• Tablet Esperanza ETB109 nie uruchamia się, ani nie ładuje

Правила форума:Нажмите здесь, чтобы посмотреть правила этого форума

1. Тема должна иметь: бренд, полное обозначение компьютера и краткое описание неисправности.
  2. Сообщение темы должно содержать: маркировку материнской платы (в случае аппаратного обеспечения ремонта), расширенное описание неисправности, что было проверено/заменено/измерено + выводы и вопрос. Если вы не можете найти маркировки материнской платы, вы должны прочитать ЭТУ ТЕМУ. Если вы все еще не можете найти маркировки, удалите пожалуйста фотографии обеих сторон материнской платы - удалите сначала все пленки и модули, которые могут покрывать маркировку.
  3. Перед публикацией новой темы, вы должны прочитать все темы на форуме КУРСЫ и попытаться сделать предварительный диагноз, основанный на содержании этих курсов.
  4. Не допускаем прикреплять вложения в виде полных инструкций/схем (или ссылки для них на другие сайты), а также файлов BIOS / прошивок. Вы можете разместить только небольшую часть инструкции/схемы или дать ссылку на файл BIOS на форуме НЕПРОВЕРЕННЫЕ ФАЙЛЫ BIOS/EFI, что упростит диагностику/ремонт для автора темы. Вы не можете дать более одной полной страницы инструкции/схемы на один пост. Файл не может иметь видимых водяных знаков, «конфиденциальных» меток, адресов электронной почты и т.д.
  5. Невозможно создать тему, в которой вы описываете неисправность более чем одного компьютера. Вы должны создавать отдельные темы для каждого компьютера.
  6. Не разрешается создавать тему, в которой вы спрашиваете схемы, бордвю, фотографий материнской платы, файлы BIOS или сервис-мануалы. Если вы хотите попросить любой из этих, вы должны открыть новую тему в форуме ЗАПРОСЫ О ДОКУМЕНТАЦИЮ И BIOS/EFI.
Эта тема помечена как АРХИВНАЯ. Oтвечайте только если ваше сообщение содержит решение проблемы (Условия и Положения, c. 12.1).

#1 Tablet Esperanza ETB109 nie uruchamia się, ani nie ładuje

от szymon189 18 Апрель 2015, 15:46
Nie mogę uruchomić tabletu. Wciskam Power i nic. Power z resetem też nic. Power + VOL+ lub VOL- też nic nie daje. Ciągle czarny ekran. Ładowany całą noc na microUSB nic nie wyświetla ani nie świeci. Tablet został normalnie wyłączony i już nie dało się go uruchomić. Co robić?

Re: Tablet Esperanza ETB109 nie uruchamia się, ani nie ładuje

от Google Adsense [BOT] 18 Апрель 2015, 15:46

#2 Re: Tablet Esperanza ETB109 nie uruchamia się, ani nie ładuje

от koloboro 18 Апрель 2015, 15:52
Na poczatek wymontowac baterię i sprawdzić napięcie na bateri.

#3 Re: Tablet Esperanza ETB109 nie uruchamia się, ani nie ładuje

от szymon189 18 Апрель 2015, 16:04
Stracę gwarancję? Jak to zrobić?

#4 Re: Tablet Esperanza ETB109 nie uruchamia się, ani nie ładuje

от koloboro 18 Апрель 2015, 21:42
Jeżeli tablet na gwarancji to oddać na gwarancję. Bo zazwyczaj aby wydostac baterię z tableta trzeba go rozebrać. A co za tym idzie brak gwarancji.

#5 Re: Tablet Esperanza ETB109 nie uruchamia się, ani nie ładuje

от szymon189 24 Январь 2016, 20:37
Nie znalazłem paragonu dlatego postanowiłem rozebrać. Na wyłączonym tablecie przyłożyłem do kabelków z baterii miernik i wskazało 2,94. Na baterii pisze:
-FN 357095 3.7V
2400mAh
+2014241004

#6 Re: Tablet Esperanza ETB109 nie uruchamia się, ani nie ładuje

от Vogelek23 24 Январь 2016, 21:27
szymon189 писал(а):przyłożyłem do kabelków z baterii miernik i wskazało 2,94
Czyli bateria do wymiany. Możesz spróbować podładować ją do tych 3,7V (bezpieczny prąd to 1A) i sprawdzić, czy w ogóle wystartuje Ci ładowanie z fabrycznej ładowarki. Jednak tak "zboostowana" bateria najczęściej nie będzie długo działała, a zdarza się, że po jakimś czasie puchnie - co może wyrządzić więcej szkód.

#7 Re: Tablet Esperanza ETB109 nie uruchamia się, ani nie ładuje

от szymon189 24 Январь 2016, 21:28
Jak ją mogę podładować do tych 3,7V? Wolałbym się upewnić, że to na pewno jest wina baterii, aby nie kupować jej na daremno.

