• Płyta MS-7252 problem z Biosem

Zasady działu:Kliknij, aby przejrzeć zasady tego działu

1. Tytuł wątku powinien zawierać markę i pełny model sprzętu oraz skrótowy opis usterki.
  2. Treść wątku powinna zawierać dokładny opis usterki, co zostało sprawdzone/wymienione/zmierzone, wyniki tych działań, oznaczenie kodowe PCB (w przypadku napraw hardware) oraz sformułowane pytanie. W przypadku problemów z odczytaniem oznaczenia kodowego PCB, należy przeczytać TEN WĄTEK. Jeśli nadal nie można znaleźć oznaczenia, należy zamieścić wyraźne zdjęcia obu stron płyty - należy przy tym usunąć wszelkie folie i moduły, mogące ewentualnie zasłaniać oznaczenia płyty.
  3. Przed napisaniem nowego tematu, każdy użytkownik zobowiązany jest zapoznać się z wątkami w dziale SZKOLENIA i na ich podstawie dokonać próby wstępnej diagnostyki uszkodzenia.
  4. Nie jest dozwolone umieszczanie załączników w postaci kompletnych dokumentacji, a także jakichkolwiek wsadów BIOS / firmware (do tego służy dział PLIKI BIOS DO WERYFIKACJI). Dozwolone jest wyłącznie umieszczenie fragmentu dokumentacji, który ułatwi autorowi diagnostykę/naprawę sprzętu z wątku. W jednym poście można zamieścić nie więcej, niż jedną stronę instrukcji/schematu. Plik nie może posiadać widocznych znaków wodnych, napisów "confidential", adresów email etc.
  5. Nie jest dozwolone zamieszczanie linków do plików, znajdujących się na innych stronach internetowych.
  6. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, który opisuje usterkę więcej niż jednego sprzętu. W takich przypadkach należy utworzyć osobne wątki dla każdego sprzętu.
  7. Nie jest dozwolone pisanie tematu lub postu, mającego charakter zapytania o schemat, boardview, zdjęcia płyty, wsad BIOS lub instrukcję serwisową. Do takich zapytań służy dział ZAPYTANIA O DOKUMENTACJE/BIOS.
To jest wątek ARCHIWALNY. Możesz odpowiedzieć w nim tylko wtedy, gdy Twój post zawiera rozwiązanie problemu (Regulamin forum p. 12.1).

#1 Płyta MS-7252 problem z Biosem

przez Sylas25 16 grudnia 2015, 17:56
Witam. Mam płytę główną MS-7252 ver. 1.1, dodatkowe oznaczenia K9NGM/K9NGM2. Przy oznaczeniu SocketAM2 jest jeszcze napis "17252-1.1A" jakby coś miało pomóc. Otóż komputer działał ale chciałem wgrać nowszy bios bo znajomy mnie prosił bo wyskakiwał mu komunikat coś o unknown revision - nie pamiętam dokładnie. Weszliśmy na stronę MSI i pobraliśmy bios pod płytę K9NMG2 gdyż z tego co wyczytaliśmy to płyta z dodatkowym gniazdem DVI oraz w dodatkowymi gniazdami SATA. po aktualizacji i uruchomieniu komputera ponownie komputer umarł. Pożyczyłem programator Willem 5.3 i wgrałem bios 1.2 i też nic. Zaryzykowałem i wrzuciłem bios w wersji 3.1 (zresztą innego nie ma) z płyty K9NMG ( bez "2") płyta po włączeniu wydaje 3 krótkie sygnały jakby jej chodziło o brak grafiki. Nie pomyślałem aby dopiąć jej kartę pod pci-e. Jeśli ktoś z kolegów ma podobną płytę lub bios do takowej bo już nie mam siły to bardzo proszę o pomoc w tej kwestii. Już ręce mi opadły a płyta dalej martwa. Proc sprawny bo podmieniałem na inny a sygnału żadnego na tym biosie niby do niej.

Re: Płyta MS-7252 problem z Biosem

przez Google Adsense [BOT] 16 grudnia 2015, 17:56

#2 Re: Płyta MS-7252 problem z Biosem

przez RobertD 16 grudnia 2015, 19:19
Cześć, jak grafika? 6150 czy 6100?

#3 Re: Płyta MS-7252 problem z Biosem

przez Sylas25 16 grudnia 2015, 19:27
Kurcze prawdopodobnie chyba 6150. Jeśli to pomoże to zdejmę chłodzenie i odczytam.

-- środa, 16 gru 2015, 19:34 --

grafika NF6150-N-A2

#5 Re: Płyta MS-7252 problem z Biosem

przez Sylas25 16 grudnia 2015, 20:54
baner81 niestety płyta nawet nie jęknie. Włożyłem grafikę na pci-e i też cisza. Po wgraniu biosa z płyty MS-7252 K9NBPM2-FID płyta zastartowała ale na zewnętrznej grafice, lecz w biosie były informacje dotyczące układu MCP51 czyli nie takiego jak tu jest. Bez grafiki są 2 krótkie sygnały i tyle. Wrzucę jeszcze z MS-7252 K9NGM wersje 1.4 chociaż czuję że i tak nic z tego. Na naklejce chipa były informacje 686 AMIBIOS 1999. pod spodem UI53 7288 może ktoś ma taką płytę albo wsad.

-- środa, 16 gru 2015, 23:08 --

Wrzuciłem bios w wersji 3.1 dla płyty K9NGM i płyta wstała ale na grafice zewnętrznej. po wyjęciu grafiki płyta "piknie" raz że jest ok ale obrazu na wyjściu VGA ani tym bardziej DVI nie ma.

#6 Re: Płyta MS-7252 problem z Biosem

przez RobertD 17 grudnia 2015, 09:26
Przy 6150 szukaj biosów od K9NGM2. K9NGM ma 6100.

#7 Re: Płyta MS-7252 problem z Biosem

przez Sylas25 17 grudnia 2015, 11:07
RobertD przeczytaj pierwszy post. Tam napisałem ze wrzuciłem bios od k9ngm2 i nie wstala. Wogole nie wstaje na biosie do tego modelu a niewiem czemu.

-- czwartek, 17 gru 2015, 22:16 --

Znalazłem bios w wersji 1.1 czyli first release i płyta ruszyła. Temat do zamknięcia.

Re: Płyta MS-7252 problem z Biosem

przez Google Adsense [BOT] 17 grudnia 2015, 11:07
To jest wątek ARCHIWALNY. Możesz odpowiedzieć w nim tylko wtedy, gdy Twój post zawiera rozwiązanie problemu (Regulamin forum p. 12.1).