoparę, czy bez drugiej nie da się pracować na maszynie? Mam sporo płyt do zabawy, ale cały dzień testowania profili i bez powodzenia. Proszę o jakieś rady.

Re: Jovy RE-8500 Profile grzania

przez Google Adsense [BOT] 18 września 2015, 09:26

#2 Re: Jovy RE-8500 Profile grzania

przez mar244 18 września 2015, 17:59
Witam,

Kolego, nie zapominaj że oryginalne termopary jovy potrafią zakłamywać temperaturę nawet i o 20stopni.

Jest wiele czynników powodujących popcorn, spróbuj przed stawianiem układu wygrzać płytę w 100 stopniach przez jedną godzinę.

Ja bym przyjrzał się też stacji czy poprawnie odczytuje temperatury, podłącz jakiś termometr zewnętrzny nie związany z tym ze stacją i sprawdź czy jest ok.

Pamiętaj jak używasz profili by termoparę podpinać zawsze do slotu NR1, niekiedy dzieją się dziwne rzeczy jak jest podpięta w innym miejscu.

#3 Re: Jovy RE-8500 Profile grzania

przez hatkey 18 września 2015, 21:25
Dzięki za odpowiedź.
Naszła mnie myśl, że skoro moja termopara może aż o tyle przekłamywać to może ją odeślę na gwarancję, bo maszynę mam dopiero 4 miesiące. Chyba, że w ogóle nie warto się w to bawić i od razu kupić omegę.

Co do temperatury 100°C czy jeżeli po godzinie nic się nie stanie mam uznać że jest mniej więcej OK?

Czy konieczne jest posiadanie 2 termopar?

Podpinana zawsze do SLOT1

#4 Re: Jovy RE-8500 Profile grzania

przez Qban 19 września 2015, 02:32
hatkey napisał(a):Dzięki za odpowiedź.
Naszła mnie myśl, że skoro moja termopara może aż o tyle przekłamywać to może ją odeślę na gwarancję, bo maszynę mam dopiero 4 miesiące. Chyba, że w ogóle nie warto się w to bawić i od razu kupić omegę.

Co do temperatury 100°C czy jeżeli po godzinie nic się nie stanie mam uznać że jest mniej więcej OK?

Czy konieczne jest posiadanie 2 termopar?

Podpinana zawsze do SLOT1

Weryfikacja temperatury i konieczna zmiana termopary jeśli są przekłamania. Nie przystępujemy do pracy na maszynie jeśli wstępnie nie wygrzaliśmy płyty! Dobrze jest używać dwóch termopar do kontroli temperatury pomiędzy spodem a górą płyty by uniknąć niepożądanych naprężeń wewnętrznych. Wstępne wygrzewanie dobrze jest robić dedykowanym piecem bądź preheaterem.

#5 Re: Jovy RE-8500 Profile grzania

przez hatkey 19 września 2015, 20:17
Przyszedł mi na myśl prosty test. Wsadzę termoparę do czajnika z gotującą się wodą i zobaczymy czy będzie 100°C ale to dopiero w poniedziałek.
Pieca nie mam, ale czy jovy mi nie wystarczy do wstępnego grzania?

#6 Re: Jovy RE-8500 Profile grzania

przez pawel80 19 września 2015, 23:11
Proponuje również przeczytanie tego postu, dla stawiającego pierwsze kroki w BGA, na pewno bedzie przydatny.

#7 Re: Jovy RE-8500 Profile grzania

przez Qban 20 września 2015, 15:24
hatkey napisał(a):Przyszedł mi na myśl prosty test. Wsadzę termoparę do czajnika z gotującą się wodą i zobaczymy czy będzie 100°C ale to dopiero w poniedziałek.
Pieca nie mam, ale czy jovy mi nie wystarczy do wstępnego grzania?

Ten test może cię wprowadzić w błąd, ponieważ termopara w mojej re8500 mierzyła poprawnie do 120°C. Powyżej tej temperatury, im wyższa, tym większe przekłamanie. Zweryfikuj temperaturę innym miernikiem. Na forum jest już sporo informacji o re8500, oraz podstaw, lutowania BGA. Szukaj

#8 Re: Jovy RE-8500 Profile grzania

przez hatkey 21 września 2015, 09:51
Już sprawdziłem i termopara włożona do czajnika daje mi 101 °C Czyli można powiedzieć że w normie. W ciągu dnia przetestuje z innym miernikiem temperatury.

Termopara od jovy oszukuje. Kupiłem miernik z termometrem i gratis dostałem sonde do temperatury czyli teraz mam 2 sondy.

Próbowałem już grzać na próbę płytę i nie jestem pewien jakie temperatury powinny być od dołu a jakie od góry.

na profilu Free mode leaded 2M Fast Ramp uzyskałem temperatury od dołu 250°C i od góry 190°C Czy to jest prawidłowe?

Układ zszedł bez problemu, bąbli nie zauważyłem.

To jest wątek ARCHIWALNY. Możesz odpowiedzieć w nim tylko wtedy, gdy Twój post zawiera rozwiązanie problemu (Regulamin forum p. 12.1).