• Certyfikat forum

Forum rules:Click here to view the forum rules

1. W tym dziale dozwolone jest wyłącznie zgłaszanie problemów, błędów czy też propozycji usprawnień, związanych bezpośrednio z forum Elvikom.
2. Zabronione jest zamieszczanie jakichkolwiek danych osobowych/firmowych, a także reklamy (w tym kryptoreklamy).
3. Piszemy poprawną polszczyzną, nie przeklinamy, nie krzyczymy.

#1 Certyfikat forum

by farmer 15 November 2015, 22:04
Image

Re: Certyfikat forum

by Google Adsense [BOT] 15 November 2015, 22:04

#2 Re: Certyfikat forum

by figofag 15 November 2015, 23:02
Mam to samo.

#3 Re: Certyfikat forum

by pawel80 15 November 2015, 23:10
U mnie również, wychodzi na to jak by certyfikat wygasł.
Image

#4 Re: Certyfikat forum

by jelonek 16 November 2015, 01:01
Podobnie u mnie
Image
Windows 7 64bit, przeglądarka Chrome.

#5 Re: Certyfikat forum

by WIOLAD 16 November 2015, 12:37
U mnie to samo.
Image

#6 Re: Certyfikat forum

by novitech 16 November 2015, 15:33
Certyfikat ważny do 2015-11-15 i oto efekty nic więcej. Proponuję zasilić konto forum. Ja właśnie to czynię.

#7 Re: Certyfikat forum  [SOLVED]

by Vogelek23 16 November 2015, 23:00
novitech wrote:Proponuję zasilić konto forum. Ja właśnie to czynię.
Serdecznie dziękuję, Leszku, ale wystarczyło wejść na Facebooka forumowego, gdzie od wczoraj można było wyczytać to:

Image

Certyfikat był zaś opłacony już 9 dni temu (a właściwie to 10, ale bank dopiero następnego dnia zaksięgował wpłatę):

Image

A cały problem wynikł z tego, że wydawca certyfikatu (GlobalSign) ma źle skonfigurowany Reverse DNS swojej domeny i nasz serwer zablokował e-mail od wydawcy z linkiem aktywacji nowego certyfikatu. Brak aktywacji nowego certyfikatu skutkował brakiem jego wydania i niedostępnością w Panelu Home.pl

Problem zostałby wykryty sporo wcześniej, gdyby Home.pl rzetelnie aktualizował statusy w swoim Panelu - widniał tam bowiem status "Certyfikat gotowy do pobrania", lecz dostępne pliki certyfikatu okazały się być stare. Dopiero po moich kilku telefonach, dziś o godz. 16.40 status w Panelu został ustawiony na właściwy a sprawa nabrała tempa, gdy przeanalizowałem logi serwera i "wyszło szydło z worka" w temacie Reverse DNS wydawcy.

Ta lekcja pokazuje nam przy okazji, jak ważne są zabezpieczenia serwera i praca nad ciągłym ich poprawianiem - gdyby nasz serwer wpuszczał wiadomości z domen, które mają źle skonfigurowane rekordy, naszych użytkowników zalałaby najprawdopodobniej fala spamu.

Re: Certyfikat forum  [SOLVED]

by Google Adsense [BOT] 16 November 2015, 23:00