• Programowanie TSOP48 programatorem TL866 bez podstawki.

Zasady działu:Kliknij, aby przejrzeć zasady tego działu

1. Tytuł wątku powinien zawierać skrócony opis problemu.
  2. Treść wątku powinna zawierać rozszerzony opis problemu oraz sformułowane pytanie.
  3. Nie jest dozwolone umieszczanie załączników w postaci kompletnych instrukcji/schematów/wsadów BIOS, ani linkowanie do tych plików, zamieszczonych na innych stronach. Dozwolone jest wyłącznie umieszczenie fragmentu instrukcji/schematu, który ułatwi autorowi diagnostykę lub naprawę sprzętu z wątku. W jednym temacie można zamieścić nie więcej, jak jedną stronę instrukcji/schematu.
  4. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, który opisuje usterkę więcej niż jednego sprzętu. W takich przypadkach należy utworzyć osobne wątki dla każdego sprzętu.
  5. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, mającego charakter zapytania o schemat, boardview, zdjęcia płyty, wsad BIOS lub instrukcję serwisową. Do takich zapytań służy dział ZAPYTANIA O SCHEMATY/BIOS.

#1 Programowanie TSOP48 programatorem TL866 bez podstawki.

przez maciek1221 19 września 2015, 09:37
Witam,
trafił mi się laptop do szybkiej naprawy, a mianowicie bios. Wszystko byłoby super, gdyby nie fakt, że układ jest w obudowie tsop48, dokładnie to MX29LV800C w laptopie asus. Programuję programatorem tl866, nie posiadam niestety podstawki do takiej obudowy, a nowa kosztować będzie 110zł z wysyłką z Chin, która potrwa 3 tygodnie. Czy ktoś z was ma sposób, żeby taki układ zaprogramować bez ponoszenia kosztów przewyższających wartość laptopa (nie jest pierwszej nowości ;) ).

Pozdrawiam

P.S.
Poruszyłem temat na sąsiednim forum, niestety nie uzyskałem żadnej informacji, która rozwiązałaby mój problem...

Re: Programowanie TSOP48 programatorem TL866 bez podstawki.

przez Google Adsense [BOT] 19 września 2015, 09:37

#2 Re: Programowanie TSOP48 programatorem TL866 bez podstawki.

przez Vogelek23 20 września 2015, 22:11
Masz w zasadzie dwa wyjścia - albo zrobić sobie taki adapter samemu (projektując go np. w KiCAD lub Altium Designer), albo polutować układ cienkimi drutami do goldpinów. Drugi sposób jest bardzo pracochłonny i wymaga dużej precyzji. Pierwszy wymaga natomiast umiejętności wykonywania PCB metodami domowymi (termotransfer, fototransfer itd) oraz potrzebnych materiałów (laminat, wytrawiacz itd).

Trzecim sposobem jest połączenie obu powyższych metod - czyli płytka bez miedzianego laminatu ze ścieżkami z cienkiego drutu w charakterze ścieżek. Ta metoda, jak pierwsza, wymaga dużej precyzji i jest pracochłonna, lecz efekt jest trwalszy.

#3 Re: Programowanie TSOP48 programatorem TL866 bez podstawki.

przez maciek1221 21 września 2015, 11:49
Trawienie płytek - z tym nie ma problemu, bardzo często robię własne płytki, niestety projektować w kicadzie, eaglu itp po prostu nie umiem (zawsze korzystam z gotowych wzorów pcb). Posiadasz może taki wzór płytki?

Jeżeli chodzi o połączenie cienkim drutem nóg i goldpinów, a następnie goldpiny do programatora, to które nogi układu należy podpinać do których gniazd programatora? Domyślam się,że nie wszystkie (tak jak w atmegach i innych).

#4 Re: Programowanie TSOP48 programatorem TL866 bez podstawki.

przez perpuchaty 21 września 2015, 12:18
Możesz kupić uniwersalne PCB pod TSOP48 na alle.. za 6zł + kw, w takim wypadku nie wiem czy jest sens w trawienie tego na własną ręke. Same połączenia można bez większych problemów rozszyfrować z:
Obrazek
Gorzej z płytką TSOP48 SOP44 bo nigdzie nie mogę namierzyć schematu.. :(

#5 Re: Programowanie TSOP48 programatorem TL866 bez podstawki.

przez maciek1221 21 września 2015, 12:47
Głównie chodzi o płytkę sop44, myślałem, że wystarczy zrobić adapter lub poprowadzić odpowiednie wyprowadzenia od układu do programatora. Wychodzi na to, że bez takiej płytki SOP44 nie zaprogramuję za pomocą mojego programatora?

#6 Re: Programowanie TSOP48 programatorem TL866 bez podstawki.

przez Vogelek23 21 września 2015, 19:02
Żeby była jasność - TSOP48 łączysz pin w pin z goldpinami, czyli 1 pin układu to 1 pin podstawki i tak dalej. Podstawkę masz zdaje się ZIF-48, więc akurat się mieścisz. Co do zaprezentowanego przez kolegę "perpuchaty" adaptera - interesuje mnie druga strona tej płytki, ponieważ goldpiny od góry wskazują, że ten adapter może nie pasować do programatora.

#7 Re: Programowanie TSOP48 programatorem TL866 bez podstawki.

przez maciek1221 21 września 2015, 19:30
Niestety, podstawkę mam ZIF-40 i oryginalnie (kupując u chińczyka) dostanę podstawkę pod układ, którą wkłada się w podstawkę z 3 mikroukładami, a dopiero taką podstawkę do programatora....

Moja optymistyczna wersja miała wyglądać w ten sposób, że z układu będzie trzeba wyprowadzić 5-10 wyprowadzeń i to wystarczy do zaprogramowania kości...

#8 Re: Programowanie TSOP48 programatorem TL866 bez podstawki.

przez koloboro 25 września 2015, 13:39
Możesz wysłać do mnie. Mam te adaptery to ci zaprogramuję. Jak cos to pisz na pw.

#9 Re: Programowanie TSOP48 programatorem TL866 bez podstawki.

przez maciek1221 27 września 2015, 12:35
Witam,
znalazłem u siebie w mieście serwisanta, który dysponuje taką podstawką. Nie jest tani w porównaniu do ofert jakie otrzymałem na forum, ale będzie to zrobione od ręki - a laptop już leży 2 tygodnie w oczekiwaniu na jakiś pomysł. Dlatego jutro się wyjaśni, czy to wina biosu - w innym wypadku nie będzie się opłacała naprawa, za stary laptop i koszt układów/elementów zminimalizuje opłacalność.

Dzięki za odpowiedzi w temacie, jak na aliexpresie pojawią się jakieś kupony, to pewnie kupię taką podstawkę na wszelki wypadek. Pozdrawiam

Re: Programowanie TSOP48 programatorem TL866 bez podstawki.

przez Google Adsense [BOT] 27 września 2015, 12:35