• Lenovo G50-30, NM-A311 - nie można zaprogramowac ITE

Zasady działu:Kliknij, aby przejrzeć zasady tego działu

1. Tytuł wątku powinien zawierać markę i pełny model sprzętu oraz skrótowy opis usterki.
  2. Treść wątku powinna zawierać dokładny opis usterki, co zostało sprawdzone/wymienione/zmierzone, wyniki tych działań, oznaczenie kodowe PCB (w przypadku napraw hardware) oraz sformułowane pytanie. W przypadku problemów z odczytaniem oznaczenia kodowego PCB, należy przeczytać TEN WĄTEK. Jeśli nadal nie można znaleźć oznaczenia, należy zamieścić wyraźne zdjęcia obu stron płyty - należy przy tym usunąć wszelkie folie i moduły, mogące ewentualnie zasłaniać oznaczenia płyty.
  3. Przed napisaniem nowego tematu, każdy użytkownik zobowiązany jest zapoznać się z wątkami w dziale SZKOLENIA i na ich podstawie dokonać próby wstępnej diagnostyki uszkodzenia.
  4. Nie jest dozwolone umieszczanie załączników w postaci kompletnych dokumentacji, a także jakichkolwiek wsadów BIOS / firmware (do tego służy dział PLIKI BIOS DO WERYFIKACJI). Dozwolone jest wyłącznie umieszczenie fragmentu dokumentacji, który ułatwi autorowi diagnostykę/naprawę sprzętu z wątku. W jednym poście można zamieścić nie więcej, niż jedną stronę instrukcji/schematu. Plik nie może posiadać widocznych znaków wodnych, napisów "confidential", adresów email etc.
  5. Nie jest dozwolone zamieszczanie linków do plików, znajdujących się na innych stronach internetowych.
  6. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, który opisuje usterkę więcej niż jednego sprzętu. W takich przypadkach należy utworzyć osobne wątki dla każdego sprzętu.
  7. Nie jest dozwolone pisanie tematu lub postu, mającego charakter zapytania o schemat, boardview, zdjęcia płyty, wsad BIOS lub instrukcję serwisową. Do takich zapytań służy dział ZAPYTANIA O DOKUMENTACJE/BIOS.

#1 Lenovo G50-30, NM-A311 - nie można zaprogramowac ITE

przez delp 10 stycznia 2016, 11:40
Witam.
Mam problem z Lenovo G50-30
Płyta NM-A311
Uszkodzony był ITE8586, został wymieniony i zaprogramowany.
Po zaprogramowaniu miga dioda power co 1sek., zero reakcji na power.
Są napięcia 3VALW,5VALW. Brak 1.8VALW oraz 1.0VALW.
Teraz brak jest możliwości zaprogramowania ITE, programator go nie wykrywa.
Został ponownie wymieniony ITE i zaprogramowany tym samym wsadem.
Efekt ten sam, brak komunikacji z ITE przez programator.
Ma ktoś może sposób jak go zaprogramować

Re: Lenovo G50-30, NM-A311 - nie można zaprogramowac ITE

przez Google Adsense [BOT] 10 stycznia 2016, 11:40

#2 Re: Lenovo G50-30, NM-A311 - nie można zaprogramowac ITE

przez dominik555 10 stycznia 2016, 12:31
Jaki programator?

#3 Re: Lenovo G50-30, NM-A311 - nie można zaprogramowac ITE

przez delp 10 stycznia 2016, 12:36
Programator mam svod, nie wiem dlaczego po wgraniu wsadu brak komunikacji.
Nie dopisałem pobór 60mA, oraz jest jeszcze napięcie na PL901 gfx_CORE i PL902 CPU_core 0.9V. EC_VRON-2.6V
Nie wiem dlaczego wystawia VRON.

#4 Re: Lenovo G50-30, NM-A311 - nie można zaprogramowac ITE

przez dominik555 10 stycznia 2016, 13:01
Teoretycznie PU601 i PU701 nie zgłaszają żadnemu układowi gotowości pracy (POWERGOOD), więc start płyty jest możliwy.
Jaki jest stan PCH_PWR_EN?
Wsad jest 100% sprawny? Rozumiem, że to KBC da się tylko 1 raz zaprogramować jak jest nowe, nieruszane. Tak?

