• Oscyloskop Hantek 6022BE, lub DSO 138, czy może analizator przebiegów logicznych?

Правила форуму:Натисніть тут для перегляду правил форуму

1. Назва теми повинна містити короткий опис проблеми.
  2. Тема повідомлення має містити розгорнутий опис проблеми та питання.
  3. Забороняється публікувати вкладення з повною документацією або файлами БІОС, а також посилатися на будь-які сторонні веб-сайти, на яких розміщені такі файли. Дозволяється публікувати лише невелику частину документації (до однієї сторінки на пост).
  4. Ви можете описати лише одну проблему на тему. Для кожної іншої проблеми слід відкривати нову тему.
  5. Тут суворо заборонено вимагати будь-яку документацію чи файли БІОС. Для таких запитів використовуйте підфорум ЗАПИТ НА ДОКУМЕНТАЦІЮ/БІОС.
Ця тема позначена як АРХІВНИЙ. Відповідайте лише в тому випадку, якщо ваша відповідь містить рішення проблеми (Правила Форуму, п. 12.1).

#1 Oscyloskop Hantek 6022BE, lub DSO 138, czy może analizator przebiegów logicznych?

psycode 24 Листопада 2015, 21:07
Potrzebuję mieć możliwość sprawdzania czy są obecne przegiegi pomiędzy kwarcami a układami na płycie (np między kwarcem a KBC lub południem) albo pomiędzy KBC a bios.
Potrzebuję więc oscyloskopu, ale Rigol-e odpadają bo nie mogę takiej kasy na to przeznaczyć. Analogowe również bo naprawiam laptopy amatorsko w domu - nie mam już miejsca na wielką skrzynie analogową.
-nie będę sprawdzać oscyloskopem sprawności przetwornic (nie potrzebuję takiej precyzji)
Na tą chwilę ma to być coś przejściowego, czym niekoniecznie da się wszystko zrobić.
Często przy diagnostyce płyt sugerujecie "sprawdź czy masz przebiegi na kwarcu KBC i południa" (czego nigdy nie mogę wykonać, a to spowalnia, utrudnia diagnozę)

W niskiej cenie zastanawiałem się nad trzema pozycjami:

1. Hantek 6022BE na USB za 250zł

[ Невідоме посилання, повідомити модератору ]

Specification
Channel 2 Channels
Bandwidth 20MHz
Input Impandence 1MΩ 25pF
Max. Sample rate 48MS/s
Vertical resolution 8Bit
Gain range 20mV-5V, 8Steps
DC accuracy ±3%
Timebase range 1ns-9000s, 39 Steps
Vertical adjustable Yes
Input protection Diode clamping
X-Y Yes
Trigger Mode Auto, Normal and Single
Trigger Slope +/-
Trigger level adjustable Yes
Trigger Type Rising edge, falling edge
Trigger Source CH1, CH2
Pre/Post trigger 0-100%
Sampling selection Yes
Waveform Display port/line, waveform average, persistence, intensity
Network Open/Close
Vertical mode CH1, CH2, Dual, ADD
Cursor measurement Yes
Math FFT, addition, subtraction, multiplication, division.

film ciężki w przeżyciu ale coś o nim i oprogramowaniu pokazuje:
http://www.youtube.com/watch?v=2cJJ5mnDwV0

2. Jye Tech DSO 138

Зображення Зображення

1. Square
http://www.youtube.com/watch?v=-RyimxrxZYo

2. Sine
http://www.youtube.com/watch?v=VJSVMk3EoUM

Ale jego pasmo jest zbyt wąstkie, więc w teroii odpada:
Analog bandwidth: 0 - 200KHz
Sampling rate: 1Msps max
Sensitivity: 10mV/Div - 5V/Div
Sensitivity error: < 5%
Vertical resolution: 12-bit
Timebase: 10us/Div - 500s/Div
Record length: 1024 points
Built-in 1KHz/3.3V test signal
Waveform frozen (HOLD) function available
Save/recall waveform

3. Albo analizator stanów logicznych. Ceny takich są o wiele niższe np 40zł na allegro za Saleae 8kanałowy 24MHz

[ Невідоме посилання, повідомити модератору ]

http://www.gotronik.pl/analizator-stanow-logicznych-saleae-8kanalowy-24mhz-p-1669.html

specyfikacja:
wejścia logiczne dla 8 - kanałów
maksymalna częstotliwość próbowania 24MHz
ręczna możliwość zmiany próbkowania na: 24MHz. 16MHz, 12MHz, 8MHz, 4MHz, 2MHz, 1MHz, 500KHz, 250KHz, 200KHz, 100KHz, 50KHz, 25KHz
maksymalna długość sampli: 1G, innymi słowy, kiedy jest użyte próbkowanie 1MHz można przechwycić 1024 sekundy badanego sygnału impedancja wejścia: 100K Ohm.

Proszę mi powiedzieć czy któreś z nich do czegokolwiek się nadaje, oraz chciałbym mieć pewność czy analizator stanów logicznych będzie w stanie sprawdzać czy są obecne przebiegi pomiędzy kwarcami a układami płyty głównej. Wstępnie dowiedziałem się, że analizator stanów logicznych w porównaniu do oscyloskopu pokazuje tylko dwa stany logiczne 0 i 1, a to jak podpowiedział mi pewien kolega - będzie przedstawiać tylko przebiegi prostokątne bez trójkątnych czy sinusoidalnych. Czy takie zachowanie dyskwalifikuje to narzędzie do badania przebiegów np pomiędzy KBC a bios?

Re: Oscyloskop Hantek 6022BE, lub DSO 138, czy może analizator przebiegów logicznych?

Google Adsense [BOT] 24 Листопада 2015, 21:07
Ця тема позначена як АРХІВНИЙ. Відповідайте лише в тому випадку, якщо ваша відповідь містить рішення проблеми (Правила Форуму, п. 12.1).

Хто зараз онлайн

Зараз переглядають цей форум: Немає зареєстрованих користувачів і 1 гість