Witam, mam problem z moim laptopem Dell inspirion 7010. Laptop zakupiłem niedawno działał normalnie ale nie trzymał godziny, to go rozkręciłem aby wymienić baterie. Była ona przyklejona klejem na ciepło, odkleiłem ją delikatnie i przykleiłem nową. Przy okazji nasmarowałem wiatrak. Teraz laptop nie chce się włączyć zaświecają się diody powiadomień i pika 8 razy. Proszę o pomoc.
Эта тема помечена как АРХИВНАЯ. Oтвечайте только если ваше сообщение содержит решение проблемы (Условия и Положения, c. 12.1).
Re: Dell inspirion 7010 - 8 sygnałów po włączeniu
от Google Adsense [BOT] • 15 Январь 2016, 20:32
ELVIKOM LAB Ltd - Apple Repairs & PCB Design - Free Quotes! https://www.elvikom.co.uk
Jeśli skorzystałeś z mojej pomocy na Forum, możesz w ramach podziękowania wspomóc jego rozwój. Kliknij tutaj, aby dowiedzieć się więcej.
Jeśli skorzystałeś z mojej pomocy na Forum, możesz w ramach podziękowania wspomóc jego rozwój. Kliknij tutaj, aby dowiedzieć się więcej.
Zacznijmy od rzeczy podstawowych - jakim wyposażeniem serwisowym dysponujesz (multimetr, oscyloskop itd)? Z uwagi na Twój Service Level obawiam się o powodzenie samodzielnych prób naprawy.
xdredi писал(а):działał normalnie ale nie trzymał godziny, to go rozkręciłem aby wymienić baterie. Była ona przyklejona klejem na ciepłoŻe co proszę? Bateria RTC jest - jak widać po zdjęciach płyty - zamontowana w koszyku, a nie klejona.
ELVIKOM LAB Ltd - Apple Repairs & PCB Design - Free Quotes! https://www.elvikom.co.uk
Wyposażenie mam jakieś podstawowe lutownica z termostatem i miernik kemot kt33.
Bo klej musiałem ściągnąć do wymiany, założona jest nowa którą też przykleiłem ale że laptop się nie chciał włączyć to ją odkleiłem i przyłożyłem starą ale to nic nie dało. Baterii jeszcze nie przykleiłem na stałe tylko izolacją aby się trzymała, jak się włączy to ją przy keje klejem. Przy laptopie nic nie robiłem poza rozkręceniem i odpięciem styków.
-- Dodano: 17 stycznia 2016, 09:28 --
Batera którą wymieniłem miała. 0.3V wsadziłem baterie 2.57V.Grafka chyba tak nagle niepadła? Co polecacie zrobić? Proszę o pomoc.
Bo klej musiałem ściągnąć do wymiany, założona jest nowa którą też przykleiłem ale że laptop się nie chciał włączyć to ją odkleiłem i przyłożyłem starą ale to nic nie dało. Baterii jeszcze nie przykleiłem na stałe tylko izolacją aby się trzymała, jak się włączy to ją przy keje klejem. Przy laptopie nic nie robiłem poza rozkręceniem i odpięciem styków.
-- Dodano: 17 stycznia 2016, 09:28 --
Batera którą wymieniłem miała. 0.3V wsadziłem baterie 2.57V.Grafka chyba tak nagle niepadła? Co polecacie zrobić? Proszę o pomoc.
Please do not request schematics via Email, thanks.
Nie wysyłam schematów na PW ani email.
Nie wysyłam schematów na PW ani email.
xdredi писал(а):Po zamontowaniu nowej baterii wszystko powinno działać ?Nikt Cię o tym nie zapewni, bo to nie jest forum wróżek. Należy wymienić uszkodzony koszyk baterii (zgodnie z poradą WIOLAD), zamontować NOWĄ baterię, uruchomić laptopa, wejść do ustawień BIOS (F2), przywrócić ustawienia domyślne (F9 -> Enter), zapisać konfigurację i zrestartować komputer (F10 -> Enter) i liczyć na to, że to będzie wszystko, co trzeba zrobić.
