• Najszybsza metoda instalacji czystego Windowsa

Forum rules:Click here to view the forum rules

1. Topic title should contain the brief description of problem.
  2. Topic message should contain the extended description of problem and, the question.
  3. It is not allowed to post the attachments with complete documentations or BIOS files nor linking to any 3rd party websites hosting such files. It is only allowed to post the small portion of the documentation (up to one page per post).
  4. You can only describe one problem per topic. For each another problem you should open a new topic.
  5. It is strictly forbidden to ask for any kind of documentation or BIOS file. For such requests please use the DOCUMENTATION & BIOS/EFI REQUEST subforum.
This topic is marked as ARCHIVAL. Please only reply if your message contains the solution (Terms and Conditions p. 12.1).

#1 Najszybsza metoda instalacji czystego Windowsa

by amstel 5 November 2015, 15:24
Witajcie

Jak każdy doskonale wie, czas to pieniądz, a instalacja czystego Windowsa (7,8,10) z USB trwa dosyć długo.
Obecnie korzystam z WinTook Kit, który pozwala przygotować obrazy ISO z najnowszymi poprawkami Windows ale ciągle wydaje mi się,że instalacja trwa zbyt długo.

Zastanawiam się czy macie jakieś patenty,żeby instalacje czystego Windowsa na różnych konfiguracjach sprzętowych przyspieszyć.

Czy ktoś używał ImageX ?

Re: Najszybsza metoda instalacji czystego Windowsa

by Google Adsense [BOT] 5 November 2015, 15:24

#2 Re: Najszybsza metoda instalacji czystego Windowsa

by kasztan85 6 November 2015, 19:13
Witaj, szybciej da się tylko z zastosowaniem dysku. Osobiście używam dysku z obudową Zalmana ze-vm300 i ogólnie bardzo sobie ją cenię, gdyż pozwala odpalać pliki ISO z dysku jako wirtualne napędy, jedyny problem, że ma dość słabe złącze USB 3.0, które z czasem lubi się wyrobić i nie łączyć.

Możesz też wykorzystać fakt, że od Windowsa 7 wzwyż, system możesz przenosić na inny hardware - w tym przypadku problem może stanowić kwestia ustawień BIOSU (przykładowo AHCI) i późniejszej aktywacji (zależnie od licencji). Jednak zalecam by tą metodę stosować do systemów nowszych niż Win 8. Do tworzenia obrazów polecam Acronisa True Image 2014 lub opcjonalnie darmowy Clonezilla.

Proces przywrócenia systemu Acronisem zajmuje komputerowi średniej klasy koło 10 min + 5 min wstępna konfiguracja + 10 min na pobranie brakujących sterowników (zależnie od szybkości łącza). Ważne jest aby Windows miał sterownik do karty sieciowej, a komputer był wpięty do internetu przy pierwszym uruchomieniu, bez tego proces znacząco się przedłuża bo aktualizowanie sterowników trzeba wykonać ręcznie. Ewentualnie do komputera z którego tworzymy obraz można dograć sterowniki do kart graficznych i innych kart sieciowych ale spowoduje to dodatkowe zaśmiecenie systemu. Później pozostaje zmiana klucza Windowsa i aktywacja.

#3 Re: Najszybsza metoda instalacji czystego Windowsa

by adam1114 6 November 2015, 20:06
Też używam tej obudowy Zalmana, ale aż taki zachwycony nie jestem. Czasem nagrane iso nie chce do końca współpracować, tak jak by wirtualna emulacja nie do końca odzwierciedlała dany obraz. Preferuję pendrive'y z odczytami od 100MB wzwyż i wg mnie czasy nie są złe, a ograniczeniem jest często sprzęt na którym to instalujemy a nie sam sposób. Niektóre konfiguracje sprzętowe typu amd e1 czy inne tego typu wynalazki to samo zło w kwestii prędkości.

#4 Re: Najszybsza metoda instalacji czystego Windowsa

by kasztan85 8 November 2015, 12:53
@adam1114

To o czym wspominasz, że iso nie chce do końca współpracować zdarza mi się, ale tylko przy trybie pacy dual. Mam jeszcze obudowę z szyfrowaniem i wypada ona gorzej od ze-vm300, nie widać części obrazów i zawiesza się, być może winą jest algorytm szyfrujący.

Z szybkimi pendrive'ami mam złe doświadczenia bo starsze kompy (BIOSY), mimo iż widzą pendrive'a to za cholerę nie chcą się z niego bootować - chociaż służbowe mam tylko pendrive'y Kingstona i może to być wina producenta. Mógłbyś podać model pendrive'a wykorzystywanego przez Ciebie?

#5 Re: Najszybsza metoda instalacji czystego Windowsa

by adam1114 8 November 2015, 18:49
Dobre pytanie, mam z 30 sztuk, na każdym coś innego oraz trochę na użytek przenoszenia danych, kopi itp.
Aktualnie mam dużo adata S102. Jeszcze nie miałem problemu aby mi nie wykrywał go laptop. Oczywiście mówię tu o laptopach które wykrywają w ogóle USB do bootowania. Jak któryś nie wykrywa to i wolny pendrive nie pomoże. Dodatkowo ma dożywotnią gwarancję, jak padnie to dają nowy.

#6 Re: Najszybsza metoda instalacji czystego Windowsa

by franekx6 14 November 2015, 15:46
Osobiście używam Imagex, jedynie trochę zabawy jest z przygotowaniem obrazu.

Re: Najszybsza metoda instalacji czystego Windowsa

by Google Adsense [BOT] 14 November 2015, 15:46
This topic is marked as ARCHIVAL. Please only reply if your message contains the solution (Terms and Conditions p. 12.1).