• Kondensator SMD

Zasady działu:Kliknij, aby przejrzeć zasady tego działu

1. Tytuł wątku powinien zawierać skrócony opis problemu.
  2. Treść wątku powinna zawierać rozszerzony opis problemu oraz sformułowane pytanie.
  3. Nie jest dozwolone umieszczanie załączników w postaci kompletnych instrukcji/schematów/wsadów BIOS, ani linkowanie do tych plików, zamieszczonych na innych stronach. Dozwolone jest wyłącznie umieszczenie fragmentu instrukcji/schematu, który ułatwi autorowi diagnostykę lub naprawę sprzętu z wątku. W jednym temacie można zamieścić nie więcej, jak jedną stronę instrukcji/schematu.
  4. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, który opisuje usterkę więcej niż jednego sprzętu. W takich przypadkach należy utworzyć osobne wątki dla każdego sprzętu.
  5. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, mającego charakter zapytania o schemat, boardview, zdjęcia płyty, wsad BIOS lub instrukcję serwisową. Do takich zapytań służy dział ZAPYTANIA O SCHEMATY/BIOS.

#1 Kondensator SMD

przez damian87ew 17 stycznia 2016, 18:41
Witam.

W tym tygodniu mam chyba totalnego pecha...

Mianowicie gdy próbowałem dolutować kabel do Kondensatora SMD nagle porostu odleciała nóżka...Oczywiście kondensator nie ma żadnego oznaczenia ani numeru.
Obrazek
Moje pytanie czy da się jakoś ustalić jaki to był wiem ze ta nóżka to jest wyjścia na HDMI +5V.

Dziekuje :(

Re: Kondensator SMD

przez Google Adsense [BOT] 17 stycznia 2016, 18:41

#2 Re: Kondensator SMD

przez adam4333 17 stycznia 2016, 19:22
Napisz co to za sprzęt podaj oznaczenie płyty.

#3 Re: Kondensator SMD

przez damian87ew 17 stycznia 2016, 19:33
Sony Playstation 4

SAA-001 1-889-352-11

Obrazek

Czarny GND
Czerwony ma połączenie z 18 Pine HDMI czyli +5V 50mA Max.

#4 Re: Kondensator SMD  [ROZWIĄZANY]

przez Vogelek23 17 stycznia 2016, 20:27
Po kolorze widać, że jest to 100nF/25V. I kto lutuje tak grube druty do tak małych elementów? Do wykonywania połączeń przewodowych z tak małymi elementami używa się drutu nawojowego w emalii φ=0,1mm, linki z kabla LVDS lub kynaru.

#5 Re: Kondensator SMD

przez damian87ew 17 stycznia 2016, 21:46
Vogelek23 napisał(a):Po kolorze widać, że jest to 100nF/25V. I kto lutuje tak grube druty do tak małych elementów? Do wykonywania połączeń przewodowych z tak małymi elementami używa się drutu nawojowego w emalii φ=0,1mm, linki z kabla LVDS lub kynaru.

Kabel jest 0,05mm to jest termokurczliwa jeszcze żebym miał pewność ze nic nie styka razem

Re: Kondensator SMD

przez Google Adsense [BOT] 17 stycznia 2016, 21:46