• Giagbyte GA-G31M-ES2L - Nie startuje

Zasady działu:Kliknij, aby przejrzeć zasady tego działu

1. Tytuł wątku powinien zawierać markę i pełny model sprzętu oraz skrótowy opis usterki.
  2. Treść wątku powinna zawierać dokładny opis usterki, co zostało sprawdzone/wymienione/zmierzone, wyniki tych działań, oznaczenie kodowe PCB (w przypadku napraw hardware) oraz sformułowane pytanie. W przypadku problemów z odczytaniem oznaczenia kodowego PCB, należy przeczytać TEN WĄTEK. Jeśli nadal nie można znaleźć oznaczenia, należy zamieścić wyraźne zdjęcia obu stron płyty - należy przy tym usunąć wszelkie folie i moduły, mogące ewentualnie zasłaniać oznaczenia płyty.
  3. Przed napisaniem nowego tematu, każdy użytkownik zobowiązany jest zapoznać się z wątkami w dziale SZKOLENIA i na ich podstawie dokonać próby wstępnej diagnostyki uszkodzenia.
  4. Nie jest dozwolone umieszczanie załączników w postaci kompletnych dokumentacji, a także jakichkolwiek wsadów BIOS / firmware (do tego służy dział PLIKI BIOS DO WERYFIKACJI). Dozwolone jest wyłącznie umieszczenie fragmentu dokumentacji, który ułatwi autorowi diagnostykę/naprawę sprzętu z wątku. W jednym poście można zamieścić nie więcej, niż jedną stronę instrukcji/schematu. Plik nie może posiadać widocznych znaków wodnych, napisów "confidential", adresów email etc.
  5. Nie jest dozwolone zamieszczanie linków do plików, znajdujących się na innych stronach internetowych.
  6. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, który opisuje usterkę więcej niż jednego sprzętu. W takich przypadkach należy utworzyć osobne wątki dla każdego sprzętu.
  7. Nie jest dozwolone pisanie tematu lub postu, mającego charakter zapytania o schemat, boardview, zdjęcia płyty, wsad BIOS lub instrukcję serwisową. Do takich zapytań służy dział ZAPYTANIA O DOKUMENTACJE/BIOS.

#1 Giagbyte GA-G31M-ES2L - Nie startuje

przez bpjl 31 października 2015, 12:57
Witajcie,

Czy ktoś mógłby pomóc w diagnozie problemu z płytą Giagbyte GA-G31M-ES2L. Dziś rano komputer normalnie pracował, system pobierał aktualizacje i takie tam inne normalne akcje. Zostawiłem go i wyszedłem z domu. po powrocie komputer był wyłączony i już nie wstał.

Wymontowałem z niego płytę z procesorem i pamięcią, podłączyłem do innego zasilacza i dalej nic. Po podłączeniu prądu i zwarciu pinów od włącznika wentylator na procesorze tylko drgnie i koniec. Żadnego piszczenia ani innych oznak życia.

Wyjąłem RAM - również zero piszczenia.
Podmieniłem procesor na inny - to samo.

Z pomiarów wyszło że tylko takie napięcia występują na wtyczce ATX:
- VSB = 5,08V
- PS_ON = 5,08V a po próbie włączenia spada do 0,13V. Dopiero odłączenie prądu z zasilacza na chwilę i ponowne podłączenie wywołuje 5,08V

Może ktoś wie co się mogło stać?

================

Aha, z góry piszę że w tym kompie właściciel nie zadbał o porządny zasilacz i jest tam któryś z Codegenów więc rozumiem że to może być sprawca. Chciałbym tylko dowiedzieć się czy można jakoś przemierzyć płytę żeby dowiedzieć się gdzie leży przyczyna.

Re: Giagbyte GA-G31M-ES2L - Nie startuje

przez Google Adsense [BOT] 31 października 2015, 12:57

#2 Re: Giagbyte GA-G31M-ES2L - Nie startuje

przez Vogelek23 31 października 2015, 13:10
bpjl napisał(a):Z pomiarów wyszło że tylko takie napięcia występują na wtyczce ATX:
- VSB = 5,08V
- PS_ON = 5,08V a po próbie włączenia spada do 0,13V. Dopiero odłączenie prądu z zasilacza na chwilę i ponowne podłączenie wywołuje 5,08V

Może ktoś wie co się mogło stać?
Najprawdopodobniej w którejś z gałęzi zasilania jest zwarcie - wymontuj procesor, pamięci itd i zmierz rezystancje na kondensatorach elektrolitycznych w obrębie przetwornic. Rozumiem, że ten drugi podstawiony zasilacz to "pewniak", sprawdzony na innym sprzęcie?

#3 Re: Giagbyte GA-G31M-ES2L - Nie startuje

przez bpjl 31 października 2015, 19:46
Zasilacz to stary Chieftec GPS-450A-101A. Działa ze mną od lat jako zasilacz "testowy" i nigdy nie zawiódł.

Pomierzyłem rezystancję na elektrolitach w okolicy procesora i żaden takowej nie wykazuje. Czasem na którymś coś się pojawi ale za chwilę znika i to w zależności jak podłączę miernik (polaryzacja).

#4 Re: Giagbyte GA-G31M-ES2L - Nie startuje

przez Vogelek23 31 października 2015, 21:03
bpjl napisał(a):Pomierzyłem rezystancję na elektrolitach w okolicy procesora i żaden takowej nie wykazuje.
Większość kondensatorów elektrolitycznych "w okolicy procesora" jest połączona ze sobą równolegle (dla prądu stałego). Lecz płyta ma trochę więcej przetwornic i układów zasilających bloki funkcjonalne, niż ten w okolicy CPU. Czy jesteś w stanie je zlokalizować? Na forum jest dostępny schemat płyty, więc nie ma mowy o brnięciu "na ślepo".

