• Asus T100T problem po zmianie dotyku

Правила форума:Нажмите здесь, чтобы посмотреть правила этого форума

1. Тема должна иметь: бренд, полное обозначение компьютера и краткое описание неисправности.
  2. Сообщение темы должно содержать: маркировку материнской платы (в случае аппаратного обеспечения ремонта), расширенное описание неисправности, что было проверено/заменено/измерено + выводы и вопрос. Если вы не можете найти маркировки материнской платы, вы должны прочитать ЭТУ ТЕМУ. Если вы все еще не можете найти маркировки, удалите пожалуйста фотографии обеих сторон материнской платы - удалите сначала все пленки и модули, которые могут покрывать маркировку.
  3. Перед публикацией новой темы, вы должны прочитать все темы на форуме КУРСЫ и попытаться сделать предварительный диагноз, основанный на содержании этих курсов.
  4. Не допускаем прикреплять вложения в виде полных инструкций/схем (или ссылки для них на другие сайты), а также файлов BIOS / прошивок. Вы можете разместить только небольшую часть инструкции/схемы или дать ссылку на файл BIOS на форуме НЕПРОВЕРЕННЫЕ ФАЙЛЫ BIOS/EFI, что упростит диагностику/ремонт для автора темы. Вы не можете дать более одной полной страницы инструкции/схемы на один пост. Файл не может иметь видимых водяных знаков, «конфиденциальных» меток, адресов электронной почты и т.д.
  5. Невозможно создать тему, в которой вы описываете неисправность более чем одного компьютера. Вы должны создавать отдельные темы для каждого компьютера.
  6. Не разрешается создавать тему, в которой вы спрашиваете схемы, бордвю, фотографий материнской платы, файлы BIOS или сервис-мануалы. Если вы хотите попросить любой из этих, вы должны открыть новую тему в форуме ЗАПРОСЫ О ДОКУМЕНТАЦИЮ И BIOS/EFI.
Эта тема помечена как АРХИВНАЯ. Oтвечайте только если ваше сообщение содержит решение проблемы (Условия и Положения, c. 12.1).

#1 Asus T100T problem po zmianie dotyku

от michalmwp 17 Январь 2016, 19:11
Dostałem Asusa T100T ze zbitym dotykiem. Po podłączeniu nowej szyby dotyk nie działa prawidłowo. Są nieczułe pola. W innych obszarach są podwójne naciśnięcia albo kursor skacze na drugi koniec ekranu. Kalibracja z panelu sterowania co prawda dała się zakończyć ale po tym ekran zupełnie się rozjechał i teraz praktycznie w ogóle nie działa.

Czy w tym modelu nowy dotyk wymaga kalibracji wzorem np TF300? Jeśli tak to bardzo bym prosił o soft/link do odpowiednich narzędzi. Tablet działa na Win8.

Re: Asus T100T problem po zmianie dotyku

от Google Adsense [BOT] 17 Январь 2016, 19:11

#2 Re: Asus T100T problem po zmianie dotyku

от grzewoj 18 Январь 2016, 10:20
Spróbuj docisnąć gniazdko digitizera na płycie, czasami taśma nie dociska i są podobne objawy.

#3 Re: Asus T100T problem po zmianie dotyku

от michalmwp 18 Январь 2016, 10:37
Robiłem to kilka razy, bez efektu. Obszary nieczułe są na środku ekranu i mają kształty owalne a nie prostokątne od krawędzi do krawędzi więc raczej to nie brak styku.

#4 Re: Asus T100T problem po zmianie dotyku

от grzewoj 18 Январь 2016, 12:55
Może po prostu wadliwy digitizer. Przejrzałem historię zleceń i mieliśmy kilka wymian digitizera w tym modelu, żadna kalibracja nie była wymagana.

#5 Re: Asus T100T problem po zmianie dotyku

от michalmwp 19 Январь 2016, 00:58
Dziękuję za odpowiedź. W międzyczasie zadałem pytanie kilku sprzedawcom na All oferującym szyby do tego modelu, czy gdy kupię u nich digitizer to ruszy bez kalibracji. Wszyscy odpowiedzieli że na tę ilość co sprzedali jeszcze nie mieli zwrotów i że kalibracja nie jest potrzebna. Raczej sprawa już jasna. Dogadałem reklamację z moim dostawcą. Jak dostanę drugi to napiszę czy ruszył.

