• Lenovo G550 - samoczynnie się włącza.

Zasady działu:Kliknij, aby przejrzeć zasady tego działu

1. Tytuł wątku powinien zawierać markę i pełny model sprzętu oraz skrótowy opis usterki.
  2. Treść wątku powinna zawierać dokładny opis usterki, co zostało sprawdzone/wymienione/zmierzone, wyniki tych działań, oznaczenie kodowe PCB (w przypadku napraw hardware) oraz sformułowane pytanie. W przypadku problemów z odczytaniem oznaczenia kodowego PCB, należy przeczytać TEN WĄTEK. Jeśli nadal nie można znaleźć oznaczenia, należy zamieścić wyraźne zdjęcia obu stron płyty - należy przy tym usunąć wszelkie folie i moduły, mogące ewentualnie zasłaniać oznaczenia płyty.
  3. Przed napisaniem nowego tematu, każdy użytkownik zobowiązany jest zapoznać się z wątkami w dziale SZKOLENIA i na ich podstawie dokonać próby wstępnej diagnostyki uszkodzenia.
  4. Nie jest dozwolone umieszczanie załączników w postaci kompletnych dokumentacji, a także jakichkolwiek wsadów BIOS / firmware (do tego służy dział PLIKI BIOS DO WERYFIKACJI). Dozwolone jest wyłącznie umieszczenie fragmentu dokumentacji, który ułatwi autorowi diagnostykę/naprawę sprzętu z wątku. W jednym poście można zamieścić nie więcej, niż jedną stronę instrukcji/schematu. Plik nie może posiadać widocznych znaków wodnych, napisów "confidential", adresów email etc.
  5. Nie jest dozwolone zamieszczanie linków do plików, znajdujących się na innych stronach internetowych.
  6. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, który opisuje usterkę więcej niż jednego sprzętu. W takich przypadkach należy utworzyć osobne wątki dla każdego sprzętu.
  7. Nie jest dozwolone pisanie tematu lub postu, mającego charakter zapytania o schemat, boardview, zdjęcia płyty, wsad BIOS lub instrukcję serwisową. Do takich zapytań służy dział ZAPYTANIA O DOKUMENTACJE/BIOS.

#1 Lenovo G550 - samoczynnie się włącza.

przez ppgg1 26 listopada 2015, 13:59
Laptop na płycie KIWA7 LA-5082P rev 1.0 po zalaniu w okolicy gniazda USB (zdjęcie poniżej).

Płytę udało się postawić na nogi po wymianie:
- klucza przetwornicy 3V/5V
- mostu północnego
- kontrolera KBC

Obecnie płyta działa prawidłowo (zainstalowano system ze sterownikami), problem polega na samoczynnym uruchamianiu się laptopa po podłączeniu ładowarki. Podobnie sprawa wygląda gdy wybierzemy ZAMKNIJ system, laptop uruchomi się ponownie.

Co najciekawsze, jeśli zamknięta jest klapa i podłączymy ładowarkę laptop nie uruchomi się samoczynnie, nastąpi to dopiero w momencie otwarcia klapy. Przy uruchomionym laptopie po zamknięciu klapy laptop prawidłowo przechodzi w stan uśpienia.

Gdzieś wyczytałem że takie problemy może robić uszkodzony kontroler LAN, w moim przypadku karta działa OK (po podłączeniu kabla jest internet). Bios został przeprogramowany, bateria bios podmieniona na 2,7V (stara miała 1V). Czy uszkodzony laminat może mieć wpływa na takie zachowanie płyty? Będę bardzo wdzięczny za każdą wskazówkę.

Obrazek

Re: Lenovo G550 - samoczynnie się włącza.

przez Google Adsense [BOT] 26 listopada 2015, 13:59

#2 Re: Lenovo G550 - samoczynnie się włącza.

przez kriss199031 27 listopada 2015, 02:15
Sprawdź czujnik klapy matrycy, ewentualnie odłącz go i zobacz co będzie się działo.