#5 Re: Giagbyte GA-G31M-ES2L - Nie startuje

przez bpjl 31 października 2015, 21:13
Z tego co wygląda nie mam wystarczającej ilości punktów żeby pobrać schemat. Przemierzyłem kondensatory elektrolityczne w 3 miejscach na płycie kótre wyglądają mi na sekcje zasilania i w sumie nic z tego nie wyszło. Żaden nie ma rezystancji.

#6 Re: Giagbyte GA-G31M-ES2L - Nie startuje

przez Vogelek23 31 października 2015, 22:47
bpjl napisał(a):Z tego co wygląda nie mam wystarczającej ilości punktów żeby pobrać schemat.
Proszę zatem przeczytać sekcję FAQ: faq.php#f5r3
Niezależnie od tego, w załączniku znajdziesz interesujące Cię obwody.

Musisz być zalogowany, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.

#7 Re: Giagbyte GA-G31M-ES2L - Nie startuje

przez bpjl 1 listopada 2015, 09:38
I dalej szukać zwarć na elektrolitach czy zwrócić jeszcze na coś uwagę?

=======
Przemierzyłem wszystkie elektrolity jakie znalazłem na tych schematach.

Tylko EC80 znajdujący się w sekcji VCC1_25 wykazuje rezystancję rzędu 19Ω (niezależnie w jakiej polaryzacji podepnę miernik).

Myślisz że jest uszkodzony czy po prostu jest to rezystancja innych towarzyszących mu elementów?

#8 Re: Giagbyte GA-G31M-ES2L - Nie startuje

przez Vogelek23 1 listopada 2015, 19:49
I dalej szukać zwarć na elektrolitach czy zwrócić jeszcze na coś uwagę?
Zasadniczo najlepiej zmierzyć rezystancje do masy na wyjściach wszystkich obwodów zasilania, wskazanych w powyższym fragmencie schematu. I nie szukaj zwarć, lecz po prostu podaj wyniki tych pomiarów, aby był jakikolwiek materiał do analizy - dotychczas nie mamy w sumie nic, a już ósmy post napisany.

#9 Re: Giagbyte GA-G31M-ES2L - Nie startuje

przez bpjl 2 listopada 2015, 06:35
No biorąc pod uwagę że zasilacz nie daje się włączyć i na płytę podawane jest tylko napięcie VSB i ewentualnie PS_ON to podejrzewam że tych napięć na wyjściach nie będzie za dużo. Mógłbyś naprowadzić na których ze schematów mam się skupić? PWR SEQ i 5VDUAL? Bo tylko tutaj widzę jakieś 5VSB.

Vogelek23 napisał(a):
dotychczas nie mamy w sumie nic, a już ósmy post napisany.

Wiem niestety że to może być dość prosty przypadek a tutaj ciągnie się to wieki ale jest to moja pierwsza tego typu diagnoza i dlatego piszę w dziale amatorskim żeby czegoś się dowiedzieć i nauczyć.

#10 Re: Giagbyte GA-G31M-ES2L - Nie startuje

przez Vogelek23 2 listopada 2015, 11:01
bpjl napisał(a):No biorąc pod uwagę że zasilacz nie daje się włączyć i na płytę podawane jest tylko napięcie VSB i ewentualnie PS_ON to podejrzewam że tych napięć na wyjściach nie będzie za dużo.
A ja pytałem o co innego...
Vogelek23 napisał(a):Zasadniczo najlepiej zmierzyć rezystancje do masy na wyjściach wszystkich obwodów zasilania

#11 Re: Giagbyte GA-G31M-ES2L - Nie startuje

przez bpjl 2 listopada 2015, 13:39
Vogelek23 napisał(a):A ja pytałem o co innego...

Przepraszam za niedoczytanie. Chyba jednak nie byłem do końca rozbudzony o tej 6 rano.

Ale do rzeczy - gdzie te układy mają wyjścia? Przykładowo w takiej sekcji VTT_PWRGD widzę "kółeczka" gdzie prawdopodobnie ma wchodzić zasilanie i przypuszczalne wyjście oznaczone jako właśnie jako VTT_PWRGD.

Niestety na schemacie oznaczonym jako VCC1_25 widzę tylko wejścia.

#12 Re: Giagbyte GA-G31M-ES2L - Nie startuje

przez Vogelek23 2 listopada 2015, 14:09
Przykro mi to pisać, ale definitywnie odradzam Ci jakąkolwiek samodzielną naprawę. Zrozumiałbym, gdybyś miał jakiekolwiek pojęcie o elektronice, ale Ty nie potrafisz czytać schematów, nie wiesz, jak korzystać z datasheet'ów ani nie umiesz wykonać najprostszych pomiarów. Nie dogadamy się, niestety, choćbym bardzo chciał, ponieważ Twój poziom serwisowy wynosi po prostu zero :|

Sugeruję zacząć naukę od podstaw, czyli od teorii - bez tego nie naprawisz kompletnie nic, a zwłaszcza elektroniki w tak zaawansowanym wydaniu, jakim jest płyta główna komputera.

#13 Re: Giagbyte GA-G31M-ES2L - Nie startuje

przez bpjl 2 listopada 2015, 14:15
Mimo wszystko dziękuję za poświęcony czas.

Właściciel już zdecydował o wymianie całej płyty głównej. Tą i tak zostawię sobie i będę próbował dalej rozgryźć problem szukając informacji i ucząc się.

Pozdrawiam

Re: Giagbyte GA-G31M-ES2L - Nie startuje

przez Google Adsense [BOT] 2 listopada 2015, 14:15