• WISP przez TP-LINK TL-WR543G

#1 WISP przez TP-LINK TL-WR543G

przez DaCoPL 28 stycznia 2016, 20:36
Witam.

Proszę o pomoc w konfiguracji WISPa.
Albo nie potrafię czegoś zrobić, albo mam router uszkodzony.

Na pierwszym routerze FRITZBOX do którego przychodzi internet wszystko działa.
Drugi router TP-LINK TL-WR543G chcę podłączyć WISPem do FRITZa i rozrzucić tym TP-LINKiem WiFi po domu.

Skonfigurowałem tak, że gdy podłączę kabel ethernetowy z TL-LINKA to lapka to na nim internet mam.
Jeśli chodzi o WiFi, pojawiły mi się 2 sieci o podobnej nazwie "xxx" i "xxx2".
Każda z nich ma taki sam sygnał czyli marny (1 kreska) - tak jakby bezpośrednio przez WiFi chciał lapka podłączyć do FRITZa.

Dodam, że do TP-LINKa mam podłączoną antenę 19dB i FRITZ widzi go idealnie i informacjach o podłączonych do niego urządzeniach pokazuje, że jest podłączony.

Coś tu nie gra z wypuszczeniem sygnału WiFi z TP-LINKa.

Proszę o pomoc.
Pozdrawiam,
Damian.

Re: WISP przez TP-LINK TL-WR543G

przez Google Adsense [BOT] 28 stycznia 2016, 20:36

#2 Re: WISP przez TP-LINK TL-WR543G

przez amorphe 28 stycznia 2016, 22:08
Proszę opisz jeszcze raz jak chcesz to skonfigurować.
Bo ja zrozumiałem, że TP-Link ma łączyć się z FRITZ-em po WLAN i jednocześnie rozsyłać dalej sygnał także po WLAN.
Jeśli tak, to wtedy raczej potrzebny by Ci był repeater ...

#3 Re: WISP przez TP-LINK TL-WR543G

przez DaCoPL 29 stycznia 2016, 10:24
O to mi chodziło.

Czyli na moim TPLINKu się nie da?
A jak kupię TL-WR743ND to pójdzie? Wiem, że kiedyś właśnie na 743 tak konfigurowałem.

#4 Re: WISP przez TP-LINK TL-WR543G

przez amorphe 29 stycznia 2016, 10:48
To jak pisałem wyżej.
Masz dwa wyjścia - albo zakupić wspomnianego TL-WR743ND (wtedy masz do wyboru repeater lub bridge - bridge często nie chce współpracować z routerem innej "marki") albo dokupić lub "wykopać" z zakamarków jakiegoś Access Point-a (łączysz go z TL-WR543G po LAN i to AP rozszyła sygnał radiowy)

#5 Re: WISP przez TP-LINK TL-WR543G

przez DaCoPL 29 stycznia 2016, 10:50
Czy w którymś wypadku nie będę miał straty straty szybkości łącza?

#7 Re: WISP przez TP-LINK TL-WR543G

przez DaCoPL 29 stycznia 2016, 11:26
Do fritza dochodzi 20mb.

#8 Re: WISP przez TP-LINK TL-WR543G

przez amorphe 29 stycznia 2016, 11:49
Nie powinno być problemu z łączem - weź jednak pod uwagę parę czynników mogących pogorszyć łączność.
Mówię tu przede wszystkich o "tłoku" w eterze - może zajść konieczność kombinowania z kanałem na którym będą pracowały Fritz i TP-Link.

Ja podam tylko orientacyjnie konfigurację u siebie w lokalu - dostęp do sieci mam z routera ADSL "za ścianą" (net 6mb)
Jako odbiornik WLAN (WISP) pracuje właśnie TL-WR543G - wykorzystane 4 porty LAN (komputer serwisowy, dwa przewody LAN serwisowe i ostatni to podłączony AP WL-5450AP do "siania" WiFi)
AP skonfigurowałem jako "przezroczysty" - IP urządzeniom przydziela TL-WR543G.
Łącze 8mb to niedużo, ale zwykle mam full zarówno po LAN jak i WLAN - co raz też skanuję okoliczne sieci i w razie potrzeby zmieniam kanał nadawania AP na "luźniejszy"

#9 Re: WISP przez TP-LINK TL-WR543G

przez hlw 29 stycznia 2016, 12:03
Poszukaj do tego tplinka gargoyle albo openwrt. Na standardowym firmware może być problem ze zrobieniem tego.

