• Acer 3100 hcw51 pomoc przy przełożeniu PATA na SATA

Правила форуму:Натисніть тут для перегляду правил форуму

1. Назва теми повинна містити короткий опис проблеми.
  2. Тема повідомлення має містити розгорнутий опис проблеми та питання.
  3. Забороняється публікувати вкладення з повною документацією або файлами БІОС, а також посилатися на будь-які сторонні веб-сайти, на яких розміщені такі файли. Дозволяється публікувати лише невелику частину документації (до однієї сторінки на пост).
  4. Ви можете описати лише одну проблему на тему. Для кожної іншої проблеми слід відкривати нову тему.
  5. Тут суворо заборонено вимагати будь-яку документацію чи файли БІОС. Для таких запитів використовуйте підфорум ЗАПИТ НА ДОКУМЕНТАЦІЮ/БІОС.
Ця тема позначена як АРХІВНИЙ. Відповідайте лише в тому випадку, якщо ваша відповідь містить рішення проблеми (Правила Форуму, п. 12.1).

#1 Acer 3100 hcw51 pomoc przy przełożeniu PATA na SATA

franekx6 24 Листопада 2015, 10:56
Witam

Acer 3100
hcw51 la-3121p

Płyta ze złączem sata nie dawała znaków życia (była kapryśna czasem się włączyła czasem nie), wymieniłem płytę jednak miała złącze PATA. Jako że płyta jest przystosowana pod obydwa typy złącz postanowiłem usunąć PATA i przełożyć SATA z poprzedniej uszkodzonej płyty. Wszystko niby OK zasilanie 3 i 5V dysku jest, dysk widoczny w BIOSIe jednak nie daje się z niego zbootować. Mruga kursor w prawym górnym rogu. Z pendrivea bootuje bez problemu, napęd też działa. Jednak z SATA nie ruszy. Nawet gdy jest wpięty dysk i ładuje system z pena to również nie da się załadować systemu, próbuje ładować system i po chwili wyskoczy kursor w lewym gónym rogu. Nie wiem coś pominąłem przy przekładaniu? BIOS wgrałem najnowszy.

Poniżej lista elementów przełożonych i usuniętych.

przełożyłem
C554
C556
C564
C565
C297
R176
Y2
C295
R462
C544 dodałem ale na płycie z oryginalnie zamontowanym SATA nie było tego kondensatora
R146
R143
L13
C293
C291
L47
C534
L45
C539
C529
C522
C543
C524
L16
L18
C370
R48

usunąłem
R546
R547
R548
R549
C371
R293
R282

Linux uruchomi się z dyskiem jednak nie jest on widoczny w systemie. Próbowałem z innymi dyskami jednak bezskutecznie.

Z góry dzięki. Sporo przy tym roboty było i szkoda mi teraz się poddać :(

Pozdrawiam

Re: Acer 3100 hcw51 pomoc przy przełożeniu PATA na SATA

Google Adsense [BOT] 24 Листопада 2015, 10:56

#2 Re: Acer 3100 hcw51 pomoc przy przełożeniu PATA na SATA

marek216 24 Листопада 2015, 18:42
Przelutuj kontrolnie bios z uszkodzonej płyty jeśli mosty na obu masz takie same.

#3 Re: Acer 3100 hcw51 pomoc przy przełożeniu PATA na SATA

Vogelek23 24 Листопада 2015, 21:08
Mosty są takie same, ale lepiej będzie, jeśli zaczniesz od przeczytania tego: acer-aspire-3100-5100-5110-diagnoza-uszkodzenia-pcb-t8346.html

#4 Re: Acer 3100 hcw51 pomoc przy przełożeniu PATA na SATA

marek216 24 Листопада 2015, 21:13
Jeśli z fabrycznym ATA płyta działała to nie szukałbym na siłę usterki - jeśli dokonano poprawnie przeszczepów to pozostaje kwestia BIOSu. No chyba że jeszcze czegoś mu na płycie brakuje.

#5 Re: Acer 3100 hcw51 pomoc przy przełożeniu PATA na SATA

franekx6 24 Листопада 2015, 21:34
marek216
BIOS podmieniony ze starej płyty, efekt ten sam

Vogelek23
mosty takie same ATI IXP 460
Płyta z dyskiem PATA działała więc tak jak Kolega pisał wyżej nie ma co na siłę szukać.

Dodam że w BIOSie są pozycje:
hdd model name
hdd serial number
atapi model name
atapi serial number

gdy jest sam dysk są one puste. Dysk widoczny w zakładce Boot. Z włożonym napędem w pozycji hdd model name i hdd serial number są przypisane numery napędu, a powinny być chyba do atapi? Może to na coś nakieruje.

#6 Re: Acer 3100 hcw51 pomoc przy przełożeniu PATA na SATA

Vogelek23 24 Листопада 2015, 21:46
EDYTOWANO!

Jeśli z fabrycznym ATA płyta działała to nie szukałbym na siłę usterki
Dałem jasne wytyczne, od czego trzeba zacząć, aby wykluczyć uszkodzenie laminatu - to nie jest szukanie usterki na siłę, lecz oszczędzenie autorowi ewentualnego brnięcia w (cenzura). Tym bardziej, że - zważywszy na to, że autor lutował elementy w sąsiedztwie mostka - możliwość opisywanego pod podanym linkiem uszkodzenia wzrosła dwukrotnie.

franekx6 - zdejmij C544. Ten kondensator nie jest obsadzony ani w wersji PATA, ani w wersji SATA. Jeśli to nic nie zmieni, wykonaj sprawdzenie laminatu.

gdy jest sam dysk są one puste. Dysk widoczny w zakładce Boot. Z włożonym napędem w pozycji hdd model name i hdd serial number są przypisane numery napędu, a powinny być chyba do atapi? Może to na coś nakieruje.
Usuń R48 i sprawdź, czy to zmieni sytuację (choć moim zdaniem wykonane testy w 80% wskazują na problem z laminatem).

Re: Acer 3100 hcw51 pomoc przy przełożeniu PATA na SATA

Google Adsense [BOT] 24 Листопада 2015, 21:46
Ця тема позначена як АРХІВНИЙ. Відповідайте лише в тому випадку, якщо ваша відповідь містить рішення проблеми (Правила Форуму, п. 12.1).

Хто зараз онлайн

Зараз переглядають цей форум: Немає зареєстрованих користувачів і 2 гостей