• Rejestrator DVR noname brak obrazu VGA

Forum rules:Click here to view the forum rules

1. Topic title should contain: the device's manufacturer, full model and the brief description of problem.
  2. Topic message should contain: the PCB marking code (required in case of hardware repairs), an extended description of problem, things you have checked/replaced/measured, your conclusions and the question. If you are not able to find the PCB marking code, please read THIS TOPIC. If you still cannot locate the PCB markings, please upload a clean, both-side photos of the mainboard - it is required to remove any films, modules or brackets possibly covering these markings.
  3. Before posting a new topic please read all topics in TRAININGS subforum and make a preliminary diagnostic based on the content of those trainings.
  4. Uploading of any complete schematics, BIOS / firmware files or any other kind of documentation, or linking to 3rd party websites with such files, is STRICTLY PROHIBITED. You can only upload the small portion of documentation or, link to BIOS file on UNVERIFIED BIOS FILES subforum, which simplifies the diagnostics/repair. You are not allowed to upload more then one complete page of instruction/schematic per single topic. The file you upload must not contain any watermarks, "confidential" markings, links or email addresses and cannot be password-protected.
  5. It is only permitted to describe one faulty device per single topic - you should always open a new topic for each subsequent device.
  6. Requesting of the full schematics, BoardView files, BIOS files or any other kind of documentation is NOT ALLOWED in this subforum. If you need to ask for any of these, you should open a new topic in DOCUMENTATION/BIOS REQUEST subforum.
This topic is marked as ARCHIVAL. Please only reply if your message contains the solution (Terms and Conditions p. 12.1).

#1 Rejestrator DVR noname brak obrazu VGA

by proweb052 2 February 2016, 23:42
Witam,
wprawdzie nie jest to sprzęt komputerowy, ale mam nadzieję, że temat nie zostanie skasowany. Otóż mam rejestrator DVR bliżej nie określonej firmy. Oznaczenie płyty głównej DVR-N5 V1.03 10-316 80096989. Problem polega na braku obrazu z wyjścia VGA. Wyjście HDMI daje obraz i wszystko działa poprawnie. Wymieniłem gniazdo VGA i problem nie zniknął. Przejście do masy mam na pinach 5,6,7,8,10,14,15. Niektóre piny są połączone z U31 o oznaczeniu V05 (czy jest to dioda zabezpieczająca?) i na tym elemencie mam przejście do masy na wszystkich nóżkach. Gdzie powinienem szukać przyczyny?

Image

Re: Rejestrator DVR noname brak obrazu VGA

by Google Adsense [BOT] 2 February 2016, 23:42

#2 Re: Rejestrator DVR noname brak obrazu VGA

by Vogelek23 3 February 2016, 00:26
proweb052 wrote:Niektóre piny są połączone z U31 o oznaczeniu V05 (czy jest to dioda zabezpieczająca?) i na tym elemencie mam przejście do masy na wszystkich nóżkach.
Na pewno na wszystkich? V05 to zespół diod TVS model SRV05-4, gdzie nóżka 5 powinna być połączona z zasilaniem (zwykle 5V). Zdejmij U31 i zmierz rezystancje do masy na padach 1, 3, 4 i 6 - zwarcie powinno ustąpić. Jeśli tak będzie, U31 do wymiany. Testowo możesz podłączyć monitor do wyjścia VGA i sprawdzić, czy działa - zrób to jednak ostrożnie, gdyż po zdjęciu U31 port nie ma zabezpieczenia. Unikaj po prostu podłączania kabla VGA przy włączonym zasilaniu któregokolwiek urządzenia.

#3 Re: Rejestrator DVR noname brak obrazu VGA

by proweb052 3 February 2016, 01:09
Po zdjęciu obu:

U31 pin 1: nie pokazuje mi rezystancji pin 3,4,6: 1,30kOhm w stosunku do masy
U32 pin 1,3,4,6: 30,9 Ohm, pin 5: 1,07kOhm w stosunku do masy, tutaj są przejścia praktycznie każda nóżka z każdą nóżką (gdzie przyłożę tam piszczy miernik)

edit: SRV05-4 to dokładnie jest SRV05-4HTG czy SRV05-4.TCT?