#10 Re: WISP przez TP-LINK TL-WR543G

przez DaCoPL 29 stycznia 2016, 13:26
Hmm... a co z informacją w necie, że WISP z repeaterem obcina prędkość internetu o połowę?

#11 Re: WISP przez TP-LINK TL-WR543G

przez jurek1980 29 stycznia 2016, 20:49
Panowie, WISP jako taki właśnsie może służyć do odbierania sygnału poprzez WLAN i jednocześnie jego propagacji. Z wiadomych względów użycie tego trybu ma sens jedynie jeśli nie ma innego wyjścia. Zastanawiając się mamy standardowo dla zwykłego N 150 Mbit. Pakiet z głównego routera jest odbierany potem podlega routingowi i jest wysyłany ponownie w innej podsieci. Już teoria mówi że pasmo dzielimy przez 2, dochodzą jeszcze pakiety zgubione, zakłócenia itd. Zresztą wiadomo, że nigdy w warunkach domowych a nie laboratoryjnych pełnej przepustowości teoretycznej nie da się uzyskać. Podsumowując : nie warto.
Jakie masz odległości pomiędzy routerami? Czy nie ma np różnic w piętrach? Skoro masz mocną antenę w tym Fritzu to po co w ogóle Ci drugi router?

#12 Re: WISP przez TP-LINK TL-WR543G

przez adam1114 29 stycznia 2016, 22:35
Wg mnie też nie warto, słabo to chodzi. Trzeba już na prawdę nie mieć innych opcji.

#13 Re: WISP przez TP-LINK TL-WR543G

przez pawel80 30 stycznia 2016, 01:31
W twoim przypadku TP-link WISP Client Router - może tylko łączyć się z nadajnikiem radiowym pierwszego routera i udostępniać łącze przez porty LAN i nie pozwala on łączyć się w tej konfiguracjii po WiFi na orginalnym sofcie. Możliwe, że jak wgrasz openWRT to sytuacja troszkę się zmieni i bedziesz mógł połączyć się jako klient po radiu.
Ja natomiast w domowym zaciszu mam zastosowane takie o to rozwiązanie:
Router ADSL od dostawcy internetu, z niego leci sobie przez strych kabelek Lan 16m Cat6 do mojego centrum dowodzenia podpiętego do Dlink DIR-655 ustawionego jako Access Point.
Obydwa routery mają lan Gb i przykładowo transfer między komputerami (lan Gb) w sieci lokalnej jest na poziomie 80 MB/s po kablu, po radiu 15 MB/s. ;-)
Każdy z routerów ma inną nazwę sieci i pracują na innych kanałach.
Jeszcze ciekawym i nie drogim w miare rozwiązaniem jest zastosowanie np. TL-WPA8630P KIT.
Wszystko zależy do jakich celów, oraz w jakim miejscu budujesz swoją sieć.

#14 Re: WISP przez TP-LINK TL-WR543G

przez DaCoPL 31 stycznia 2016, 17:53
Chodzi o to, że są 2 domy i w jednym tylko jest doprowadzony internet, a nie chcę pomiędzy nimi kabli ciągnąć.

A może ktoś się zna na fritzboxach i pomoże mi skonfigurować 2 fritzy Speedport W 701V ze sobą po WiFi?

Próbowałem, uważałem, że robię to dobrze, ale nie wyszło. Tak jakby jeden z fritzów nie wypuszczał WiFi jako repeater (choć taką funkcję ustawiłem).

#15 Re: WISP przez TP-LINK TL-WR543G

przez adam1114 31 stycznia 2016, 18:05
Dobrze było by użyć anten np Ubiquiti NanoStation M5.

