• Samsung NP350V5C - nie uruchamia się

Zasady działu:Kliknij, aby przejrzeć zasady tego działu

1. Tytuł wątku powinien zawierać markę i pełny model sprzętu oraz skrótowy opis usterki.
  2. Treść wątku powinna zawierać dokładny opis usterki, co zostało sprawdzone/wymienione/zmierzone, wyniki tych działań, oznaczenie kodowe PCB (w przypadku napraw hardware) oraz sformułowane pytanie. W przypadku problemów z odczytaniem oznaczenia kodowego PCB, należy przeczytać TEN WĄTEK. Jeśli nadal nie można znaleźć oznaczenia, należy zamieścić wyraźne zdjęcia obu stron płyty - należy przy tym usunąć wszelkie folie i moduły, mogące ewentualnie zasłaniać oznaczenia płyty.
  3. Przed napisaniem nowego tematu, każdy użytkownik zobowiązany jest zapoznać się z wątkami w dziale SZKOLENIA i na ich podstawie dokonać próby wstępnej diagnostyki uszkodzenia.
  4. Nie jest dozwolone umieszczanie załączników w postaci kompletnych dokumentacji, a także jakichkolwiek wsadów BIOS / firmware (do tego służy dział PLIKI BIOS DO WERYFIKACJI). Dozwolone jest wyłącznie umieszczenie fragmentu dokumentacji, który ułatwi autorowi diagnostykę/naprawę sprzętu z wątku. W jednym poście można zamieścić nie więcej, niż jedną stronę instrukcji/schematu. Plik nie może posiadać widocznych znaków wodnych, napisów "confidential", adresów email etc.
  5. Nie jest dozwolone zamieszczanie linków do plików, znajdujących się na innych stronach internetowych.
  6. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, który opisuje usterkę więcej niż jednego sprzętu. W takich przypadkach należy utworzyć osobne wątki dla każdego sprzętu.
  7. Nie jest dozwolone pisanie tematu lub postu, mającego charakter zapytania o schemat, boardview, zdjęcia płyty, wsad BIOS lub instrukcję serwisową. Do takich zapytań służy dział ZAPYTANIA O DOKUMENTACJE/BIOS.
To jest wątek ARCHIWALNY. Możesz odpowiedzieć w nim tylko wtedy, gdy Twój post zawiera rozwiązanie problemu (Regulamin forum p. 12.1).

#21 Re: Samsung NP350V5C - nie uruchamia się

przez Balzat 22 stycznia 2016, 07:05
Chciałem zaktualizować BIOS ale okazało się że mam najnowszy P09ABE.
Wgrałem programatorem inny BIOS P03ABE - bez zmian
Zaktualizowałem później ten bios do P09ABE z poziomu systemu, dalej grafika nie działa. Do aktualizacji potrzebowałem baterii więc musiałem się zabrać za powód jej nie ładowania, okazało się że jedna para miała dużo niższe napięcie. Po wyrównaniu napięć bateria zaczęła się ładować i laptop pracuje na baterii.

Co do historii laptopa to nie mam pojęcia co się z nim działo.

W płycie było nadłamane gniazdo HDD tak jak by ktoś je wygiął (pad TX+ musiałem odbudować bo był wyrwany) a że gniazdo HDD jest bardzo blisko grafiki to i na niej mogły się pojawić jakieś naprężenia.

Re: Re: Samsung NP350V5C - nie uruchamia się

przez Google Adsense [BOT] 22 stycznia 2016, 07:05

#22 Re: Samsung NP350V5C - nie uruchamia się

przez nero24 22 stycznia 2016, 08:45
Proponowałbym zdjąć grafikę i zobaczyć co jest pod spodem. Gdyby było ok to można byłoby się przyjrzeć w dalszej kolejności pamięciom.

#23 Re: Samsung NP350V5C - nie uruchamia się

przez Balzat 28 stycznia 2016, 17:56
Podniosłem grafikę i wszystko stało się jasne.

Obrazek

7 padów jest do odbudowania z czego 3 chyba są niewykorzystane
Nie jest najgorzej powinno się udać naprawić.

Mam nadzieję że pod pamięciami jest wszystko w porządku i to będzie ostatnia usterka.

#24 Re: Samsung NP350V5C - nie uruchamia się

przez Vogelek23 28 stycznia 2016, 18:40
7 padów masz do odbudowania (zaznaczone na żółto), reszta NC.

Obrazek

#25 Re: Samsung NP350V5C - nie uruchamia się

przez Balzat 28 stycznia 2016, 19:04
Z tego co widzę po schemacie to pady AW34, AW35 i AW39 też są niewykorzystane mimo że są do nich doprowadzone ścieżki.
Mimo wszystko te pady dla świętego spokoju też wstawię.

#26 Re: Samsung NP350V5C - nie uruchamia się

przez Vogelek23 28 stycznia 2016, 19:19
Balzat napisał(a):Z tego co widzę po schemacie to pady AW34, AW35 i AW39 też są niewykorzystane
Masz rację - sugerowałem się przelotkami, które widać na ścieżkach między padem a nieobsadzonym elementem. Tych trzech padów nie musisz regenerować.

#27 Re: Samsung NP350V5C - nie uruchamia się

przez Balzat 29 stycznia 2016, 06:33
Pady naprawione, grafika wstawiona i żadnych zmian...

zdjąłem dwie kostki pamięci i jest ciąg dalszy zabawy

Obrazek

#28 Re: Samsung NP350V5C - nie uruchamia się

przez Balzat 6 lutego 2016, 04:40
Wylutowałem wszystkie kostki VRAM.
Łącznie było wyrwanych 7 padów pod pięcioma z pamięci.
Pady naprawiłem kości wlutowałem.

Efekt jest taki że już nie zdarzają się ble-screeny ale dalej grafika nie działa.
Po uruchomieniu jakiejkolwiek aplikacji na tej grafice na chwilę robi się czarny ekran i pojawia się komunikat, że sterownik ekranu przestał działać ale odzyskał sprawność po czym przełącza się na grafikę Intela.

Zastanawiam się nad sensem dalszego grzebania w tej płycie...

Czy nie jest tak że jeśli miał bym jedynie gdzieś przerwę między GPU a VRAM to grafika by działała ale bym miał obraz z artefaktami?

To jest wątek ARCHIWALNY. Możesz odpowiedzieć w nim tylko wtedy, gdy Twój post zawiera rozwiązanie problemu (Regulamin forum p. 12.1).