• SEAGATE 500GB KC45 - Nie wykrywany przez PC

Zasady działu:Kliknij, aby przejrzeć zasady tego działu

1. Tytuł wątku powinien zawierać pełny model nośnika oraz skrótowy opis problemu.
  2. Treść wątku powinna zawierać dokładny opis problemu, co zostało zrobione, wyniki tych działań oraz sformułowane zapytanie.
  3. Nie jest dozwolone umieszczanie załączników w postaci kompletnych instrukcji/schematów. Dozwolone jest wyłącznie umieszczenie fragmentu instrukcji/schematu, który ułatwi autorowi diagnostykę/naprawę sprzętu z wątku. W jednym temacie można zamieścić nie więcej, jak jedną stronę instrukcji/schematu.
  4. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, który opisuje usterkę więcej niż jednego sprzętu. W takich przypadkach należy utworzyć osobne wątki dla każdego sprzętu.
To jest wątek ARCHIWALNY. Możesz odpowiedzieć w nim tylko wtedy, gdy Twój post zawiera rozwiązanie problemu (Regulamin forum p. 12.1).

#1 SEAGATE 500GB KC45 - Nie wykrywany przez PC

przez insert 16 listopada 2015, 09:05
Witam.

Jak w temacie sprawa dotyczy HDD firmy Seagate model ST500DM002 z firmware KC45.
Problem polega na tym, że dysk nie jest w ogóle wykrywany przez żaden komputer do którego był podpinany.

Na próbę została podmieniona elektronika z takiego samego dysku, z tym samym firmware. Elektronika drugiego (sprawnego) dysku posiada ten sam revision.
Po podmianie uszkodzony ( niewidoczny ) dysk został wykryty przez PC jako dysk o pojemności 4,1GB. Oczywiście bez możliwości dostępu do danych.

Pytanie, czy któryś z Kolegów spotkał się z podobnym problemem i ewentualnym rozwiązaniem?
Wujek Google niestety nie jest za bardzo wylewny w temacie tegoż dysku stąd też moja prośba o pomoc.

Z góry dziękuje za jakiekolwiek informacje.

Re: SEAGATE 500GB KC45 - Nie wykrywany przez PC

przez Google Adsense [BOT] 16 listopada 2015, 09:05

#2 Re: SEAGATE 500GB KC45 - Nie wykrywany przez PC

przez arvika 16 listopada 2015, 20:37
Co podaje terminal? Wymiana PCB w tym przypadku nie ma sensu.

#3 Re: SEAGATE 500GB KC45 - Nie wykrywany przez PC

przez insert 16 listopada 2015, 21:55
I tu pojawia się problem numer jeden. Na chwilę obecną brak terminala lub wskazówek jak go zrobić lub gdzie znaleźć. :(

Ostatnia moja TAKA przygoda z dyskami to lata kiedy Seagate wypuścił dyski ze sławnym firmware SD15. ;)

Będę wdzięczny za każdą wskazówkę.

#4 Re: SEAGATE 500GB KC45 - Nie wykrywany przez PC

przez arvika 17 listopada 2015, 01:49
Moja wskazówka nie bedzie zbyt błyskotliwa... załatw terminal :)

Instrukcję jak zrobić masz na elektrodzie i w wielu innych miejscach na internecie. Można również kupić na allegro.

#5 Re: SEAGATE 500GB KC45 - Nie wykrywany przez PC

przez Vogelek23 17 listopada 2015, 11:05
arvika napisał(a):Instrukcję jak zrobić masz na elektrodzie
Off-Topic (ale tylko częściowy): Jeśli instrukcje dostępne są w sieci, może warto by było, abyś stworzył własną w dziale SZKOLENIA, Szkolenie nr 3? Mielibyśmy to ładnie w jednym miejscu, zamiast odsyłać użytkowników do Google, Elektrody i "wielu innych miejsc w internecie" ;)

#6 Re: SEAGATE 500GB KC45 - Nie wykrywany przez PC

przez arvika 21 listopada 2015, 09:27
Wiem, zbluźniłem tym wpisem ;) Wpiszę to na listę "to do" ale przyznam szczerze że nie wiem kiedy uda mi się to zrealizować. W razie czego są na znanym portalu aukcyjnym za niecałe 20zł.

#7 Re: SEAGATE 500GB KC45 - Nie wykrywany przez PC

przez patol 21 listopada 2015, 11:16
insert napisał(a): lub wskazówek jak go zrobić

Schemat poniżej.
Obrazek

Re: SEAGATE 500GB KC45 - Nie wykrywany przez PC

przez Google Adsense [BOT] 21 listopada 2015, 11:16
To jest wątek ARCHIWALNY. Możesz odpowiedzieć w nim tylko wtedy, gdy Twój post zawiera rozwiązanie problemu (Regulamin forum p. 12.1).