• Asus T100T problem po zmianie dotyku

Правила форуму:Натисніть тут для перегляду правил форуму

1. Назва теми має містити: виробника пристрою, повну модель та короткий опис проблеми.
  2. Пост має містити: код маркування друкованої плати (необхідний у разі ремонту обладнання), розширений опис проблеми, речі, які ви перевірили/замінили/виміряли, ваші висновки та запитання. Якщо ви не можете знайти код маркування друкованої плати, прочитайте ЦЮ ТЕМУ. Якщо ви все ще не можете знайти маркування друкованої плати, завантажте фотографії з високою роздільною здатністю обох сторін друкованої плати - необхідно видалити всі плівки, модулі або кронштейни, які можуть покривати ці позначки.
  3. Перш ніж публікувати нову тему, прочитайте всі теми підфоруму НАВЧАННІ і проведіте попередню діагностику на основі змісту цих тренінгів.
  4. Завантаження будь-яких повних схем, бордвю, файлів БІОС / прошивки або будь-якої іншої документації (або посилань на веб-сайти з такими файлами) СТРОГО ЗАБОРОНЕНО. Ви можете опублікувати лише невелику частину документації або посилання на файл БІОС на підфорумі НЕПЕРЕВІРЕНІ ФАЙЛИ БІОС що спростити діагностику або ремонт. Вам не дозволяється публікувати більше однієї повної сторінки інструкції/схеми на одну тему. Файл, який ви публікуєте, не повинен містити водяних знаків, «конфіденційних» тегів, посилань чи адрес електронної пошти та не може бути захищений паролем.
  5. Дозволено описувати лише один несправний пристрій у одній темі - ви завжди повинні відкривати нову тему для кожного наступного пристрою.
  6. Запит повних схем, бордвю, файлів БІОС або будь-якої іншої документації ЗАБОРОНЕНО на цьому підфорумі. Якщо вам потрібно попросити щось із цього, вам слід відкрити нову тему в підфорумі ЗАПИТ НА ДОКУМЕНТАЦІЮ ТА БІОС.
Ця тема позначена як АРХІВНИЙ. Відповідайте лише в тому випадку, якщо ваша відповідь містить рішення проблеми (Правила Форуму, п. 12.1).

#1 Asus T100T problem po zmianie dotyku

michalmwp 17 Січня 2016, 18:11
Dostałem Asusa T100T ze zbitym dotykiem. Po podłączeniu nowej szyby dotyk nie działa prawidłowo. Są nieczułe pola. W innych obszarach są podwójne naciśnięcia albo kursor skacze na drugi koniec ekranu. Kalibracja z panelu sterowania co prawda dała się zakończyć ale po tym ekran zupełnie się rozjechał i teraz praktycznie w ogóle nie działa.

Czy w tym modelu nowy dotyk wymaga kalibracji wzorem np TF300? Jeśli tak to bardzo bym prosił o soft/link do odpowiednich narzędzi. Tablet działa na Win8.

Re: Asus T100T problem po zmianie dotyku

Google Adsense [BOT] 17 Січня 2016, 18:11

#2 Re: Asus T100T problem po zmianie dotyku

grzewoj 18 Січня 2016, 09:20
Spróbuj docisnąć gniazdko digitizera na płycie, czasami taśma nie dociska i są podobne objawy.

#3 Re: Asus T100T problem po zmianie dotyku

michalmwp 18 Січня 2016, 09:37
Robiłem to kilka razy, bez efektu. Obszary nieczułe są na środku ekranu i mają kształty owalne a nie prostokątne od krawędzi do krawędzi więc raczej to nie brak styku.

#4 Re: Asus T100T problem po zmianie dotyku

grzewoj 18 Січня 2016, 11:55
Może po prostu wadliwy digitizer. Przejrzałem historię zleceń i mieliśmy kilka wymian digitizera w tym modelu, żadna kalibracja nie była wymagana.

#5 Re: Asus T100T problem po zmianie dotyku

michalmwp 18 Січня 2016, 23:58
Dziękuję za odpowiedź. W międzyczasie zadałem pytanie kilku sprzedawcom na All oferującym szyby do tego modelu, czy gdy kupię u nich digitizer to ruszy bez kalibracji. Wszyscy odpowiedzieli że na tę ilość co sprzedali jeszcze nie mieli zwrotów i że kalibracja nie jest potrzebna. Raczej sprawa już jasna. Dogadałem reklamację z moim dostawcą. Jak dostanę drugi to napiszę czy ruszył.

