• Programowanie TSOP48 programatorem TL866 bez podstawki.

Forum rules:Click here to view the forum rules

1. Topic title should contain the brief description of problem.
  2. Topic message should contain the extended description of problem and, the question.
  3. It is not allowed to post the attachments with complete documentations or BIOS files nor linking to any 3rd party websites hosting such files. It is only allowed to post the small portion of the documentation (up to one page per post).
  4. You can only describe one problem per topic. For each another problem you should open a new topic.
  5. It is strictly forbidden to ask for any kind of documentation or BIOS file. For such requests please use the DOCUMENTATION & BIOS/EFI REQUEST subforum.

#1 Programowanie TSOP48 programatorem TL866 bez podstawki.

by maciek1221 19 September 2015, 09:37
Witam,
trafił mi się laptop do szybkiej naprawy, a mianowicie bios. Wszystko byłoby super, gdyby nie fakt, że układ jest w obudowie tsop48, dokładnie to MX29LV800C w laptopie asus. Programuję programatorem tl866, nie posiadam niestety podstawki do takiej obudowy, a nowa kosztować będzie 110zł z wysyłką z Chin, która potrwa 3 tygodnie. Czy ktoś z was ma sposób, żeby taki układ zaprogramować bez ponoszenia kosztów przewyższających wartość laptopa (nie jest pierwszej nowości ;) ).

Pozdrawiam

P.S.
Poruszyłem temat na sąsiednim forum, niestety nie uzyskałem żadnej informacji, która rozwiązałaby mój problem...

Re: Programowanie TSOP48 programatorem TL866 bez podstawki.

by Google Adsense [BOT] 19 September 2015, 09:37

#2 Re: Programowanie TSOP48 programatorem TL866 bez podstawki.

by Vogelek23 20 September 2015, 22:11
Masz w zasadzie dwa wyjścia - albo zrobić sobie taki adapter samemu (projektując go np. w KiCAD lub Altium Designer), albo polutować układ cienkimi drutami do goldpinów. Drugi sposób jest bardzo pracochłonny i wymaga dużej precyzji. Pierwszy wymaga natomiast umiejętności wykonywania PCB metodami domowymi (termotransfer, fototransfer itd) oraz potrzebnych materiałów (laminat, wytrawiacz itd).

Trzecim sposobem jest połączenie obu powyższych metod - czyli płytka bez miedzianego laminatu ze ścieżkami z cienkiego drutu w charakterze ścieżek. Ta metoda, jak pierwsza, wymaga dużej precyzji i jest pracochłonna, lecz efekt jest trwalszy.

#3 Re: Programowanie TSOP48 programatorem TL866 bez podstawki.

by maciek1221 21 September 2015, 11:49
Trawienie płytek - z tym nie ma problemu, bardzo często robię własne płytki, niestety projektować w kicadzie, eaglu itp po prostu nie umiem (zawsze korzystam z gotowych wzorów pcb). Posiadasz może taki wzór płytki?

Jeżeli chodzi o połączenie cienkim drutem nóg i goldpinów, a następnie goldpiny do programatora, to które nogi układu należy podpinać do których gniazd programatora? Domyślam się,że nie wszystkie (tak jak w atmegach i innych).

#4 Re: Programowanie TSOP48 programatorem TL866 bez podstawki.

by perpuchaty 21 September 2015, 12:18
Możesz kupić uniwersalne PCB pod TSOP48 na alle.. za 6zł + kw, w takim wypadku nie wiem czy jest sens w trawienie tego na własną ręke. Same połączenia można bez większych problemów rozszyfrować z:
Image
Gorzej z płytką TSOP48 SOP44 bo nigdzie nie mogę namierzyć schematu.. :(

#5 Re: Programowanie TSOP48 programatorem TL866 bez podstawki.

by maciek1221 21 September 2015, 12:47
Głównie chodzi o płytkę sop44, myślałem, że wystarczy zrobić adapter lub poprowadzić odpowiednie wyprowadzenia od układu do programatora. Wychodzi na to, że bez takiej płytki SOP44 nie zaprogramuję za pomocą mojego programatora?

#6 Re: Programowanie TSOP48 programatorem TL866 bez podstawki.

by Vogelek23 21 September 2015, 19:02
Żeby była jasność - TSOP48 łączysz pin w pin z goldpinami, czyli 1 pin układu to 1 pin podstawki i tak dalej. Podstawkę masz zdaje się ZIF-48, więc akurat się mieścisz. Co do zaprezentowanego przez kolegę "perpuchaty" adaptera - interesuje mnie druga strona tej płytki, ponieważ goldpiny od góry wskazują, że ten adapter może nie pasować do programatora.

#7 Re: Programowanie TSOP48 programatorem TL866 bez podstawki.

by maciek1221 21 September 2015, 19:30
Niestety, podstawkę mam ZIF-40 i oryginalnie (kupując u chińczyka) dostanę podstawkę pod układ, którą wkłada się w podstawkę z 3 mikroukładami, a dopiero taką podstawkę do programatora....

Moja optymistyczna wersja miała wyglądać w ten sposób, że z układu będzie trzeba wyprowadzić 5-10 wyprowadzeń i to wystarczy do zaprogramowania kości...

#8 Re: Programowanie TSOP48 programatorem TL866 bez podstawki.

by koloboro 25 September 2015, 13:39
Możesz wysłać do mnie. Mam te adaptery to ci zaprogramuję. Jak cos to pisz na pw.

#9 Re: Programowanie TSOP48 programatorem TL866 bez podstawki.

by maciek1221 27 September 2015, 12:35
Witam,
znalazłem u siebie w mieście serwisanta, który dysponuje taką podstawką. Nie jest tani w porównaniu do ofert jakie otrzymałem na forum, ale będzie to zrobione od ręki - a laptop już leży 2 tygodnie w oczekiwaniu na jakiś pomysł. Dlatego jutro się wyjaśni, czy to wina biosu - w innym wypadku nie będzie się opłacała naprawa, za stary laptop i koszt układów/elementów zminimalizuje opłacalność.

Dzięki za odpowiedzi w temacie, jak na aliexpresie pojawią się jakieś kupony, to pewnie kupię taką podstawkę na wszelki wypadek. Pozdrawiam

Re: Programowanie TSOP48 programatorem TL866 bez podstawki.

by Google Adsense [BOT] 27 September 2015, 12:35