#3 Re: Lenovo G550 - samoczynnie się włącza.

przez Vogelek23 27 listopada 2015, 15:40
kriss199031 napisał(a):Sprawdź czujnik klapy matrycy
Z opisu wynika, że czujnik działa prawidłowo - inaczej nie blokowałby autostartu przy zamkniętej klapie.

ppgg1 napisał(a):Co najciekawsze, jeśli zamknięta jest klapa i podłączymy ładowarkę laptop nie uruchomi się samoczynnie, nastąpi to dopiero w momencie otwarcia klapy. Przy uruchomionym laptopie po zamknięciu klapy laptop prawidłowo przechodzi w stan uśpienia.
Z tego opisu wynikać może, że laptop nie przechodzi w tryb S5 po zamknięciu lub wyłączeniu, ale z jakiegoś powodu tkwi w trybie S4/S3. Zmierz napięcia na wszystkich cewkach przetwornic, gdy płyta jest wyłączona i podpięty jest zasilacz (bez baterii).

ppgg1 napisał(a): bateria bios podmieniona na 2,7V (stara miała 1V).
Ręce opadają... Zamienił stryjek siekierkę na kijek - bateria ma być NOWA, a nie byle g... wstawiasz. Co to w ogóle jest za diagnostyka??? :wtf:

#4 Re: Lenovo G550 - samoczynnie się włącza.

przez dominik555 27 listopada 2015, 16:07
Sprawdź jeszcze masz napięcie +RTCVCC z podłączoną tylko baterią RTC.

#5 Re: Lenovo G550 - samoczynnie się włącza.

przez Usunięty Użytkownik 402 28 listopada 2015, 00:38
Jakie masz napięcie na włączniku? Może jest przywarty?
Sprawdź też mosfety za przetwornicą 3,3v i 5v - te które przełączają napięcie przetwornicy po naciśnięciu włącznika, nie mam schematu pod nosem więc ustal samemu które to.

#6 Re: Lenovo G550 - samoczynnie się włącza.

przez ppgg1 29 listopada 2015, 19:03
Ręce opadają... Zamienił stryjek siekierkę na kijek - bateria ma być NOWA, a nie byle g... wstawiasz. Co to w ogóle jest za diagnostyka???

Nie miałem nowego egzemplarza (bateria niestandardowa, lutowana). Obecnie jest już nowa 3,2V.

Sprawdź jeszcze masz napięcie +RTCVCC z podłączoną tylko baterią RTC.

Napięcie +RTCVCC obecnie 3,2V. Zegar RTC trzyma ustawienia więc chyba problem leży gdzieś indziej.

Jakie masz napięcie na włączniku? Może jest przywarty?

Laptop włącza się również samoczynnie po odłączeniu włącznika (jest na taśmie).

Sprawdź też mosfety za przetwornicą 3,3v i 5v - te które przełączają napięcie przetwornicy po naciśnięciu włącznika, nie mam schematu pod nosem więc ustal samemu które to.

Miałeś na myśli U54 oraz U55 (wycinek schematu na dole postu)? Jeśli tak to są sprawne, sprawdzone po wylutowaniu.

Z tego opisu wynikać może, że laptop nie przechodzi w tryb S5 po zamknięciu lub wyłączeniu, ale z jakiegoś powodu tkwi w trybie S4/S3. Zmierz napięcia na wszystkich cewkach przetwornic, gdy płyta jest wyłączona i podpięty jest zasilacz (bez baterii).

Nie do końca rozumiem, płyta jest "zawsze włączona", wystarczy podłączyć zasilacz i sama startuje, zamknąć systemu też się nie da gdyż laptop uruchamia się ponownie po wybraniu polecenia zamknij. Wyłączyć laptopa można jedynie zamykając klapę (uśpić) lub podłączyć zasilacz przy zamkniętej klapie. W tym drugim przypadku są jedynie napięcia na cewkach przetwornicy 3V/5V. Na wszystkich pozostałych cewkach 0V.

Uzupełniając opis problemu dodam że laptop również nie ładuje baterii choć jest ona prawidłowo wykrywana. Przez parę sekund wyświetla się ładuje 0%, potem podłączony nie ładuje, miga dioda ładowania, napięcie na cewce chargera 0V. Nie wspominałem o tym fakcie gdyż nie widzę powiązania z problemem samoczynnego włączania się (może jestem w błędzie). Baterię można wykluczyć gdyż miałem możliwość przetestowania płyty z inną baterią. Problem ten jest w tym momencie dla mnie nie istotny, wspominam tylko o nim jedynie w kontekście możliwego powiązania z problemem samoczynnego załączania.
Obrazek

#7 Re: Lenovo G550 - samoczynnie się włącza.

przez Usunięty Użytkownik 402 29 listopada 2015, 19:09
Mosfety sprawdziłeś ok. Mi raczej chodzi czy w st-by nie puszczają napięcia co by świadczyło o nieprawidłowym sterowaniu bramkami tych tranzystorów. Sprawdź też jakie napięcie się pojawia jak są te tranzystory w stanie przewodzenia.

