• Zerwany Pad na PCB

Правила форуму:Натисніть тут для перегляду правил форуму

1. Назва теми повинна містити короткий опис проблеми.
  2. Тема повідомлення має містити розгорнутий опис проблеми та питання.
  3. Забороняється публікувати вкладення з повною документацією або файлами БІОС, а також посилатися на будь-які сторонні веб-сайти, на яких розміщені такі файли. Дозволяється публікувати лише невелику частину документації (до однієї сторінки на пост).
  4. Ви можете описати лише одну проблему на тему. Для кожної іншої проблеми слід відкривати нову тему.
  5. Тут суворо заборонено вимагати будь-яку документацію чи файли БІОС. Для таких запитів використовуйте підфорум ЗАПИТ НА ДОКУМЕНТАЦІЮ/БІОС.

#1 Zerwany Pad na PCB

damian87ew 12 Січня 2016, 08:47
Witam przez moja głupotę i nieuwagę dopuściłem sie do malej tragedi
:frustry: :frustry:

Зображення
Jest to wejście HDMI do PS4.
Ma ktoś pomysł jak to naprawić :frustry:
Wiem ze można kupic Circuit Frames ale w Polsce nigdzie tego nie znalazlem.

Re: Zerwany Pad na PCB

Google Adsense [BOT] 12 Січня 2016, 08:47

#2 Re: Zerwany Pad na PCB  [РІШЕНО]

Vogelek23 12 Січня 2016, 11:26
Zerwany pad? Ja tu widzę co najmniej z 10 braków. W warunkach amatorskich naprawa padów ogranicza się zwykle do zastosowania cienkich drutów (miedź, srebrzanka) i odpowiednim ich ukształtowaniu i wyklepaniu (aby kształtem i grubością przypominały oderwane pady i ścieżki), przyklejenie padów do PCB klejem termoutwardzalnym, polutowanie drugich końców do istniejących ścieżek/przelotek, zabezpieczenie lutowanych miejsc klejem termoutwardzalnym i na koniec przylutowanie elementu. Zabawa na cały dzień, ale efekt powinien być trwały (pod warunkiem, że gniazdo HDMI ma prócz tego co najmniej 4 stałe punkty na PCB, które będą je trzymały mechanicznie).

Powyższa metoda jest z pewnością zdecydowanie tańsza, niż Circuit Frames (eBay, aukcja 391350680424, koszt zestawu ok. $750 + VAT + przesyłka z USA).

Re: Zerwany Pad na PCB  [РІШЕНО]

Google Adsense [BOT] 12 Січня 2016, 11:26

Хто зараз онлайн

Зараз переглядають цей форум: Немає зареєстрованих користувачів і 6 гостей