#16 Re: WISP przez TP-LINK TL-WR543G

przez oneeye 31 stycznia 2016, 18:25
Jeśli chcesz to zrobić tanio na TP-Linku to dopiero TL-WR843ND zrobi to rozsądnie. Z autopsji wiem, że wszelkie repeatery są problemowe ze względu na "powtarzalność" tej samej sieci. Jeśli jakieś urządzenie znajdzie się w granicy zasięgu sieci matki oraz sieci "powtórzonej" zdarza mu się zgłupieć i rozłączać. TL-WR843ND ma to o tyle mądrze rozwiązane, że WISP nie jest "powtarzany" na tych samych SSID, haśle, kanale... Mówiąc najprościej, TL-WR843ND "łapie" SIEĆ1, tworzy nową SIEĆ2 z nowym SSID, który możesz wywalić na inny kanał. TL-WR743ND jest już starawy ;)

Dodatkowa zaleta to odkręcane anteny, jedną możesz wywalić za okno (panel) druga może siać po domu. Może nie jest to model książkowy ale w praktyce działa lepiej niż wszelkie repeatery...

#17 Re: WISP przez TP-LINK TL-WR543G

przez jurek1980 31 stycznia 2016, 22:22
Jaka jest odległość między tymi budynkami? Są w prostej linii między sobą czy są tam jeszcze jakieś dodatkowe przeszkody - płoty, drzewa itd?
adam1114 napisał(a):Dobrze było by użyć anten np Ubiquiti NanoStation M5.

Dobra antena jednak koszt znaczny a w poście kolegi nie widziałem ani jednego urządzenia de facto wykorzystującego 5GHz.

oneeye napisał(a):Dodatkowa zaleta to odkręcane anteny, jedną możesz wywalić za okno (panel) druga może siać po domu. Może nie jest to model książkowy ale w praktyce działa lepiej niż wszelkie repeatery...

Rozwiązanie zdecydowanie nie książkowe i z niektórymi routerami działa słabo, ale tak, da się to wykorzystać. Sam miałem kiedyś antenę panelową na 17dBi i do tego dookólną.
Jak dla mnie ciągle zbyt mało danych by coś jednoznacznie podpowiedzieć. W standardzie g osiągało się coś około 30m zasięgu ( chociaż maks książkowy to chyba 100).
Jeśli kolega pisze, że ruter łapie jedną kreskę to znaczy, że sygnał gdzieś tłumiony jest.

#18 Re: WISP przez TP-LINK TL-WR543G

przez DaCoPL 31 stycznia 2016, 22:44
Budynki oddalone od siebie o 10 metrów, routery max 15 metrów. Widzą się przez okna, z czego jedno okno w stosunku do drugiego jest pod prawie 90 stopniowym kątem. Raczej brak jakichkolwiek innych przeszkód.

Jutro rano jak nie zapomnę zrobię zdjęcie jak to wygląda.

#19 Re: WISP przez TP-LINK TL-WR543G

przez adam1114 31 stycznia 2016, 22:51
Jak byś przy tym jednym oknie wstawił, o ile udało by Ci się kupić Airlive n.Power to byś miał wifi w obu budynkach, oczywiście demon prędkości by to nie był, ale przy 20Mb to i tak bez znaczenia.
Ewentualnie jakieś UniFi Long Range też by dawało radę, a takie podstawowe bez AC to nie jest już duży wydatek.

Generalnie pomiędzy tymi sprzętami co wymieniłem a takimi typowymi jest przepaść w zasięgu WiFi.

#20 Re: WISP przez TP-LINK TL-WR543G  [ROZWIĄZANY]

przez DaCoPL 3 lutego 2016, 13:20
Wstawiłem TL-WR843ND i działa świetnie. Co prawda o połowę uciął prędkość, ale pingi są normalne i zasięg dobry.

Re: WISP przez TP-LINK TL-WR543G  [ROZWIĄZANY]

przez Google Adsense [BOT] 3 lutego 2016, 13:20