-- Dodano: czwartek, 4 lutego 2016, 18:21 --

Niestety, nadal nie ma postępu w sprawie. Podłączam już czwarty dotyk i albo w ogóle nie działa, albo skacze obraz, albo tabel żyje własnym życiem. Szyby były w foliach ochronnych i bez. Resetowałem ustawienia w systemie, czasami udawało się skalibrować ale i tak występowały wady. Zauważalna jest reakcja w zależności od zaciśnięcia taśm. Próbowałem "zacieśnić" złączki ale nawet taśma kaptonowa jest za gruba.
Nie na wszystkich szybach zrywałem folie ochronne, czy to ma duże znaczenie dla działania? Zanieczyszczenia, uszczelnienia piankowe mogą zakłócić pracę dotyku? Czy jest jeszcze coś na co powinienem zwrócić uwagę?
Bardzo proszę o pomoc, powoli tracę nadzieję na uruchomienie tego laptopika.

#6 Re: Asus T100T problem po zmianie dotyku

grzewoj 5 Лютого 2016, 13:41
Mieliśmy raz tylko objaw jaki opisujesz, ale była to wina uszkodzonego gniazda digitizera.

#7 Re: Asus T100T problem po zmianie dotyku

Vogelek23 10 Лютого 2016, 10:41
Wątek otwarto na prośbę autora.

#8 Re: Asus T100T problem po zmianie dotyku

michalmwp 10 Лютого 2016, 22:31
Tablet już działa. Dopiero dziewiąty digitizer zadziałał prawidłowo. Wszystkie pozostałe albo w ogóle nie działały albo sprawiały, że tablet żył własnym życiem. Szyby brałem od dwóch sprzedawców. Z rozmowy wynikało że mieli zwroty od innych serwisów. Wskazówki kolegi grzewoj były pomocne bo kierowały mnie wyłącznie na sprzęt.

#9 Re: Asus T100T problem po zmianie dotyku

Vogelek23 11 Лютого 2016, 20:32
Skoro temat jest zakończony z pozytywnym rezultatem, warto go zamknąć podanym tutaj sposobem: integracja-funkcji-pomogl-z-zamykaniem-tematu-i-oznaczaniem-go-jako-rozwiazany-t11083.html

#10 Re: Asus T100T problem po zmianie dotyku

martiv 11 Лютого 2016, 20:41
Tak się składa, że mam ten sam model na serwisie, wymieniłem 2x digitizer i mam ten sam efekt... Czyżby problem wynikła z kompatybilności tych digitizerów?

#11 Re: Asus T100T problem po zmianie dotyku

michalmwp 12 Лютого 2016, 00:21
Wydaje mi się, że nie. Tak jak pisałem, zadałem wcześniej pytania kilku sprzedawcom na All czy mieli reklamacje i wszyscy odpowiadali że nie (choć może to marketing).
Myślę, że dostała się do handlu jakaś partia odrzutu produkcyjnego. Ten dotyk który zadziałał miał w dwóch miejscach skazy w postaci "oczek", jakby zadziorów, fałdek na powierzchni. Na innych takich wad nie zauważyłem za to tamte nie działały prawidłowo.

Czy po wymianie dotyku restartowałeś laptopa od zera?

#12 Re: Asus T100T problem po zmianie dotyku

martiv 12 Лютого 2016, 07:21
Nie, nie restartowałem go od nowa...zresztą wiele razy wymieniałem digitizer i ani razu nawet nie wykonywałem resetów czy też kalibracji, zawsze działało, ku też mojemu zdziwieniu tutaj nie.

#13 Re: Asus T100T problem po zmianie dotyku

michalmwp 12 Лютого 2016, 09:38
Ja zauważyłem że reset ma znaczenie. Ten sam dotyk albo działał albo nie działał, w zależności od tego jaki był podłączony przed nim. Wyglądało to tak, jakby bios albo Windows wyłączały kontroler jeśli dane z dotyku nie mieściły się w normach.
Reset ustawień w Panelu sterowania też miał znaczenie bo pierwszy podstawiony dotyk klikał sam bardzo często a po resecie ustawień przestał w ogóle się odzywać.

#14 Re: Asus T100T problem po zmianie dotyku

Hezen 21 Березня 2016, 23:10
Nie raz się spotkałem że reset był potrzebny bo system miał zapisany stary ID digitizera i nowy nie chciał działać w ogóle albo były z nim problemy.
Ale to w przypadku gdy digitizer na taśmie ma jeszcze swój układ.

Re: Asus T100T problem po zmianie dotyku

Google Adsense [BOT] 21 Березня 2016, 23:10
Ця тема позначена як АРХІВНИЙ. Відповідайте лише в тому випадку, якщо ваша відповідь містить рішення проблеми (Правила Форуму, п. 12.1).

Хто зараз онлайн

Зараз переглядають цей форум: Немає зареєстрованих користувачів і 3 гостей