#4 Re: Rejestrator DVR noname brak obrazu VGA

by Vogelek23 3 February 2016, 01:37
proweb052 wrote:tutaj są przejścia praktycznie każda nóżka z każdą nóżką (gdzie przyłożę tam piszczy miernik)
To, że miernik piszczy, nie znaczy, że jest to przejście - rezystancja rzędu kilkudziesięciu Ω do masy na liniach sygnałowych RGB standardu VGA to nic dziwnego (dopasowanie).

proweb052 wrote:edit: SRV05-4 to dokładnie jest SRV05-4HTG czy SRV05-4.TCT?
Mam obniżyć Ci Service Level? Spojrzałeś chociaż w notę katalogową SRV05-4HTG? Inne oznaczenie (marking code), bo inna firma (Littlefuse). A skoro tak, to V05 (zgodnie z informacją w nocie katalogowej Semtecha) to SRV05-4.TCT. Ale poza tym to nie ma między tymi elementami żadnych istotnych dla tego urządzenia różnic.

Czy gniazdo VGA działa prawidłowo po zdemontowaniu U31 i U32?

#5 Re: Rejestrator DVR noname brak obrazu VGA

by proweb052 3 February 2016, 01:48
Nadal nie działa.

Co do tego elementu to faktycznie masz rację. Nie spojrzałem dokładnie. To się więcej nie powtórzy.

#6 Re: Rejestrator DVR noname brak obrazu VGA

by Vogelek23 3 February 2016, 01:55
proweb052 wrote:Nadal nie działa.
Zamieść zdjęcia obu stron płyty (wyraźne, w dużej rozdzielczości).

#7 Re: Rejestrator DVR noname brak obrazu VGA

by proweb052 3 February 2016, 02:04
Image

Image

Image

Image

edit: da się coś z tym zrobić?

#8 Re: Rejestrator DVR noname brak obrazu VGA

by Vogelek23 3 February 2016, 20:18
Zamieść zdjęcie z góry (wykonane prostopadle do płyty) zaznaczonego elementu wraz z najbliższymi okolicami.

Image

#9 Re: Rejestrator DVR noname brak obrazu VGA

by proweb052 3 February 2016, 20:31
Vogelek23 wrote:Zamieść zdjęcie z góry (wykonane prostopadle do płyty) zaznaczonego elementu wraz z najbliższymi okolicami.

Image

#10 Re: Rejestrator DVR noname brak obrazu VGA

by Vogelek23 3 February 2016, 21:06
To teraz zmierz rezystancje do masy na n. 1, 2, 3, 6, 7 i 8 tego układu oraz podaj jego oznaczenie, bo na zdjęciu nie widać.

#11 Re: Rejestrator DVR noname brak obrazu VGA

by proweb052 3 February 2016, 21:17
Oznaczenie układu to: SGM9116XS 0945C

Rezystancja do masy:

1 pin: 139,7 Ohm
2 pin: 139,2 Ohm
3 pin: 139,6 Ohm
6 pin: 1,22 kOhm
7 pin: 1,22 kOhm
8 pin: 1,21 kOhm

#12 Re: Rejestrator DVR noname brak obrazu VGA

by Vogelek23 3 February 2016, 21:47
Jeśli dysponujesz oscyloskopem, należałoby przebadać widma sygnałów na powyższych nóżkach. Ewentualnie możesz jeszcze zmierzyć napięcia stałe do masy na tych pinach podczas pracy urządzenia (zakładając, że wyjście VGA jest aktywne) oraz skontrolować zasilanie bufora U27 na n. 4.

#13 Re: Rejestrator DVR noname brak obrazu VGA

by proweb052 3 February 2016, 21:54
Vogelek23 wrote:Jeśli dysponujesz oscyloskopem, należałoby przebadać widma sygnałów na powyższych nóżkach. Ewentualnie możesz jeszcze zmierzyć napięcia stałe do masy na tych pinach podczas pracy urządzenia (zakładając, że wyjście VGA jest aktywne) oraz skontrolować zasilanie bufora na n. 4.

Oscyloskopu niestety nie posiadam. Napięcia to:

1 pin: 0,36V
2 pin: 0,32V
3 pin: 0,36V
6 pin: 0,99V
7 pin: 0,88V
8 pin: 1V

#14 Re: Rejestrator DVR noname brak obrazu VGA

by Vogelek23 3 February 2016, 22:12
Napięcia mierzysz z podłączonym do wyjścia VGA monitorem, czy "na sucho"? Jeśli to drugie, to podłącz monitor i zmierz napięcia na pinach 6-8 raz jeszcze.

#15 Re: Rejestrator DVR noname brak obrazu VGA

by proweb052 3 February 2016, 22:15
Vogelek23 wrote:Napięcia mierzysz z podłączonym do wyjścia VGA monitorem, czy "na sucho"? Jeśli to drugie, to podłącz monitor i zmierz napięcia na pinach 6-8 raz jeszcze.