-- Dodano: czwartek, 4 lutego 2016, 18:21 --

Niestety, nadal nie ma postępu w sprawie. Podłączam już czwarty dotyk i albo w ogóle nie działa, albo skacze obraz, albo tabel żyje własnym życiem. Szyby były w foliach ochronnych i bez. Resetowałem ustawienia w systemie, czasami udawało się skalibrować ale i tak występowały wady. Zauważalna jest reakcja w zależności od zaciśnięcia taśm. Próbowałem "zacieśnić" złączki ale nawet taśma kaptonowa jest za gruba.
Nie na wszystkich szybach zrywałem folie ochronne, czy to ma duże znaczenie dla działania? Zanieczyszczenia, uszczelnienia piankowe mogą zakłócić pracę dotyku? Czy jest jeszcze coś na co powinienem zwrócić uwagę?
Bardzo proszę o pomoc, powoli tracę nadzieję na uruchomienie tego laptopika.

#6 Re: Asus T100T problem po zmianie dotyku

от grzewoj 5 Февраль 2016, 14:41
Mieliśmy raz tylko objaw jaki opisujesz, ale była to wina uszkodzonego gniazda digitizera.

#7 Re: Asus T100T problem po zmianie dotyku

от Vogelek23 10 Февраль 2016, 11:41
Wątek otwarto na prośbę autora.

#8 Re: Asus T100T problem po zmianie dotyku

от michalmwp 10 Февраль 2016, 23:31
Tablet już działa. Dopiero dziewiąty digitizer zadziałał prawidłowo. Wszystkie pozostałe albo w ogóle nie działały albo sprawiały, że tablet żył własnym życiem. Szyby brałem od dwóch sprzedawców. Z rozmowy wynikało że mieli zwroty od innych serwisów. Wskazówki kolegi grzewoj były pomocne bo kierowały mnie wyłącznie na sprzęt.

#9 Re: Asus T100T problem po zmianie dotyku

от Vogelek23 11 Февраль 2016, 21:32
Skoro temat jest zakończony z pozytywnym rezultatem, warto go zamknąć podanym tutaj sposobem: integracja-funkcji-pomogl-z-zamykaniem-tematu-i-oznaczaniem-go-jako-rozwiazany-t11083.html

#10 Re: Asus T100T problem po zmianie dotyku

от martiv 11 Февраль 2016, 21:41
Tak się składa, że mam ten sam model na serwisie, wymieniłem 2x digitizer i mam ten sam efekt... Czyżby problem wynikła z kompatybilności tych digitizerów?

#11 Re: Asus T100T problem po zmianie dotyku

от michalmwp 12 Февраль 2016, 01:21
Wydaje mi się, że nie. Tak jak pisałem, zadałem wcześniej pytania kilku sprzedawcom na All czy mieli reklamacje i wszyscy odpowiadali że nie (choć może to marketing).
Myślę, że dostała się do handlu jakaś partia odrzutu produkcyjnego. Ten dotyk który zadziałał miał w dwóch miejscach skazy w postaci "oczek", jakby zadziorów, fałdek na powierzchni. Na innych takich wad nie zauważyłem za to tamte nie działały prawidłowo.

Czy po wymianie dotyku restartowałeś laptopa od zera?

#12 Re: Asus T100T problem po zmianie dotyku

от martiv 12 Февраль 2016, 08:21
Nie, nie restartowałem go od nowa...zresztą wiele razy wymieniałem digitizer i ani razu nawet nie wykonywałem resetów czy też kalibracji, zawsze działało, ku też mojemu zdziwieniu tutaj nie.

#13 Re: Asus T100T problem po zmianie dotyku

от michalmwp 12 Февраль 2016, 10:38
Ja zauważyłem że reset ma znaczenie. Ten sam dotyk albo działał albo nie działał, w zależności od tego jaki był podłączony przed nim. Wyglądało to tak, jakby bios albo Windows wyłączały kontroler jeśli dane z dotyku nie mieściły się w normach.
Reset ustawień w Panelu sterowania też miał znaczenie bo pierwszy podstawiony dotyk klikał sam bardzo często a po resecie ustawień przestał w ogóle się odzywać.

#14 Re: Asus T100T problem po zmianie dotyku

от Hezen 22 Март 2016, 00:10
Nie raz się spotkałem że reset był potrzebny bo system miał zapisany stary ID digitizera i nowy nie chciał działać w ogóle albo były z nim problemy.
Ale to w przypadku gdy digitizer na taśmie ma jeszcze swój układ.

Re: Asus T100T problem po zmianie dotyku

от Google Adsense [BOT] 22 Март 2016, 00:10
Эта тема помечена как АРХИВНАЯ. Oтвечайте только если ваше сообщение содержит решение проблемы (Условия и Положения, c. 12.1).