#14 Re: Dell inspirion 7010 - 8 sygnałów po włączeniu
от Usunięty Użytkownik 402 • 28 Январь 2016, 23:33
#16 Re: Dell inspirion 7010 - 8 sygnałów po włączeniu
от Usunięty Użytkownik 402 • 4 Февраль 2016, 11:31
Znalazłem to http://www.szdengyi.com/lcd_spec/N173FG ... laptop.pdf . Mógł byś mi napisać które to styki ? czy np pierwszy styk wpinany do płyty głównej to pierwszy styk wpinany do matrycy? Pytam bo jak próbowałem omomierzem(na tym trybie piszczenia gdy jest przewodność) to przykładałem do jednego styku od płyty głównej a przykładając do styków od wyświetlacza to piszczało na kilku stykach a nie na tylko jednym.
Myślę, że masz problem z grafiką.
Ściągnij radiator sprawdź czy jest oryginalny klej na rogach układu 216-0774007. Jeśli nie będzie to za sugeruje, że ktoś przy tym grzebał. (nie będzie wiadomo niestety czy sam rdzeń nie był podgrzewany w celu "ożywienia")
Mam na stole identyczną płytę w której wymieniałem działający lecz przegrzewający się układ 216-0774007 na używkę (niestety uszkodzona). Po wymianie ciemność i beepów było tyle samo co u Ciebie. Niestety nie mogę tego udowodnić, ponieważ przed momentem ściągnąłem ten scalak.
Wsadź płytę do obudowy, powpinaj taśmy, powsadzaj pamięci, podepnij do wyjścia VGA monitor, sprawdź czy obraz ruszy. Przy włożonej taśmie (z wkręconą śrubą masy), oraz przy wyciągniętej taśmie LCD (zabezpiecz, ażeby nic nie zwarła) .
Kolejną sprawą jest to, że nie masz podstawowych narzędzi, nie chcę Cię zniechęcać, ale możesz narobić gorszego rabanu, koszty naprawy grzebanych płyt zwykłem mnożyć x2.
Ehh.....
Ściągnij radiator sprawdź czy jest oryginalny klej na rogach układu 216-0774007. Jeśli nie będzie to za sugeruje, że ktoś przy tym grzebał. (nie będzie wiadomo niestety czy sam rdzeń nie był podgrzewany w celu "ożywienia")
Mam na stole identyczną płytę w której wymieniałem działający lecz przegrzewający się układ 216-0774007 na używkę (niestety uszkodzona). Po wymianie ciemność i beepów było tyle samo co u Ciebie. Niestety nie mogę tego udowodnić, ponieważ przed momentem ściągnąłem ten scalak.
Wsadź płytę do obudowy, powpinaj taśmy, powsadzaj pamięci, podepnij do wyjścia VGA monitor, sprawdź czy obraz ruszy. Przy włożonej taśmie (z wkręconą śrubą masy), oraz przy wyciągniętej taśmie LCD (zabezpiecz, ażeby nic nie zwarła) .
Kolejną sprawą jest to, że nie masz podstawowych narzędzi, nie chcę Cię zniechęcać, ale możesz narobić gorszego rabanu, koszty naprawy grzebanych płyt zwykłem mnożyć x2.
xdredi писал(а):Zmierzyłem prąd na 3 pinie od lewej i do 14 o prawej, miernik pokazał 0,6 . Proszę o pomoc
Ehh.....
Zaizolowałem styki matrycy izolacją, Wszystko inne podłączyłem , podpoiłem wyświetlacz zewnętrznym wejściem VGA , niestety dalej 8x piki i nic się nie dzieje. Laptop kupiłem na allegro za ok.650zł z wysyłką miał być 100% sprawny, laptop ma przebarwienia na wyświetlaczu takie jakby plami z jaśniejszym kolorem). Teraz sprzedającego poinformowałem o tym to nie odbiera telefonu i nie odpisuje, a konto na allegro jest zawieszone(sądząc po komentarzach które dostał po 5 stycznia można wnioskować że nie tylko mnie oszukał). Nie wiem co zrobić i czy koszty naprawy nie przewyższą jego wartości. Dałem jeszcze zdjęcia po odkręceniu radiatora.
Re: Dell inspirion 7010 - 8 sygnałów po włączeniu
от Google Adsense [BOT] • 6 Февраль 2016, 10:52
Эта тема помечена как АРХИВНАЯ. Oтвечайте только если ваше сообщение содержит решение проблемы (Условия и Положения, c. 12.1).