#8 Re: Lenovo G550 - samoczynnie się włącza.

przez ppgg1 29 listopada 2015, 20:58
Mi raczej chodzi czy w st-by nie puszczają napięcia co by świadczyło o nieprawidłowym sterowaniu bramkami tych tranzystorów. Sprawdź też jakie napięcie się pojawia jak są te tranzystory w stanie przewodzenia.

Jeśli dobrze zrozumiałem to pomiaru ma dokonać przy zamkniętej klapie i podłączonym zasilaniu (laptop się wtedy samoczynnie nie włącza).

Po podłączeniu zasilcza z "jednej strony" mosfeta +3VALW = 3,3V a z "drugiej strony +3VS = 0,002V
W przypadku 5V sytuacja ma się podobnie +5VALW = 5V natomiast +5VS = 0,01V
Gdy podniesiemy klapę napięcia z obu stron mosfetów są podobne, czyli: +5VALW = +5VS oraz +3VALW = +3VS

Przeprowadziłem też eksperyment polegający na demontażu obu mosfetów U54 oraz U55 i podłączeniu zasilacza, płyta wtedy również się samoczynnie uruchamia.

Wracając do włącznika, jeśli go przytrzymamy wciśniętego kilka sekund (laptop uruchomiony) laptop się wyłączy, po czym za 1-2 sekundy płyta samoczynnie się uruchomi, rozłącznie taśmy od wyłącznika nic nie zmienia rekakcji płyty na podłączenie zasilania.

#9 Re: Lenovo G550 - samoczynnie się włącza.

przez Vogelek23 30 listopada 2015, 03:29
Proszę wykonać następujące pomiary (względem masy):
1. Napięcie na padach CLRP1 (odłączone zasilanie, wlutowana bateria RTC),
2. Napięcia na pinach 6, 14, 32, 110 i 117 kontrolera KBC (podłączony zasilacz bez baterii, zamknięta klapa),
3. To samo, co w p. 2 (podłączony zasilacz bez baterii, otwarta klapa),
4. Napięcie na włączniku SW3 (podłączony zasilacz bez baterii, zamknięta klapa),
5. To samo, co w p. 4 (podłączony zasilacz bez baterii, otwarta klapa).

Dodatkowo, proszę wykonać i opublikować wyraźne zdjęcie HD kontrolera KBC.
Przypuszczam, że problem może powodować jedna z trzech rzeczy - zwarcie na KBC, niewłaściwy KBC lub uszkodzenie mostu południowego.

#10 Re: Lenovo G550 - samoczynnie się włącza.

przez ppgg1 1 grudnia 2015, 11:03
1. Napięcie na padach CLRP1 (odłączone zasilanie, wlutowana bateria RTC),

CLRP1 = 3,15V

2. Napięcia na pinach 6, 14, 32, 110 i 117 kontrolera KBC (podłączony zasilacz bez baterii, zamknięta klapa),

pin_6 (SLP_S3#) 0V
pin_14 (SLP_S5#) 0V
pin_32 (ON/OFF#) 3,3V
pin_110 (SLP_S4#) 0V
pin_117 (PBTN_OUT#) 3,3V

3. To samo, co w p. 2 (podłączony zasilacz bez baterii, otwarta klapa),

pin_6 (SLP_S3#) 3,3V
pin_14 (SLP_S5#) 3,3V
pin_32 (ON/OFF#) 3,3V
pin_110 (SLP_S4#) 3,3V
pin_117 (PBTN_OUT#) 3,3V

4. Napięcie na włączniku SW3 (podłączony zasilacz bez baterii, zamknięta klapa),

U mnie włącznik laptopa ma oznaczenie SW2, obok jest włącznik RECOVERY oznaczony jak SW1. Pomiaru dokonałem więc na SW2. Co najciekawsze napięcie na SW2 nie jest stabilne, pływa non-stop w zakresie 5,3V - 7,4V, pomiaru dokonywałem kilka razy.

5. To samo, co w p. 4 (podłączony zasilacz bez baterii, otwarta klapa).

W tym przypadku napięcie na SW2 jest stabilnie i wynosi 3,1V.

