• Projektor Nobo X25 - błąd lampy i temperatury.

Zasady działu:Kliknij, aby przejrzeć zasady tego działu

1. Tytuł wątku powinien zawierać markę i pełny model sprzętu oraz skrótowy opis usterki.
  2. Treść wątku powinna zawierać dokładny opis usterki, co zostało sprawdzone/wymienione/zmierzone, wyniki tych działań, oznaczenie kodowe PCB (w przypadku napraw hardware) oraz sformułowane pytanie. W przypadku problemów z odczytaniem oznaczenia kodowego PCB, należy przeczytać TEN WĄTEK. Jeśli nadal nie można znaleźć oznaczenia, należy zamieścić wyraźne zdjęcia obu stron płyty - należy przy tym usunąć wszelkie folie i moduły, mogące ewentualnie zasłaniać oznaczenia płyty.
  3. Przed napisaniem nowego tematu, każdy użytkownik zobowiązany jest zapoznać się z wątkami w dziale SZKOLENIA i na ich podstawie dokonać próby wstępnej diagnostyki uszkodzenia.
  4. Nie jest dozwolone umieszczanie załączników w postaci kompletnych dokumentacji, a także jakichkolwiek wsadów BIOS / firmware (do tego służy dział PLIKI BIOS DO WERYFIKACJI). Dozwolone jest wyłącznie umieszczenie fragmentu dokumentacji, który ułatwi autorowi diagnostykę/naprawę sprzętu z wątku. W jednym poście można zamieścić nie więcej, niż jedną stronę instrukcji/schematu. Plik nie może posiadać widocznych znaków wodnych, napisów "confidential", adresów email etc.
  5. Nie jest dozwolone zamieszczanie linków do plików, znajdujących się na innych stronach internetowych.
  6. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, który opisuje usterkę więcej niż jednego sprzętu. W takich przypadkach należy utworzyć osobne wątki dla każdego sprzętu.
  7. Nie jest dozwolone pisanie tematu lub postu, mającego charakter zapytania o schemat, boardview, zdjęcia płyty, wsad BIOS lub instrukcję serwisową. Do takich zapytań służy dział ZAPYTANIA O DOKUMENTACJE/BIOS.
To jest wątek ARCHIWALNY. Możesz odpowiedzieć w nim tylko wtedy, gdy Twój post zawiera rozwiązanie problemu (Regulamin forum p. 12.1).

#1 Projektor Nobo X25 - błąd lampy i temperatury.

przez inkognito09 1 grudnia 2015, 10:13
Witam. Dostałem w prezencie martwy projektor Nobo X25, próbuję go jakkolwiek uruchomić. Od razu mówię, że ma praktycznie na pewno zużytą lampę, ponieważ pracował bardzo długo na jednej z lubelskich uczelni. Nie przejmuję się tym jakoś szczególnie, w końcu darmowy. Postanowiłem "dla zabawy" przerobić go na diody LED, jednak utknąłem już na początku, ponieważ nie mogę go uruchomić bez lampy. Tematu przerabiania na LED nie poruszam, ponieważ mam już dość sporo materiałów o tym. Interesuje mnie konkretnie uruchomienie go bez lampy. Balast ma 3 transoptory, 2 puszczające sygnał do balastu, oraz jeden zwracający sygnał do płyty głównej. Poczytałem trochę na elektrodzie o tych sygnałach, więc zalutowałem na stałe transoptor który prawdopodobnie daje info o pracy lampy. Uruchamiam z myślą, że błędem temperatury zajmę się później i... zdziwko. Zniknął błąd temperatury, natomiast błąd lampy nadal obecny. Zachowuje się tak, że po podaniu zasilania przechodzi w standby (miga dioda power). Po wciśnięciu włącznika uruchamiają się na niskich obrotach wentylatory, po jakiejś chwili koło barwne idzie w ruch. Po kilkunastu sekundach wentylatory uruchamiają się na pełną moc, koło staje, zapala się błąd lampy i po jakimś czasie projektor wyłącza się. Bez zworki na transoptorze jest tak samo + świecący się błąd temperatury. W sieci jest dostępny jedynie manual do X25M, te projektory się różnią od siebie. W moim przypadku świeci się ciągle błąd lampy i kontrolka zasilania, podczas gdy takiej konfiguracji nie ma opisanej w manualu do X25M. Dorzucam zdjęcia z pola bitwy:

Obrazek
Obrazek

Nie do końca rozumiem, z czego wynikał tu błąd temperatury. Jako takiego czujnika temperatury nigdzie nie znalazłem, jedynie termostat który na chama odcina 230V od zasilacza - nie spowodowałby raczej pokazania komunikatu, podejrzewam, że może to mieć coś wspólnego z działaniem wentylatorów, ale wydaje się że oba pracują prawidłowo. Może ma ktoś jakiś pomysł czego się uczepić?

Re: Projektor Nobo X25 - błąd lampy i temperatury.

przez Google Adsense [BOT] 1 grudnia 2015, 10:13

#2 Re: Projektor Nobo X25 - błąd lampy i temperatury.

przez dan1200rr 11 grudnia 2017, 13:09
Proste a kluczowe pytanie - czy klapa lampy została przykręcona?

Re: Projektor Nobo X25 - błąd lampy i temperatury.

przez Google Adsense [BOT] 11 grudnia 2017, 13:09
To jest wątek ARCHIWALNY. Możesz odpowiedzieć w nim tylko wtedy, gdy Twój post zawiera rozwiązanie problemu (Regulamin forum p. 12.1).