Zasady działu: Kliknij, aby przejrzeć zasady tego działu
- Tytuł wątku powinien zawierać markę i pełny model sprzętu oraz skrótowy opis usterki.
- Treść wątku powinna zawierać dokładny opis usterki, co zostało sprawdzone/wymienione/zmierzone, wyniki tych działań, oznaczenie kodowe PCB (w przypadku napraw hardware) oraz sformułowane pytanie. W przypadku problemów z odczytaniem oznaczenia kodowego PCB, należy przeczytać TEN WĄTEK. Jeśli nadal nie można znaleźć oznaczenia, należy zamieścić wyraźne zdjęcia obu stron płyty - należy przy tym usunąć wszelkie folie i moduły, mogące ewentualnie zasłaniać oznaczenia płyty.
- Przed napisaniem nowego tematu, każdy użytkownik zobowiązany jest zapoznać się z wątkami w dziale SZKOLENIA i na ich podstawie dokonać próby wstępnej diagnostyki uszkodzenia.
- Nie jest dozwolone umieszczanie załączników w postaci kompletnych dokumentacji, a także jakichkolwiek wsadów BIOS / firmware (do tego służy dział PLIKI BIOS DO WERYFIKACJI). Dozwolone jest wyłącznie umieszczenie fragmentu dokumentacji, który ułatwi autorowi diagnostykę/naprawę sprzętu z wątku. W jednym poście można zamieścić nie więcej, niż jedną stronę instrukcji/schematu. Plik nie może posiadać widocznych znaków wodnych, napisów "confidential", adresów email etc.
- Nie jest dozwolone zamieszczanie linków do plików, znajdujących się na innych stronach internetowych.
- Nie jest dozwolone zakładanie tematu, który opisuje usterkę więcej niż jednego sprzętu. W takich przypadkach należy utworzyć osobne wątki dla każdego sprzętu.
- Nie jest dozwolone pisanie tematu lub postu, mającego charakter zapytania o schemat, boardview, zdjęcia płyty, wsad BIOS lub instrukcję serwisową. Do takich zapytań służy dział ZAPYTANIA O DOKUMENTACJE/BIOS.
To jest wątek ARCHIWALNY. Możesz odpowiedzieć w nim tylko wtedy, gdy Twój post zawiera rozwiązanie problemu (Regulamin forum p. 12.1).
Re: Tablet Esperanza ETB109 nie uruchamia się, ani nie ładuje
przez Google Adsense [BOT] • 18 kwietnia 2015, 15:46
#6 Re: Tablet Esperanza ETB109 nie uruchamia się, ani nie ładuje
przez Vogelek23 • 24 stycznia 2016, 21:27
szymon189 napisał(a):przyłożyłem do kabelków z baterii miernik i wskazało 2,94Czyli bateria do wymiany. Możesz spróbować podładować ją do tych 3,7V (bezpieczny prąd to 1A) i sprawdzić, czy w ogóle wystartuje Ci ładowanie z fabrycznej ładowarki. Jednak tak "zboostowana" bateria najczęściej nie będzie długo działała, a zdarza się, że po jakimś czasie puchnie - co może wyrządzić więcej szkód.
ELVIKOM LAB Ltd - Apple Repairs & PCB Design - Free Quotes! https://www.elvikom.co.uk
Jeśli skorzystałeś z mojej pomocy na Forum, możesz w ramach podziękowania wspomóc jego rozwój. Kliknij tutaj, aby dowiedzieć się więcej.
Jeśli skorzystałeś z mojej pomocy na Forum, możesz w ramach podziękowania wspomóc jego rozwój. Kliknij tutaj, aby dowiedzieć się więcej.
#8 Re: Tablet Esperanza ETB109 nie uruchamia się, ani nie ładuje
przez PrzemRS • 24 stycznia 2016, 21:35
Podłącz tą baterię do zasilacza laboratoryjnego. Jeśli go nie posiadasz to ciężko będzie Ci podładować tą baterię. Możesz jeszcze zrobić tak: podlutuj się amperomierzem między płytę a baterię i podłącz ładowarkę. Zobaczysz czy w ogóle tablet rozpoczyna ładowanie. Bateria w tak niskim stanie będzie ładować się na początku bardzo powoli małym prądem, później powinna rozpocząć się faza ładowania stałym prądem a na końcu stałym napięciem, gdy bateria osiągnie 4,2V czyli napięcie pełnego naładowania.
#10 Re: Tablet Esperanza ETB109 nie uruchamia się, ani nie ładuje
przez PrzemRS • 24 stycznia 2016, 22:07
Wzrost napięcia to dobre zachowanie, poczekaj aż napięcie wzrośnie powyżej 3,7V i wtedy zobacz co się dzieje i na moje konieczne będzie obadanie prądu jak się tablet zachowuje. Czy możesz bliżej określić co się tą baterią stało? czy ogniwa napęczniały? Jeśli napęczniały to zdecydowanie są do wymiany.
#16 Re: Tablet Esperanza ETB109 nie uruchamia się, ani nie ładuje
przez szymon189 • 25 stycznia 2016, 15:55
Tablet po 8h ładowania rano wskazał 4,16V. Mimo to nie dało się go uruchomić. Teraz po 9h sprawdziłem raz jeszcze i pokazuje 3,98V. Nadal się nie uruchamia.
Niestety nie posiadam zasilacza laboratoryjnego.
-- Dodano: 25 stycznia 2016, 18:53 --
Miałem jeszcze tablet Lark FreeMe X2 9.0M z uszkodzonym ekranem w którym była bateria:
-JNYX 3400mAh
+20131105 3.7v
Podmieniłem baterie i o dziwo Lark na baterii z Esperanzy rusza (więc to nie wina baterii). Natomiast Esperanza na baterii z Larka nie działa.
Niestety nie posiadam zasilacza laboratoryjnego.
-- Dodano: 25 stycznia 2016, 18:53 --
Miałem jeszcze tablet Lark FreeMe X2 9.0M z uszkodzonym ekranem w którym była bateria:
-JNYX 3400mAh
+20131105 3.7v
Podmieniłem baterie i o dziwo Lark na baterii z Esperanzy rusza (więc to nie wina baterii). Natomiast Esperanza na baterii z Larka nie działa.
Re: Tablet Esperanza ETB109 nie uruchamia się, ani nie ładuje
przez Google Adsense [BOT] • 25 stycznia 2016, 15:55
To jest wątek ARCHIWALNY. Możesz odpowiedzieć w nim tylko wtedy, gdy Twój post zawiera rozwiązanie problemu (Regulamin forum p. 12.1).