• wymiana gniazda procesora na płycie głównej

Правила форуму:Натисніть тут для перегляду правил форуму

1. Назва теми повинна містити короткий опис проблеми.
  2. Тема повідомлення має містити розгорнутий опис проблеми та питання.
  3. Забороняється публікувати вкладення з повною документацією або файлами БІОС, а також посилатися на будь-які сторонні веб-сайти, на яких розміщені такі файли. Дозволяється публікувати лише невелику частину документації (до однієї сторінки на пост).
  4. Ви можете описати лише одну проблему на тему. Для кожної іншої проблеми слід відкривати нову тему.
  5. Тут суворо заборонено вимагати будь-яку документацію чи файли БІОС. Для таких запитів використовуйте підфорум ЗАПИТ НА ДОКУМЕНТАЦІЮ/БІОС.

#1 wymiana gniazda procesora na płycie głównej

rauli38 31 Січня 2016, 13:28
Proszę o poradę jakie urządzenie mam zakupić, żeby profesjonalnie wymienić gniazdo procesora, np. te mniejsze LGA1150 ale również LGA2011.
Zastanawiam się nad RE7500, RE8500 ale nie wiem czy są odpowiednie do tego typu prac.
Poza tym pracuję z płytami wielkości 20x20cm, ale też i większymi 50x50cm. Czy wystarczy sprawdzić w instrukcji czy urządzenie ma możliwość mocowania takiej wielkości płyt,
czy też powinienem kupic się tez na innych parametrach.
Z góry dziękuję za poradę.

Re: wymiana gniazda procesora na płycie głównej

Google Adsense [BOT] 31 Січня 2016, 13:28

#2 Re: wymiana gniazda procesora na płycie głównej

Vogelek23 31 Січня 2016, 15:33
rauli38 написав:pracuję z płytami wielkości 20x20cm, ale też i większymi 50x50cm (...) Zastanawiam się nad RE7500, RE8500
Jovy RE-7500 ma zbyt małe pole grzewcze dolnego promiennika (15x15cm) oraz relatywnie niewielką moc grzewczą (łącznie 900W), aby móc normalnie pracować z większymi płytami, toteż nadaje się w zasadzie tylko do niewielkich płytek (telefony, smartfony, małe płyty laptopowe) oraz reballingu układów BGA. Co do stacji Jovy RE-8500 to słyszałem niezbyt pochlebne opinie na jej temat w kwestii lutowania płyt desktopowych, ale sam nie pracowałem na niej, więc nie będę krytykował tej stacji tylko na podstawie opinii innych osób. Ma ona jednak sporo większe pole grzewcze (50x45cm) oraz sporo większą moc grzewczą (łącznie 3600W) niż RE-7500, toteż bardziej nadaje się do Twoich celów.

#3 Re: wymiana gniazda procesora na płycie głównej

Zusto 31 Січня 2016, 17:46
posiadam stację Jovy 8500 i nadaję się do wymiany gniazda procesora, także w desktopach.

#4 Re: wymiana gniazda procesora na płycie głównej

rauli38 1 Лютого 2016, 19:36
Dzięki za reakcję na moje zapytanie.
@Zusto, czy przed zakupem Jovy 8500 miałeś okazję pracować na innym tego rodzaju sprzęcie?
Zastanawiam się czy Jovy 8500 będzie tym najbardziej trafnym, może znasz inne urządzenia innych producentów, nawet droższe?
Nie chodzi mi o reklamę firm, ale szczerze czy Jovy 8500 jest na tyle profesjonalna, żeby przy odpowiednich umiejętnościach,
nie zaliczać , wpadek, np. że gniazdo źle się przylutowało/ wydajność cieplna/.
Płyty główne serwerów to nie płyty desktopów, PCB jest wielowarstwowe , a co za tym idzie grubsze i potrzebuje większej mocy grzewczej.

#5 Re: wymiana gniazda procesora na płycie głównej

matisblu 1 Лютого 2016, 20:21
Witam
Używam RE8500 i jeszcze nie zdarzyło mi się by zabrakło mocy. Wręcz czasem jest jej za dużo. Mankamentem może jest brak uchwytów w komplecie ale to da się łatwo uzupełnić. W kilku atx-ach już wymieniałem 1150 intela. Serwer jeszcze na wymianę gniazda do mnie nie trafił.

#6 Re: wymiana gniazda procesora na płycie głównej

Vogelek23 2 Лютого 2016, 15:07
rauli38 написав:Płyty główne serwerów to nie płyty desktopów, PCB jest wielowarstwowe , a co za tym idzie grubsze i potrzebuje większej mocy grzewczej.
Płyty serwerowe wcale nie różnią się niczym (w sensie fizycznym, nie elektronicznym) od płyt desktopowych, które również są grube i wielowarstwowe (swoją drogą, płyty laptopowe, nawet te najmniejsze i najcieńsze, też są wielowarstwowe). Skąd Kolega czerpie informacje?

rauli38 написав:może znasz inne urządzenia innych producentów, nawet droższe?
Sprzętu do lutowania BGA jest na rynku sporo - kwestia grubości portfela. Stosunkowo tania jest np. Scotle HR460, która dysponuje mocą łączną prawie 5kW, ma bardzo dobrą powtarzalność profili (bardzo mały rozrzut parametryczny) i nadaje się do lutowania praktycznie wszystkiego, co zmieści się na jej stoliku.

#7 Re: wymiana gniazda procesora na płycie głównej

rauli38 4 Лютого 2016, 14:47
Oczywiście, że jest wiele modeli urządzeń do tego typu prac.
Stąd moje zapytanie.
Rozsądniej jest zapytać o radę osoby, które pracują na sprawdzonych już przez siebie "maszynkach" a tym samym znają ich zalety i mankamenty, niż od razu zaufać sprzedawcy.

