• Reflow gniazda CPU.

Zasady działu:Kliknij, aby przejrzeć zasady tego działu

1. Tytuł wątku powinien zawierać skrócony opis problemu.
  2. Treść wątku powinna zawierać rozszerzony opis problemu oraz sformułowane pytanie.
  3. Nie jest dozwolone umieszczanie załączników w postaci kompletnych instrukcji/schematów/wsadów BIOS, ani linkowanie do tych plików, zamieszczonych na innych stronach. Dozwolone jest wyłącznie umieszczenie fragmentu instrukcji/schematu, który ułatwi autorowi diagnostykę lub naprawę sprzętu z wątku. W jednym temacie można zamieścić nie więcej, jak jedną stronę instrukcji/schematu.
  4. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, który opisuje usterkę więcej niż jednego sprzętu. W takich przypadkach należy utworzyć osobne wątki dla każdego sprzętu.
  5. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, mającego charakter zapytania o schemat, boardview, zdjęcia płyty, wsad BIOS lub instrukcję serwisową. Do takich zapytań służy dział ZAPYTANIA O SCHEMATY/BIOS.

#1 Reflow gniazda CPU.

przez ppgg1 27 października 2015, 11:44
Trafił do mnie siemens LI1705 prawdopodobnie z uszkodzonymi lutami/ścieżkami pod podstawką CPU (po dociśnięciu/wygięciu płyty w okolicy CPU laptop się zawiesza). Mam za sobą parę nieudanych doświadczeń z lutowaniem GNIAZD CPU dlatego tym razem postanowiłem się poradzić.

- stosować topik czy nie podczas refllow? Kiedyś podczas testów zaschnięty topik skleił mi mechanizm blokowania procesora w gnieździe

- co z temperatura od góry, nie zniekształci gniazda? Może lepiej gniazdo okleić folią aluminiową lub grzać z procesorem w środku (jakimś uszkodzonym)?

- w momencie roztopienia spoiwa podobnie jak w przypadku BGA lekko trącić podstawkę?

Re: Reflow gniazda CPU.

przez Google Adsense [BOT] 27 października 2015, 11:44

#2 Re: Reflow gniazda CPU.

przez koloboro 28 października 2015, 08:08
Ja to bym zrobił reballing. Czym grzejesz ir czy air.

#3 Re: Reflow gniazda CPU.

przez ppgg1 28 października 2015, 10:10
Czym grzejesz ir czy air.

Grzeje IR. Reballa podstawki jeszcze nie robiłem, jakieś sito będzie potrzebne jak w przypadku BGA?

#4 Re: Reflow gniazda CPU.

przez koloboro 28 października 2015, 10:52
Tak sitko potrzebne. IR nie uszkodzi plasiku. Oczywiście w odpowiednim profilu.

#5 Re: Reflow gniazda CPU.

przez ppgg1 28 października 2015, 11:15
Tak sitko potrzebne. IR nie uszkodzi plasiku. Oczywiście w odpowiednim profilu.

A co z topikiem. Robiłem kiedyś eksperymenty podlewając gniazdo topikiem, po wystygnięciu wszystkiego nie dało się odblokować mechanizmu blokującego procesor (skleił go topik).

#6 Re: Reflow gniazda CPU.

przez adam1114 28 października 2015, 12:33
Sockety ciężko się reballuje, lepiej kupić nowy i wlutować.

#7 Re: Reflow gniazda CPU.

przez koloboro 28 października 2015, 13:01
Topnik dobry i jak najmniej.

#8 Re: Reflow gniazda CPU.

przez franekx6 30 października 2015, 16:23
Tak jak pisał Kolega adam1114 moim zdaniem też lepiej kupić nowy (nie są aż tak drogie) niż reballować robić reflow. Przynajmniej w moim przypadku próby reflow nic nie pomagały a wstawienie nowego socketu przynosiły zamierzony efekt.

#9 Re: Reflow gniazda CPU.

przez ppgg1 4 listopada 2015, 12:52
Tak jak pisał Kolega adam1114 moim zdaniem też lepiej kupić nowy (nie są aż tak drogie) niż reballować robić reflow. Przynajmniej w moim przypadku próby reflow nic nie pomagały a wstawienie nowego socketu przynosiły zamierzony efekt.

Pierwsze pytanie gdzie kupić takie gniazdo? Drugie jak już je kupię to jak je wlutować, mam obawy że jak użyję topiku to mechanizm blokowania procesora się sklei. Taka podstawka jest już zakulkowana?

#10 Re: Reflow gniazda CPU.  [ROZWIĄZANY]

przez Vogelek23 4 listopada 2015, 13:27
ppgg1 napisał(a):topiku
TOPNIKA, drogi Kolego. "Topik" to gatunek pająka.

ppgg1 napisał(a):Pierwsze pytanie gdzie kupić takie gniazdo?
Najszybciej na eBay: "Foxconn BGA Socket mPGA479M Intel CPU".

ppgg1 napisał(a):Drugie jak już je kupię to jak je wlutować, mam obawy że jak użyję topiku to mechanizm blokowania procesora się sklei. Taka podstawka jest już zakulkowana?
Normalnie, jak każdy układ BGA - z niewielką ilością topnika. A nawet, jeśli mechanizm się sklei, wystarczy umyć podstawkę w IPA, przedmuchać kompresorem i się odklei.

Re: Reflow gniazda CPU.  [ROZWIĄZANY]

przez Google Adsense [BOT] 4 listopada 2015, 13:27