#8 Re: Tablet Esperanza ETB109 nie uruchamia się, ani nie ładuje

от PrzemRS 24 Январь 2016, 21:35
Podłącz tą baterię do zasilacza laboratoryjnego. Jeśli go nie posiadasz to ciężko będzie Ci podładować tą baterię. Możesz jeszcze zrobić tak: podlutuj się amperomierzem między płytę a baterię i podłącz ładowarkę. Zobaczysz czy w ogóle tablet rozpoczyna ładowanie. Bateria w tak niskim stanie będzie ładować się na początku bardzo powoli małym prądem, później powinna rozpocząć się faza ładowania stałym prądem a na końcu stałym napięciem, gdy bateria osiągnie 4,2V czyli napięcie pełnego naładowania.

#9 Re: Tablet Esperanza ETB109 nie uruchamia się, ani nie ładuje

от szymon189 24 Январь 2016, 22:02
Podłączyłem go do oryginalnej ładowarki. Po chwili podczas ładowania zmierzyłem i było już 3.51V, ale nadal się nie uruchamia. Podczas ładowania było można usłyszeć od baterii jakieś piszczenie czy syczenie.

#10 Re: Tablet Esperanza ETB109 nie uruchamia się, ani nie ładuje

от PrzemRS 24 Январь 2016, 22:07
Wzrost napięcia to dobre zachowanie, poczekaj aż napięcie wzrośnie powyżej 3,7V i wtedy zobacz co się dzieje i na moje konieczne będzie obadanie prądu jak się tablet zachowuje. Czy możesz bliżej określić co się tą baterią stało? czy ogniwa napęczniały? Jeśli napęczniały to zdecydowanie są do wymiany.

#11 Re: Tablet Esperanza ETB109 nie uruchamia się, ani nie ładuje

от szymon189 24 Январь 2016, 22:14
Napięcie jest 3.77V, ale nadal czarny ekran po wciśnięciu POWER. Na baterii nic nie widać aby napęczniała. Tablet kiedyś działał i bateria powoli była rozładowana. Został podłączony na noc do ładowarki i rano nie można było go już uruchomić.

#12 Re: Tablet Esperanza ETB109 nie uruchamia się, ani nie ładuje

от PrzemRS 24 Январь 2016, 22:37
No to może jeszcze spróbuj firmware wgrać z kompa, może się wysypał soft najnormalniej w świecie i trzeba przeinstalować. Poszukaj na stronie producenta może będzie aktualizacja

#13 Re: Tablet Esperanza ETB109 nie uruchamia się, ani nie ładuje

от szymon189 24 Январь 2016, 22:52
Podłączyłem za pomocą kabla tablet do PCta, ale pod żadnym kablem nie jest wykrywany. Próbowałem również dodatkowej kombinacji klawiszy, ale nadal nic.

Co to może być?
Изображение

#14 Re: Tablet Esperanza ETB109 nie uruchamia się, ani nie ładuje

от PrzemRS 24 Январь 2016, 23:25
Na dzień dobry proponuję nie mierzyć na baterii bezpośrednio lecz na końcu przewodów. Wykonaj pomiary o które prosiłem, bez tego ani rusz. To co jest zaznaczone na foto to... klej, którym przyklejony jest rezonator.

#15 Re: Tablet Esperanza ETB109 nie uruchamia się, ani nie ładuje

от koloboro 25 Январь 2016, 08:42
Trzeba podłączyć zasilacz regulowany 3,7 - 4 V do tabletu zamiast baterii. I sprawdzić czy się uruchomi.

#16 Re: Tablet Esperanza ETB109 nie uruchamia się, ani nie ładuje

от szymon189 25 Январь 2016, 15:55
Tablet po 8h ładowania rano wskazał 4,16V. Mimo to nie dało się go uruchomić. Teraz po 9h sprawdziłem raz jeszcze i pokazuje 3,98V. Nadal się nie uruchamia.
Niestety nie posiadam zasilacza laboratoryjnego.

-- Dodano: 25 stycznia 2016, 18:53 --

Miałem jeszcze tablet Lark FreeMe X2 9.0M z uszkodzonym ekranem w którym była bateria:
-JNYX 3400mAh
+20131105 3.7v

Podmieniłem baterie i o dziwo Lark na baterii z Esperanzy rusza (więc to nie wina baterii). Natomiast Esperanza na baterii z Larka nie działa.

Re: Tablet Esperanza ETB109 nie uruchamia się, ani nie ładuje

от Google Adsense [BOT] 25 Январь 2016, 15:55
Эта тема помечена как АРХИВНАЯ. Oтвечайте только если ваше сообщение содержит решение проблемы (Условия и Положения, c. 12.1).