Mierzyłem z monitorem. Raz jeszcze zmierzyłem dla pewności:

pin 6: 0,99V
pin 7: 0,88V
pin 8: 0,99V

#16 Re: Rejestrator DVR noname brak obrazu VGA

by Vogelek23 3 February 2016, 23:34
Ponieważ nie masz oscyloskopu, są trzy wyjścia (do wykonania po kolei):
1. Wymontować U27 i zewrzeć pin 1 z 8, 2 z 7 oraz 3 z 6. Następnie sprawdzić, czy pojawi się cokolwiek na monitorze (pamiętaj o bezpieczeństwie przy podłączaniu monitora, ponieważ omijasz dodatkowe zabezpieczenie układu grafiki w postaci bufora sygnałowego - podłączenie wtyku VGA do rejestratora wykonuj przy całkowicie odłączonych od prądu obu urządzeniach).
2. Wymienić układ U27 na nowy,
3. Wymienić układ grafiki, znajdujący się pod czarnym radiatorem.

#17 Re: Rejestrator DVR noname brak obrazu VGA

by proweb052 4 February 2016, 00:01
Vogelek23 wrote:Ponieważ nie masz oscyloskopu, są trzy wyjścia (do wykonania po kolei):
1. Wymontować U27 i zewrzeć pin 1 z 8, 2 z 7 oraz 3 z 6. Następnie sprawdzić, czy pojawi się cokolwiek na monitorze (pamiętaj o bezpieczeństwie przy podłączaniu monitora, ponieważ omijasz dodatkowe zabezpieczenie układu grafiki w postaci bufora sygnałowego - podłączenie wtyku VGA do rejestratora wykonuj przy całkowicie odłączonych od prądu obu urządzeniach).
2. Wymienić układ U27 na nowy,
3. Wymienić układ grafiki, znajdujący się pod czarnym radiatorem.

AD1. Wymontowałem U27 z zwarłem styki. Nic się nie pokazało na monitorze. Monitor działa po tej operacji.
AD2. Czy w tym przypadku (brak rezultatów po zwarciu pinów) wymiana ma sens.?
AD3. Nie posiadam narzędzi do reballingu.

Rozumiem, że wszystkie opcje już wyczerpane?

#18 Re: Rejestrator DVR noname brak obrazu VGA

by Vogelek23 4 February 2016, 00:13
proweb052 wrote:AD2. Czy w tym przypadku (brak rezultatów po zwarciu pinów) wymiana ma sens.?
Tak, ponieważ sygnał wprost z wyjścia układu grafiki może nie mieć wystarczającej amplitudy. Ten krok zaproponowałem, bo gdyby jednak obraz się pojawił, usterka bufora byłaby potwierdzona w 100%. Jeszcze dwie sprawy: po pierwsze, nie widzę wyniku pomiaru napięcia na n. 4 układu U27 (przy wmontowanym układzie, rzecz jasna). I po drugie - po przywróceniu fabrycznej konstrukcji podłącz monitor i wykonaj pomiary napięć do masy na wszystkich pinach złącza VGA. Wyniki możesz przedstawić w postaci wartości, naniesionych na zdjęcie złącza VGA od strony lutowania.

#19 Re: Rejestrator DVR noname brak obrazu VGA

by proweb052 4 February 2016, 00:53
Vogelek23 wrote: Jeszcze dwie sprawy: po pierwsze, nie widzę wyniku pomiaru napięcia na n. 4 układu U27 (przy wmontowanym układzie, rzecz jasna).

5,05V

Vogelek23 wrote: I po drugie - po przywróceniu fabrycznej konstrukcji podłącz monitor i wykonaj pomiary napięć do masy na wszystkich pinach złącza VGA. Wyniki możesz przedstawić w postaci wartości, naniesionych na zdjęcie złącza VGA od strony lutowania.

Przywrócona fabryczna konstrukcja (wlutowałem to co zostało wcześniej wylutowane). Pomiary wykonane z włożonym kablem VGA i włączonym monitorem. Wyniki pomiarów tak jak prosiłeś:

Image

#20 Re: Rejestrator DVR noname brak obrazu VGA

by Vogelek23 4 February 2016, 01:08
Sprawdź jeszcze, czy cewka L11 jest cała i ma przejście - na zdjęciu wygląda, jakby była pęknięta.

Image

Re: Rejestrator DVR noname brak obrazu VGA

by Google Adsense [BOT] 4 February 2016, 01:08
This topic is marked as ARCHIVAL. Please only reply if your message contains the solution (Terms and Conditions p. 12.1).