• Zasilacz serwisowy

Правила форуму:Натисніть тут для перегляду правил форуму

1. Назва теми повинна містити короткий опис проблеми.
  2. Тема повідомлення має містити розгорнутий опис проблеми та питання.
  3. Забороняється публікувати вкладення з повною документацією або файлами БІОС, а також посилатися на будь-які сторонні веб-сайти, на яких розміщені такі файли. Дозволяється публікувати лише невелику частину документації (до однієї сторінки на пост).
  4. Ви можете описати лише одну проблему на тему. Для кожної іншої проблеми слід відкривати нову тему.
  5. Тут суворо заборонено вимагати будь-яку документацію чи файли БІОС. Для таких запитів використовуйте підфорум ЗАПИТ НА ДОКУМЕНТАЦІЮ/БІОС.
Ця тема позначена як АРХІВНИЙ. Відповідайте лише в тому випадку, якщо ваша відповідь містить рішення проблеми (Правила Форуму, п. 12.1).

#1Zasilacz serwisowy

koper912 3 Грудня 2015, 21:44
Witam.
Noszę się z kupnem kolejnego zasilacza serwisowego.
Zasilacz musi spełniać poniższe warunki:
- napięcie do 30V
- prąd min. 10A

Znalazłem taki, który teoretycznie spełniałby powyższe wymagania, ale niestety nie znalazłem żadnych opinii na temat tego zasilacza.
http://www.hotair.pl/pl/sklep/zasilacze-laboratoryjne/zasilacz-laboratoryjny-korad-ka3010d-30v-10a-pamiec-5-profili-zasilania.html

Ktoś może używa tego modelu, ewentualnie ktoś ma do zaproponowania coś lepszego w rozsądnej cenie?

Pozdrawiam

Re: Zasilacz serwisowy

Google Adsense [BOT] 3 Грудня 2015, 21:44

#2 Re: Zasilacz serwisowy

Vogelek23 3 Грудня 2015, 22:10
Ponieważ jestem zwolennikiem klasyki, bardziej przekonałby mnie np. Powerlab 305D-II lub jego nieco tańszy odpowiednik Zhaoxin RXN-305D-II. Fakt, że trzy miejsca po przecinku w pomiarze prądu kuszą, tak samo jak mniejsze gabaryty. Lecz zasilacz ma być zasadniczo niezawodny - a naszpikowanie go elektroniką (cyfrowy potencjometr, profile itd, a do tego nieco mała obudowa) raczej nie służy niezawodności.

Ciekaw jestem przede wszystkim, jak ten zasilacz zachowuje się przy krótkotrwałym zaniku zasilania - czy pamięta ostatnie nastawy napięcia i prądu. Jeśli nie, to kompletnie go wyklucza.

I jeszcze jedna rzecz - w opisie pod podanym linkiem znalazłem takie oto sformułowanie:
hotair.pl написав:Jedyny zasilacz z pełną regulacją prądu, a nie jego ograniczenia.
Chciałbym się dowiedzieć, czym różni się regulacja prądu od regulacji ograniczenia prądu. Dla osoby, która wytłumaczy mi różnicę, przewiduję nagrodę: 100 punktów :)

#3 Re: Zasilacz serwisowy

koper912 3 Грудня 2015, 23:12
Zaniki zasilania w tym przypadku nie mają dla mnie większego znaczenia - obecny zasilacz podłączony jest do UPS'a i kolejny także będzie. Nigdy nic nie wiadomo:)
Oczywiście jak najbardziej w pełni zadowoliłby mnie zasilacz np. Powerlab 305D-II gdyby był o połowę mniejszy - serwis się zapełnia, a metrażu nie przybywa.

Właśnie trafiłem na kolejny zasilacz:
http://diolut.pl/zasilacz-laboratoryjny ... -4767.html

#4 Re: Zasilacz serwisowy

Macpod 7 Грудня 2015, 21:09
Ja posiadam NDN DF1743005C, zasilacz działa już 3 lata (od pewnego czasu biorę go również na wyjazdy) i jeszcze mnie nie zawiódł.
Chociaż brakuje mi funkcji jakie miałem w Koradzie (tj. wyłącznik O.C. i O.V., zapamiętywania profili oraz najważniejsze - ustawianie prądów i napięć enkoderem, które po włączeniu wyjścia jest blokowane i jedynie przywołaniem przycisku enkoder może coś zmieniać. Funkcja przydatna, aby przypadkowo nie zmieniać nastaw podczas działania.) Jednak Korad (w wersji 1 kanałowej 30V 5A) podziałał mi jakoś 2-2,5 roku i wyzionął ducha, coś z płytką sterowniczą z tego co pamiętam.
Jeżeli by poprawili te Korady to byłaby to super opcja, jednak w internecie też masa informacji odnośnie ich awaryjności, a na serwisie jednak niezawodność często ważniejsza od funkcjonalności.

#5 Re: Zasilacz serwisowy

milqfxp 31 Грудня 2015, 12:25
Korzystam z KORAD'a 30V/5A KA3005D już przeszło 2 lata. Świetnie się sprawuje. 3 miejsca po przecinku rewelacyjnie się sprawdzają.. bardzo szybki czas reakcji na zmiany natężenia przez co dokładnie widać każdy etap startu urządzeń. Mam na warsztacie drugi, droższy, który na tle tego Korada wypada bardzo kiepsko.. Szczerze polecam.

Re: Zasilacz serwisowy

Google Adsense [BOT] 31 Грудня 2015, 12:25
Ця тема позначена як АРХІВНИЙ. Відповідайте лише в тому випадку, якщо ваша відповідь містить рішення проблеми (Правила Форуму, п. 12.1).

Хто зараз онлайн

Зараз переглядають цей форум: Немає зареєстрованих користувачів і 4 гостей