#8 Re: wymiana gniazda procesora na płycie głównej

Vogelek23 4 Лютого 2016, 20:33
rauli38 написав:niż od razu zaufać sprzedawcy
Zaufać sprzedawcy? To tak, jakby wierzyć, że ktoś odda Ci zgubione w autobusie 50zł. Sprzedawca ma tylko jeden cel - sprzedać towar. Będzie zatem opowiadał/pisał baśnie lepsze, niż bracia Grimm, abyś tylko wydał u niego swoje pieniądze.

#9 Re: wymiana gniazda procesora na płycie głównej

Zusto 8 Лютого 2016, 11:25
Tak pracowałem na chińczykach i powiem szczerze, każda stacja ma swoje zalety i wady, na Jovy 8500 doceniam to że mogę w czasie rzeczywistym modyfikować temperatury czego zazwyczaj nie ma w chińczykach, potwierdzam także, że moc jest wystarczająca nawet do bardzo grubych płyt i trzeba uważać by nie przesadzić z nią. Ja ustawiam max 70% ale to naprawdę max, na 50% uda się wylutować i wlutować każdy element z płyty jedynie wydłuży się profil - szczególnie polecane gdy wrażliwe układy i łatwo można je uszkodzić. Oczywiście trzeba okiełznać stację i wypracować swoje metody. Nie używam profili (a jeżeli już to te w których regulujemy moc stacji) ponieważ z różnym skutkiem działały, czasami dawały za dużą moc promienników (w trybie jedec) i układ potrafił zbąblować (szkoda że nie ma ograniczenia mocy na profilach jedec ponieważ grube płyty nagrzewają się woniej i wtedy stacja potrafi dać 100% mocy na promienniki i mamy usmażony układ, mam także na to patent że górny promiennik daję dopiero gdy temp. oscyluję około 130-140 stopni ale wolę gdy nagrzewa się wszystko równomiernie dlatego wybrałem tryb manualny, profile nadają się gdy mamy wiele takich samych płyt do roboty), podczerwień także idealnie nadaje się do wylutowywania wszelkiego typu gniazd, praca to bajka wtedy na tej stacji. Oczywiście są zwolennicy powietrza ja jestem neutralny, zaleta irdy że nie zdmuchuje nic i szybciej możemy przystąpić do pracy, nie musimy zasłaniać elementów jak przy powietrzu ale jeżeli chodzi o bezwładność cieplną to wygrywa powietrze, możemy szybciej regulować temperaturę niż irdą. Polecam także usprawnienie stacji, np usztywnienie termopar, można owinąć cienkim miedzianym drutem bądź zakupić ramię by nie kleić wciąż termopar do płyty, ja posiadam 5 sztuk by lepiej kontrolować równomierność nagrzewania.

-- Dodano: poniedziałek, 8 lut 2016, 12:30 --

Zapomniałem dodać, że nie używam oryginalnych dodatkowych uchwytów mocujących płytę a te z chińczyków zamocowane na duże podkładki wychodzi o wiele taniej.

#10 Re: wymiana gniazda procesora na płycie głównej

Vogelek23 8 Лютого 2016, 12:28
Zusto написав:zaleta irdy że nie zdmuchuje nic i szybciej możemy przystąpić do pracy, nie musimy zasłaniać elementów jak przy powietrzu
Pracowałem m.in. na OKi APR-5000-XL (to naprawdę potwór, jeśli chodzi o lutowanie BGA - prawie pełna automatyka) i nigdy nie zasłaniałem żadnych elementów do lutowania, jak też nigdy powietrze nie zdmuchnęło mi żadnego elementu ani żaden układ nie "zbąblował". Śmiem więc twierdzić, że wszystko zależy od ustawienia odpowiedniego, precyzyjnie skalibrowanego profilu.

#11 Re: wymiana gniazda procesora na płycie głównej

Zusto 9 Лютого 2016, 09:15
Tak to prawda ale to inna półka cenowa, a podejrzewam że tu chodzi o stację do około 7000zł więc jedynie jovy8500 albo jakiś chińczyk na irda w podobnej kwocie lub tańszy do wylutu gniazd wszelkiej maści i wątpię by na jakimś sprzętem na powietrze było wygodniej i szybciej wylutować gniazdo np procesora. Więc tutaj moim zdaniem irda zdecydowanie wygrywa. Jeżeli pozwala budżet to warto mieć stację na powietrzę oraz idrę, oczywiście w chińczykach mamy możliwość zamiany górnej grzałki powietrze, irda oraz kwarc na tym ostatnim nie pracowałem i fajnie gdyby ktoś podzielił się spostrzeżeniami na ten temat. Gdyby jeszcze chińskie stację miały tryb manualny do sterowania zapewne taką bym zakupił zamiast jovy8500. Jednak tryb ten dla mnie to rewelacja.

#12 Re: wymiana gniazda procesora na płycie głównej

rauli38 27 Квітня 2016, 16:02
Wbrew pozorom, nie zawsze najdroższe jest najlepsze. Kupiłem ACHI IR6500. Dla moich potrzeb, czyli wymiana kilku gniazd procesorów dziennie wystarczy.
Nie jest to pełny automat, ale po ustawieniu odpowiednich temperatur i sprawdzeniu na kilku płytach/ testowych/ jak to działa, można być zadowolonym.

Re: wymiana gniazda procesora na płycie głównej

Google Adsense [BOT] 27 Квітня 2016, 16:02

Хто зараз онлайн

Зараз переглядають цей форум: Немає зареєстрованих користувачів і 1 гість