• Nakładanie pasty lutowniczej przy chipach z gęstymi pinami

Forum rules:Click here to view the forum rules

1. Topic title should contain the brief description of problem.
  2. Topic message should contain the extended description of problem and, the question.
  3. It is not allowed to post the attachments with complete documentations or BIOS files nor linking to any 3rd party websites hosting such files. It is only allowed to post the small portion of the documentation (up to one page per post).
  4. You can only describe one problem per topic. For each another problem you should open a new topic.
  5. It is strictly forbidden to ask for any kind of documentation or BIOS file. For such requests please use the DOCUMENTATION & BIOS/EFI REQUEST subforum.

#1 Nakładanie pasty lutowniczej przy chipach z gęstymi pinami

by Kogi 17 December 2015, 13:17
Cześć,
Czy mógłbym prosić o jakieś doświadczenia z nakładaniem pasty lutowniczej na gęste i małe piny chipów?

Ostatnio próbowałem zamontować chip MEC1310-NU (KBC 128-pin, 0,2mm szerokość pina i następnie 0,2 mm odstępu do następnego) jednak chociaż starałem się jak mogłem i nakładałem mikroskopijne ilości pasty, to zawsze mi wychodziły jakieś mostki między pinami. Po 5 próbach poddałem się.

Jestem amatorem i niestety nie znam się na tym wszystkim zbytnio.
Korzystałem z topnika w sprayu FLUX SK-10 (firmy KONTAKT-CHEMIE) i pasty w strzykawce bezołowiowej firmy metaux blancs ouvres (Sn 96.5% Ag 3% Cu 0.5%).

Lutowałem chip na własnoręcznie wykonanej stacji podgrzewczej od dołu (z kilkoma skalibrowanymi miernikami temperatury, wielokrotnie testowałem profil podgrzewania i inne) i heat guna od góry (nad którym przejmuje kontrolę mój kontroler, aby również temperatura zbyt szybko nie rosła).

Dopiero kilka dni temu znalazłem te użyteczne forum i zauważyłem sporo dyskusji na temat topnika, czy przyczyną mógł być topnik? Czy może jest jakaś technika na takie drobiazgi? A może po prostu powinienem jeszcze mniej pasty nakładać?

Pozdrawiam

Re: Nakładanie pasty lutowniczej przy chipach z gęstymi pinami

by Google Adsense [BOT] 17 December 2015, 13:17

#2 Re: Nakładanie pasty lutowniczej przy chipach z gęstymi pinami

by patol 17 December 2015, 14:04
Układy kbc zawsze lutuję grotem - najłatwiej minifalą, ale równie dobrze można cienkim grotem. Topnik który podałeś raczej nie nadaje się do pracy przy płytach - to wygląda na rozpuszczoną kalafonie w spirytusie, tyle że w ładnym opakowaniu. Kup sobie zwykłą cynę SnPb i spróbuj lutować najzwyklej grotówką. Mostki z cyny które Ci się porobią usuń plecionką i po kłopocie.

#3 Re: Nakładanie pasty lutowniczej przy chipach z gęstymi pinami  [SOLVED]

by Vogelek23 17 December 2015, 14:07
Pasta nie nadaje się do lutowania w taki sposób, jak to zrobiłeś. Pasty używa się najczęściej przy lutowaniu rozpływowym w zakładach produkcyjnych i zazwyczaj nanosi się ją na PCB za pomocą specjalnego sita (solder paste stencil - zdjęcie zapożyczone ze strony proto-advantage.com):

Image

Układy typu KBC w obudowach QFP lutuje się zazwyczaj jedną z dwóch metod:
1. Wylutowujemy stary układ lutownicą hot-air, pobielamy pady na płycie lutownicą kolbową, czyścimy stary topnik izopropanolem, dodajemy nieco świeżego topnika i lutujemy nowy układ (hot-air).
2. Wylutowujemy stary układ lutownicą hot-air, pobielamy pady na płycie lutownicą kolbową (niektórzy starzy wyjadacze pomijają ten krok), odciągamy cynę z padów tasiemką rozlutowującą (wick), czyścimy stary topnik izopropanolem, dodajemy nieco świeżego topnika i lutujemy nowy układ (lutownica kolbowa).

Oczywiście nie wyczerpuje to wachlarza metod lutowania (można nawet lutować takie układy na stacji BGA), niemniej jednak w żadnym z tych przypadków nie używa się pasty lutowniczej.

Re: Nakładanie pasty lutowniczej przy chipach z gęstymi pinami  [SOLVED]

by Google Adsense [BOT] 17 December 2015, 14:07