#5 Re: Lenovo G50-30, NM-A311 - nie można zaprogramowac ITE

przez delp 10 stycznia 2016, 13:21
PU601 - 1.8VALW i PU701 - 1.0VALW - powinny działać po podłączeniu zasilacza, ale PCH_PWR_EN - 0V,
Ewidentnie ten wsad coś nie bardzo. Na ta chwile tylko raz dało się zaprogramować.
ale skąd się to VRON wzięło, wcześniej powinny być uruchomione inne przetwornice.

#6 Re: Lenovo G50-30, NM-A311 - nie można zaprogramowac ITE

przez dominik555 10 stycznia 2016, 14:14
Ten wsad odczytywałeś z uszkodzonego KBC czy jest z sieci? Porównywałeś z innymi? Możliwe, że KBC głupieje przez zły program i dlatego na EC_VR_ON pojawia się napięcie. Mam taką płytę na warsztacie, chętnie bym odczytał wsad z KBC, ale VP-996 raczej mi tego nie obsłuży.

#7 Re: Lenovo G50-30, NM-A311 - nie można zaprogramowac ITE

przez delp 10 stycznia 2016, 16:17
zrobiłem błąd wgrywajac do dwóch ten sam wsad,ale opisany jako sprawdzony.
Coś miesza albo nie jest do tego modelu. nie mogę sobie poradzic jak go zmusić do komunikacji z programatorem. w każdym razie dzięki narazie za pomoc. inne sugestie mile widziane

#8 Re: Lenovo G50-30, NM-A311 - nie można zaprogramowac ITE

przez dominik555 10 stycznia 2016, 16:43
Wgrywasz na wlutowanym układzie? Banalne pytania, ale zasilanie bierzesz z programatora czy płyty?

#9 Re: Lenovo G50-30, NM-A311 - nie można zaprogramowac ITE

przez delp 10 stycznia 2016, 18:20
Tak układ jest wlutowany, zasilanie jest z płyty.
Próbowałem też zasilić tylko ITE, ale efekt ten sam :-(.

#10 Re: Lenovo G50-30, NM-A311 - nie można zaprogramowac ITE

przez dominik555 10 stycznia 2016, 18:37
Hmm, a korzystasz z jakichś taśm/adapterów? Bo coś takiego chyba jest w tym programatorze. Jeżeli nie to czy lutujesz się bezpośrednio w piny KBC czy złącze klawiatury? Może jest jakaś przerwa między KBC a złączem?

#11 Re: Lenovo G50-30, NM-A311 - nie można zaprogramowac ITE

przez delp 10 stycznia 2016, 19:19
Korzystam z "modułu klawiatury" do tego programatora oraz taśmy, ale chyba nie tu jest problem w połączeniu. Bo jak pisałem w pierwszym poście, założony "nowy" ITE wykrywa go oraz programuje.
Po odłączeniu zasilania od płyty i ponownym podłączeniu miga dioda oraz brak komunikacji.
Wymieniłem ponownie na inny ITE, zaprogramował i efekt ten sam.
Płyta powinna chyba być w trybie S5 żeby się go dało zaprogramować , a zachowuje się jakby była w innym ani S3 ani S0

#12 Re: Lenovo G50-30, NM-A311 - nie można zaprogramowac ITE

przez WIOLAD 10 stycznia 2016, 19:34
Proszę spróbować zaprogramować układ zasilając KBC z zasilacza serwisowego.