Dodatkowo, proszę wykonać i opublikować wyraźne zdjęcie HD kontrolera KBC.
Przypuszczam, że problem może powodować jedna z trzech rzeczy - zwarcie na KBC, niewłaściwy KBC lub uszkodzenie mostu południowego.

Zdjęcia poniżej, aparat nie pozwala na zrobienie lepszych. Jeśli idzie o KBC, szczegółowo oglądałem go dwa razy w powiększeniu i nie zauważyłem zwarć między nogami. Ostatecznie mogę przelutować.

Niewłaściwy KBC lub uszkodzenie mostu południowego

Niestety nie posiadam oryginału żeby porównać. Płyta została naprawiona jakiś czas temu, anomalie z samoczynnym włączaniem zauważyłem dopiero po skręceniu laptopa kilka dni temu.
Obrazek
Obrazek

#11 Re: Lenovo G550 - samoczynnie się włącza.

przez Usunięty Użytkownik 402 1 grudnia 2015, 23:50
pin_32 (ON/OFF#) 3,3V
Skoro tu masz 3,3v to na włączniku chyba powinno być tyle samo. W końcu włącznik zwiera pin 32 do masy jak włączamy komputer. Możliwe że po drodze od włącznika jest jeszcze jakaś drobnica, bez schematu tego nie sprawdzę.

#12 Re: Lenovo G550 - samoczynnie się włącza.

przez Vogelek23 2 grudnia 2015, 01:24
LAZY napisał(a):Skoro tu masz 3,3v to na włączniku chyba powinno być tyle samo. W końcu włącznik zwiera pin 32 do masy jak włączamy komputer.
Niezupełnie.

LAZY napisał(a):Możliwe że po drodze od włącznika jest jeszcze jakaś drobnica, bez schematu tego nie sprawdzę.
Nie przypominam sobie, abym zabrał Ci uprawnienia VIP i wyzerował punkty :wtf:

Na włączniku, po podłączeniu zasilacza, powinno występować napięcie ok. 17,5V (VIN pomniejszone o spadek napięcia na diodach PD103, D42, pasożytniczej diodzie PQ101 oraz rezystorach PR112 i PR113). A że dioda D42 jest podwójna i ustawiona zaporowo do kontrolera KBC, napięcie z włącznika nie przedostaje się do tegoż kontrolera. Po naciśnięciu i zwolnieniu włącznika, na skutek załączenia kontrolera EC, generowany jest sygnał EC_ON, który wysterowuje tranzystor Q23, w konsekwencji czego sygnał 51_ON# (który przed wciśnięciem włącznika miał poziom 17,5V) jest zwierany do masy, zaś na włączniku ustala się napięcie 3V, pochodzące z rezystora pull-up R260 (minus niewielki spadek napięcia na diodzie D42).

ppgg1 napisał(a):Co najciekawsze napięcie na SW2 nie jest stabilne, pływa non-stop w zakresie 5,3V - 7,4V
Tu coś nie gra - powinieneś mieć te 17,5V. Zmierz napięcia na:
- katodzie diody PD101,
- katodzie diody PD103,
- wszystkich wyprowadzeniach tranzystora PQ101,
- wszystkich wyprowadzeniach stabilizatora PU101.

#13 Re: Lenovo G550 - samoczynnie się włącza.

przez ppgg1 3 grudnia 2015, 10:30
Tu coś nie gra - powinieneś mieć te 17,5V. Zmierz napięcia na:
- katodzie diody PD101,
- katodzie diody PD103,
- wszystkich wyprowadzeniach tranzystora PQ101,
- wszystkich wyprowadzeniach stabilizatora PU101.

Problem sam się rozwiązał, płyta "się naprawiła". Wczoraj podczas próby dokonania pomiarów zauważyłem że płyta działa prawidłowo. Jedyną rzeczą jaką zrobiłem było odklejenie foli pod gniazdem WLAN podczas poszukiwania elementów do pomiaru. Napięcie na włączniku obecnie stabilne 16,99V. Tematu nie zamykam, płyta jest na obserwacji, wątpię żeby folia pod WLAN miała jakieś znaczenie (nic na niej nie znalazłem). Zostaje jeszcze problem ładowania baterii z którym rozpocząłem walkę ale to już temat na innego posta. WIELKIE dzięki za zaangażowanie w problem.

