• Metodyka postępowania przy usterce "losowe wyłączanie się'

Forum rules:Click here to view the forum rules

1. Topic title should contain the brief description of problem.
  2. Topic message should contain the extended description of problem and, the question.
  3. It is not allowed to post the attachments with complete documentations or BIOS files nor linking to any 3rd party websites hosting such files. It is only allowed to post the small portion of the documentation (up to one page per post).
  4. You can only describe one problem per topic. For each another problem you should open a new topic.
  5. It is strictly forbidden to ask for any kind of documentation or BIOS file. For such requests please use the DOCUMENTATION & BIOS/EFI REQUEST subforum.
This topic is marked as ARCHIVAL. Please only reply if your message contains the solution (Terms and Conditions p. 12.1).

#1 Metodyka postępowania przy usterce "losowe wyłączanie się'

by zatronik1 25 November 2015, 19:18
Witam.
Czy są Koledzy którzy wypracowali sobie jakieś w miarę skuteczne metody diagnostyki przy usterce typu płyta wyłącza się samoczynnie nie regularnie. Ja wprawdzie w większości przypadków radzę sobie ale prawie zawsze pochłania to masę czasu. Przykładowo męczę się nad płytą która startuje, daje obraz i po krótkim czasie wyłącza się. Zwykle w takich przypadkach stosuję lekkie wymuszenia mechaniczne płyty zakładając że może to być zimny lut. Potem przelutowuję kontrolery przetwornic. Następnie poszukuję komponentów z nadmierną temperaturą. Potem często brakuje pomysłu tak jak w tym przypadku.

Re: Metodyka postępowania przy usterce "losowe wyłączanie się'

by Google Adsense [BOT] 25 November 2015, 19:18

#2 Re: Metodyka postępowania przy usterce "losowe wyłączanie się'

by Macpod 25 November 2015, 23:37
Kolejność zależnie od platformy i "przewidzianych usterek".
Standardowo: sprawdzenie napięć pod oscyloskopem, temperatury elementów, jeżeli płyta włącza się na dłużej to testowanie po kolei komponentów, podmiana ram, cpu, podgrzanie mostów/grafiki, BIOS, dokładne obejrzenie płyty, poprawienie podejrzanych lutów. Mechaniczne rozwiązania (tj. wygięcie, przyciśnięcie) stosuję jako ostateczność, wychodząc z założenia, że może to spowodować pęknięcie lutów, bądź co gorsza ścieżek.

#3 Re: Metodyka postępowania przy usterce "losowe wyłączanie się'

by zatronik1 26 November 2015, 00:34
Dzięki za wypowiedz. Ja w swoim opisie pomijam takie działania podstawowe jak podstawienie RAM CPU i bios bo wydawały się oczywiste. Co do podgrzewania to bywało czasem pomocne. Teraz mam taki problem z płyta całą na Intelu o naprawie której piszę w tym wątku:
belinea-3-1-jaki-kontroler-przetwornicy-cpu-t41532.html
Płyta zwykle wyłącza się po pokazaniu obrazu ale czasem prędzej a czasem pracuje nawet 2 minuty. Po podpowiedziach Kolegi jutro będę z nią dalej walczył. Jutro chyba wymienię IT8512 bo jest taki jakby luźny związek z czasem pracy a jego podgrzewaniem ale przekonania nie mam. Bardzo nie lubię takiej usterki bo zwykle nie udaje się oszacować czasu jaki pochłonie naprawa.

#4 Re: Metodyka postępowania przy usterce "losowe wyłączanie się'

by adam1114 26 November 2015, 08:43
Zamrażaj KBC podczas pracy. Kiedyś tak wykryłem jednego który wyłączał płytę jak się trochę nagrzał.

Re: Metodyka postępowania przy usterce "losowe wyłączanie się'

by Google Adsense [BOT] 26 November 2015, 08:43
This topic is marked as ARCHIVAL. Please only reply if your message contains the solution (Terms and Conditions p. 12.1).