#13 Re: Lenovo G50-30, NM-A311 - nie można zaprogramowac ITE

przez dominik555 10 stycznia 2016, 19:40
delp napisał(a):Korzystam z "modułu klawiatury" do tego programatora oraz taśmy, ale chyba nie tu jest problem w połączeniu. Bo jak pisałem w pierwszym poście, założony "nowy" ITE wykrywa go oraz programuje.
Po odłączeniu zasilania od płyty i ponownym podłączeniu miga dioda oraz brak komunikacji.
Wymieniłem ponownie na inny ITE, zaprogramował i efekt ten sam.
Płyta powinna chyba być w trybie S5 żeby się go dało zaprogramować , a zachowuje się jakby była w innym ani S3 ani S0

Aha teraz rozumiem. Może spróbuj wylutować i wtedy zaprogramować? Lub po prostu zasil KBC z serwisówki.

----

Zostałem wyprzedzony :)

#14 Re: Lenovo G50-30, NM-A311 - nie można zaprogramowac ITE

przez delp 10 stycznia 2016, 19:46
Jak pisałem wcześniej
"Próbowałem też zasilić tylko ITE, ale efekt ten sam"

Tu znalazłem http://vlab.su/viewtopic.php?f=58&t=38443 ktoś miał ten sam problem, ale ruskiego nie rozumiem,
Translator tłumaczy jak chce.

#15 Re: Lenovo G50-30, NM-A311 - nie można zaprogramowac ITE

przez dominik555 10 stycznia 2016, 19:57
Coś piszą o odcięciu ewentualnych 3,3V dla nóżki 14 WRST# - próbowałeś?

#16 Re: Lenovo G50-30, NM-A311 - nie można zaprogramowac ITE

przez delp 10 stycznia 2016, 22:02
Tak, próbowałem zmieniło się tylko tyle że dioda nie mrugała co sekundę.
Chyba trzeba będzie zamówić następny ITE. :-(

#17 Re: Lenovo G50-30, NM-A311 - nie można zaprogramowac ITE

przez pawel80 11 stycznia 2016, 20:46
Z tego co ja zrozumiałem, tłumacząc na angielski.
Autor wątku w ostatnim poście wspomina, że dopiero po wymianie Celerona płyta mu ożyła.

#18 Re: Lenovo G50-30, NM-A311 - nie można zaprogramowac ITE

przez figofag 11 stycznia 2016, 21:05
Koledzy nie jestem biegły z rosyjskiego ale według tego:
Пришел из Китая мульт. Впаял - программатор его сразу увидел и он без проблем прошился. Т.е., все-таки, с предыдущим мультом из-за "левой" прошивки случилось что-то нехорошее. Вернулся к исходному состоянию - плата включается, инициализации нет.
Zamówił nowy z chin i zaprogramował drugim dobrym wsadem. Po tym płyta zachowywała się jak na początku.
Ostatecznie problem rozwiązał tak jak napisał pawel80 wymianą Celerona.

#19 Re: Lenovo G50-30, NM-A311 - nie można zaprogramowac ITE

przez amorphe 11 stycznia 2016, 21:38
Z Chin przyszedł KBC. Wlutowałem go - programator od razu go wykrył i bez problemu zaprogramował...
...
Płyta włącza się, ale bez inicjalizacji (POST).
...
Po 15 minutach pracy płyty objaw się zmienił - płyta włącza się na 1 sekundę i wyłącza na 5 sekund (cyklicznie - w pętli) .
...
Zamieniłem procesor na N2820 i teraz wszystko pracuje.

To tak w skrócie :)

Jest jeszcze coś o nowych, ale już zapisanych KBC - jakimś "przypadkowym programem"

#20 Re: Lenovo G50-30, NM-A311 - nie można zaprogramowac ITE

przez delp 11 stycznia 2016, 21:50
Dziękuje Wam za pomoc, podobno nie ma nowych tych układów są one już zaprogramowane jakimś wsadem (nie wiem ile w tym prawdy).
U mnie pętla jest od razu, szkoda tych dwóch ITE.
Właśnie z tego ruskiego forum gość wymienił ponownie ITE i procesor, ciekawe że nie da się go w jakiś sposób zaprogramować na tej płycie. Innej z takim KBC nie posiadam na tą chwilę.

Re: Lenovo G50-30, NM-A311 - nie można zaprogramowac ITE

przez Google Adsense [BOT] 11 stycznia 2016, 21:50