• Wyposażenie warsztatu - zakup nowego sprzętu.

Forum rules:Click here to view the forum rules

1. Topic title should contain the brief description of problem.
  2. Topic message should contain the extended description of problem and, the question.
  3. It is not allowed to post the attachments with complete documentations or BIOS files nor linking to any 3rd party websites hosting such files. It is only allowed to post the small portion of the documentation (up to one page per post).
  4. You can only describe one problem per topic. For each another problem you should open a new topic.
  5. It is strictly forbidden to ask for any kind of documentation or BIOS file. For such requests please use the DOCUMENTATION & BIOS/EFI REQUEST subforum.

#1 Wyposażenie warsztatu - zakup nowego sprzętu.

by insert 7 October 2015, 00:36
Witam!
Planuje kupić nowy sprzęt do serwisu i proszę o poradę co wybrać.
Oscyloskop 100 Mhz:
SIGLENT SDS1102CML, HANTEK DSO5102P czy GRATTEN 1102CAL (na ten zakup mogę przeznaczyć ok. 1350,- brutto)
Mulitimetr czyfrowy:
Brymen BM867S czy coś innego? (tu mogę przeznaczyć o.k 700,- brutto)
Chwytak podciśnieniowy:
Quick 381ESD czy inny?

Będę wdzięczny za wasze opinie i sugestie.

Re: Wyposażenie warsztatu - zakup nowego sprzętu.

by Google Adsense [BOT] 7 October 2015, 00:36

#2 Re: Wyposażenie warsztatu - zakup nowego sprzętu.

by insert 10 October 2015, 09:06
Albo zapytam inaczej:
Jaki oscyloskop do serwisu mogli by koledzy i koleżanki polecić do kwoty o.k 1350,- brutto.
Jaki multimetr wybrać do kwoty 500,- brutto (max. 700,-)
Czy warto kupić chwytak podciśnieniowy Quick czy lepiej kupić tańszy np. AOYUE 932.
Bardzo proszę o poradę.

#3 Re: Wyposażenie warsztatu - zakup nowego sprzętu.

by dominik555 10 October 2015, 09:19
Ja kupiłem jakiś czas temu oscyloskop RIGOL DS1052E i multimetr SANWA PC5000a w promocji w NDN. Złego słowa nie mogę powiedzieć. Oscyloskop zaspokaja moje potrzeby, zawsze go mogę przerobić na 100Mhz. Multimetr chyba nie do zajechania. Ile razy lądował na podłogę i inne grunty :D. Jest szybki i dokładny, nie zamieniłbym go chyba na żadnego innego, choć nie korzystałem z takich marek jak FLUKE czy BRYMEN. Z minusów to brak pomiaru temperatury i brak podświetlanego wyświetlacza. Z chwytaka Quick nie korzystałem, ale mam AOYUE 932 i też wystarcza.

#4 Re: Wyposażenie warsztatu - zakup nowego sprzętu.

by insert 10 October 2015, 09:40
Ja się zastanawiam nad takim multimetrem:
http://www.tme.eu/pl/details/bm867/mult ... en/bm867s/
Zastanawiam się tylko czy wydać tyle czy wystarczy tańszy.
Na portalu aukcyjnym znalazłem FLUKE-113 albo FLUKE 15B w przedziale 400-499 PLN
Z tym, że ma mniejsze zakresy pojemności i jest mniej dokładny.
Przez parę lat prywatnie używałem multimetru za 20 PLN i dawało radę, w pracy używałem UNI-T UT50B.

#5 Re: Wyposażenie warsztatu - zakup nowego sprzętu.

by insert 12 October 2015, 22:27
Wybór padnie prawdopodobnie na BRYMEN BM811S.
Ktoś używa takiego?

#6 Re: Wyposażenie warsztatu - zakup nowego sprzętu.

by morph 13 October 2015, 07:55
Osobiście używam bezproblemowo Brymen'a BM817 od 15 lat, polecam. Jedynie do dokupienia końcówki pomiarowe lub wymiana przewodów pomiarowych na bardziej precyzyjne, ale to raczej w większości multimetrów.
Co do chwytaka podciśnieniowego, to również używam Quick'a. Od 4 lat spisuje się również bezproblemowo, wygodny uchwyt, wystarczające podciśnienie do podniesienia i utrzymania każdego układu z jakim miałem do czynienia.

#7 Re: Wyposażenie warsztatu - zakup nowego sprzętu.

by insert 13 October 2015, 22:35
Jakie przewody kolega poleca?
A w sprawie oscyloskopu co by kolega doradził?

#8 Re: Wyposażenie warsztatu - zakup nowego sprzętu.

by morph 14 October 2015, 08:50
Używam końcówek Hirschmann'a ale te już się kończą, sam stoję przed poszukiwaniem czegoś nowego.
Co do oscyloskopu niestety nie pomogę, używam analogowego.

#9 Re: Wyposażenie warsztatu - zakup nowego sprzętu.

by djkarol 14 October 2015, 09:24
Weź Rigola, te 50 Mhz starczy, jak kupowałem swojego dostałem 3 lata gwarancji, to oraz marka firmy przeważyło nad jego zakupem.

#10 Re: Wyposażenie warsztatu - zakup nowego sprzętu.

by adeq4 20 October 2015, 09:54
Z oscyloskopu mogę polecić Owona SDS6062. W styczniu kosztował mnie 1299 brutto. Teraz nie widzę go w takiej cenie, ale jest w zestawie z multimetrem. Nie wiem jak ten multimetr stoi w porównaniu z Brymenem, ale może da się dogadać ze sprzedającym.

#11 Re: Wyposażenie warsztatu - zakup nowego sprzętu.

by franekx6 21 October 2015, 16:18
Również zastanawiam się nad zakupem oscyloskopu. Zawsze były chęci na Rigol DS1052E ale nie tak dawno pojawił się DS1054Z i mi trochę namącił wodę :/

#12 Re: Wyposażenie warsztatu - zakup nowego sprzętu.  [SOLVED]

by insert 3 December 2015, 13:36
Wybór padł na RIGOL DS1054Z

Re: Wyposażenie warsztatu - zakup nowego sprzętu.  [SOLVED]

by Google Adsense [BOT] 3 December 2015, 13:36