#14 Re: Lenovo G550 - samoczynnie się włącza.

przez Vogelek23 3 grudnia 2015, 22:35
ppgg1 napisał(a):Zostaje jeszcze problem ładowania baterii z którym rozpocząłem walkę ale to już temat na innego posta.
Myślę, że powinieneś kontynuować w tym wątku, bo może się okazać, że za niedługi czas problem autostartu powróci.

ppgg1 napisał(a):Jedyną rzeczą jaką zrobiłem było odklejenie foli pod gniazdem WLAN
Dziwna sprawa, bo przerobiłem wiele tych płyt i jeszcze nigdy nie miałem folii pod gniazdem WLAN. Chyba, że chodzi Ci o folię po drugiej stronie płyty, na wysokości gniazda WLAN? Jeśli tak, to do oblutowania elementy z obszaru, zaznaczonego na czerwono (jest niemal pewne, że któryś nie jest dolutowany lub jest uszkodzony/pęknięty). Przy okazji, żółtą strzałką zaznaczyłem wspomniany wcześniej SW3.

Obrazek

Co zaś do braku ładowania - zmierz napięcia na pinach od 1 do 5 złącza baterii (zasilacz i bateria podłączone, laptop wyłączony).

#15 Re: Lenovo G550 - samoczynnie się włącza.

przez ppgg1 4 grudnia 2015, 12:18
Chyba, że chodzi Ci o folię po drugiej stronie płyty, na wysokości gniazda WLAN

Przepraszam za nieścisłość, rzeczywiście folia znajduje się po drugiej stronie wLAN obok gniazda klawiatury bodajże, osłania kondensatory.

Myślę, że powinieneś kontynuować w tym wątku, bo może się okazać, że za niedługi czas problem autostartu powróci.

Problem z ładowaniem wygląda następująco, po podłączeniu zasilacza miga dioda ładowania przez około 3 minuty, w WINDOWSIE na pasku w tym czasie wyświetla się podłączony ładuje 0%, po czym po upływie 3 minut pojawia się komunikat nie ładuje 0% (dioda ładowania wtedy przestaje świecić).

Na chwilę obecną:
- testowałem z drugą nową baterią w sklepie, efekt był ten sam (mam nadzieję że bateria była sprawna),
- na naładowanej baterii w sklepie laptop działał prawidłowo po odłączeniu zasilacza,
- w momencie gdy laptop "ładuje", rośnie bardzo powoli napięcie na cewce PL202, podczas testu wzrosło z 0,7V do 0,91V (kilka prób ładowania),
- podmieniłem kontroler ładowania PU301 (bez zmian),
- bateria jest wykrywana (PrinScreen poniżej),
- sprawdziłem MOSFET PQ304 (poprzez wylutowanie),
- rezystancja na cewce chargera PL202 900 ohm bez baterii,
- sprawdzone klucze przetwornicy (przez wylutowanie) PQ303 7408 oraz PQ305 7702. Jeden z kluczy (nie pamiętam który) testowany miernikiem na zakresie DIODA na łączu D-S ma spadek napięcia 0,12V zastanawiam się czy jest to normalne (drugi ma 0,55V). Oba klucze zamykają się i otwierają prawidłowo po naładowaniu G.

Pomiar na PU301 BQ24751 z baterią na pokładzie gdy pojawia się komunikat ładuje podłączony. W nawiasie pomiary bez BATERII na pokładzie.

n1 0V (3,2V)
n2 18,8V (18,8V)
n3 18,8V (18,8V)
n4 12,6V (12,6V)
n5 2,6V (2,6V)
n6 1,9V (1,9V)
n7 0V (0V)

n8 2,6V (2,6V)
n9 0V (0V)
n10 3,3V (3,3V)
n11 3,3V (3,3V)
n12 0V (0V)
n13 0V (0V)
n14 18,8V (18,8V)

n15 0V (0V)
n16 0,19V (0V)
n17 0,91V (0V)
n18 0,91V (0V)
n19 0,91V (0V)
n20 0V (2,5V)
n21 1,68V (1,7V)

n22 0V (0V)
n23 0V (0V)
n24 5V (0V)
n25 0,92V (0V)
n26 0,91V (0V)
n27 5V (0V)
n28 18,7V (18,8V)

Obrazek
Obrazek

#16 Re: Lenovo G550 - samoczynnie się włącza.

przez Usunięty Użytkownik 402 4 grudnia 2015, 12:39
PR308 jest sprawny? Ostatnio miałem podobny przypadek i jeden z dławików powodował spadek napięcia o prawie pół wolta i ładowało akumulator prądem 10mA
Może u ciebie trzeba podobnie zdiagnozować problem.

#17 Re: Lenovo G550 - samoczynnie się włącza.

przez ppgg1 6 grudnia 2015, 17:00
PR308 jest sprawny? Ostatnio miałem podobny przypadek i jeden z dławików powodował spadek napięcia o prawie pół wolta i ładowało akumulator prądem 10mA

Rezystor sprawny, po wylutowaniu rezystancja zbliżona do 0 OHM. Napięcia na nogach kontrolera n.17 oraz n.18 takie samo 0,91V (na rezystorze po wlutowaniu podobnie) więc spadku brak.

#18 Re: Lenovo G550 - samoczynnie się włącza.

przez amorphe 6 grudnia 2015, 19:06
ppgg1 napisał(a):Na chwilę obecną:
- testowałem z drugą nową baterią w sklepie, efekt był ten sam (mam nadzieję że bateria była sprawna),

Podaj wyniki pomiarów o które prosił Admin (pomiary z JBATT) - bo na n.17 chargera brak jest napięcia baterii.
Także na zrzucie ekranowym z BatteryMon pole "Voltage" ma wartość 0V.

ppgg1 napisał(a):na naładowanej baterii w sklepie laptop działał prawidłowo po odłączeniu zasilacza,

Niewykluczone, że oprócz (prawdopodobnie) uszkodzonej baterii jest jeszcze problem z płytą. Stąd brak ładowania nowej baterii.
Lub nowa bateria była "sprawna inaczej"...

#19 Re: Lenovo G550 - samoczynnie się włącza.

przez ppgg1 6 grudnia 2015, 23:11
Podaj wyniki pomiarów o które prosił Admin (pomiary z JBATT )

Nie zauważyłem postu, prawdopodobnie był edytowany.

...bo na n.17 chargera brak jest napięcia baterii. Także na zrzucie ekranowym z BatteryMon pole "Voltage" ma wartość 0V

Co najciekawsze jak napisałem wyżej, bateria "ładuje się" przez 3 minuty" do napięcia około 0,95V, zrobiłem w tym czasie kolejny odczyt w BatteryMON (status charging) gdzie wyświetla się napięcie 0V, PrintScreen poniżej.

Jeśli tak, to do oblutowania elementy z obszaru, zaznaczonego na czerwono (jest niemal pewne, że któryś nie jest dolutowany lub jest uszkodzony/pęknięty). Przy okazji, żółtą strzałką zaznaczyłem wspomniany wcześniej SW3.

Obszar przelutowany, co prawda nie znalazłem korozji czy uszkodzeń mechanicznych, troszkę nie wyraźnie wyglądał jeden lut przy D42. Z rozpędu przelutowałem drobnicę kontrolera ładowania, cewkę PL202 kontrolera ładowania oraz gniazdo baterii (bez zmian w kwestii ładowania).

Co zaś do braku ładowania - zmierz napięcia na pinach od 1 do 5 złącza baterii (zasilacz i bateria podłączone, laptop wyłączony).

Pomiar w trakcie gdy bateria się ładuje przez 3 minuty po podłączeniu zasilacza, w nawiasie pomiar po 3 minutach gdy pojawia się status NIE ŁADUJE.

n.1 0.95V (0V)
n.2 0.95V (0V)
n.3 4,7V (4,7V)
n.4 4,7V (4,7V)
n.5 2,04V (2,04V)

Baterię maksymalnie udało mi się doładować do 0,95V (odłączając i podłączając ładowarkę po 3 minutach ładowania), dalej nie chce się ładować.

Obrazek

#20 Re: Lenovo G550 - samoczynnie się włącza.

przez dominik555 7 grudnia 2015, 00:21
Jakie masz napięcia 3, 4 i 5 bez baterii? Jak dla mnie te wartości są zaniżone nawet z włożoną baterią. Akurat mam takiego Lenovo na serwisie i bez baterii mam na komunikacji 5V, a na identyfikacji 3,3V. Jak go rozbiorę to porobię pomiary z włożoną baterią i napiszę, bo oczywiście mogę się też mylić.

Re: Lenovo G550 - samoczynnie się włącza.

przez Google Adsense [BOT] 7 grudnia 2015, 00:21