• Rejestracja firmy za granicą

Forum rules:Click here to view the forum rules

1. W tym dziale dozwolone są wyłącznie dyskusje dotyczące zagadnień prawnych.
2. Zabronione jest zamieszczanie jakichkolwiek danych osobowych/firmowych.
3. Piszemy poprawną polszczyzną, nie przeklinamy, nie krzyczymy, nie pomawiamy.

#1 Rejestracja firmy za granicą

by michal1490 29 February 2016, 10:48
Witam
Ktoś z kolegów ma firmę zarejestrowana zagranicą?
I może się podzielić informacjami Jakie koszty są prowadzenia takiej działalności?

Re: Rejestracja firmy za granicą

by Google Adsense [BOT] 29 February 2016, 10:48

#2 Re: Rejestracja firmy za granicą

by Vogelek23 29 February 2016, 13:59
Co prawda nie mam działalności za granicą, ale ze studiowania aktów prawnych Wielkiej Brytanii wiem, że w przypadku rejestracji działalności jednoosobowej (tzw. self-employment) nie ma w zasadzie żadnych kosztów prowadzenia działalności do momentu przekroczenia rocznego limitu kwoty wolnej od podatku. Dla przykładu: jeśli Twój kod podatkowy to 1060, Twój roczny limit kwoty wolnej wynosi £10,600. Oznacza to, że jeśli zarobisz np. £20,000 przez rok podatkowy (mówimy o dochodzie "na czysto", czyli przychód minus koszty), podatek płacisz tylko od kwoty £9,400 (bo od pierwszych £10,600 jesteś zwolniony z podatku). Zatem w przypadku dochodu £20,000 do zapłacenia będziesz miał £2,954.60. Jeśli zaś Twój dochód roczny wyniesie do £10,600, do opłacenia jest wyłącznie Class 4 NICs w wysokości max. £228.60, zakładając osiągnięcie kwoty wolnej; im bowiem niższy dochód (od kwoty wolnej) tym mniej Class 4 NICs do zapłacenia, przy czym do kwoty dochodu £8,080 nie płacisz nawet tego. I to tyle.

#3 Re: Rejestracja firmy za granicą

by michal1490 29 February 2016, 14:08
To nie ma żadnych kosztów typu ZUS? A jak liczy się składka emerytalna? I czy mogę dalej prowadzić serwis w Polsce a rozliczać się zagranicą.

#4 Re: Rejestracja firmy za granicą

by pawel80 29 February 2016, 14:23
Łukasz zapomniałeś o NICs Class 2. Ale to kwota nie jest za wielka jeśli mnie pamięć nie myli. O ma Class 2 NICs £2.80 na tydzień. Jest jeszcze Class 4 jakby ktoś chciał więcej odłożyć na emeryturkę. ;)
https://www.gov.uk/self-employed-nation ... ance-rates

michal1490 wrote:To nie ma żadnych kosztów typu ZUS? A jak liczy się składka emerytalna? I czy mogę dalej prowadzić serwis w Polsce a rozliczać się zagranicą.

To nie dokońca dobre rozwiązanie, bo kto wtedy zarobi na emerytów w Polsce.

#5 Re: Rejestracja firmy za granicą  [SOLVED]

by Vogelek23 29 February 2016, 14:56
pawel80 wrote:Łukasz zapomniałeś o NIC.
Racja - Class 2 NICs wynosi £145.60 rocznie, czyli £2.80 na tydzień.

pawel80 wrote:Jest jeszcze Class 4 jakby ktoś chciał więcej odłożyć na emeruturkę.
To właśnie zawarłem w poście #2.

michal1490 wrote:To nie ma żadnych kosztów typu ZUS?
W Wielkiej Brytanii odpowiednikiem ZUS i US jest HMRC. Zarówno podatek (tax) jak i składki emerytalne (NICs) odprowadza się do tego samego źródła. Nieco inaczej wyglądałaby sytuacja w przypadku rejestracji spółki "limited", ale chyba nie o to pytasz.

michal1490 wrote:A jak liczy się składka emerytalna?
Tego nie wiem, musiałbyś zasięgnąć informacji bezpośrednio w HMRC. Generalnie wszystkie informacje znajdziesz najszybciej na stronach rządowych państwa, w którym chcesz prowadzić działalność.

michal1490 wrote:I czy mogę dalej prowadzić serwis w Polsce a rozliczać się zagranicą.
Oczywiście. Wszak jesteś obywatelem Unii Europejskiej. Rozumiem też cel tego pytania ;)

#6 Re: Rejestracja firmy za granicą

by Gregoor 29 February 2016, 16:32
Czy jest obowiązek meldunku na wyspach aby można było zarejestrować tam działalność?

#7 Re: Rejestracja firmy za granicą

by pawel80 29 February 2016, 16:50
Na wyspach nie ma czegoś takiego jak meldunek.
Do założenia działalności potrzebne są 3 dokumenty, jeżeli mnie pamięć nie myli. Potwierdzające adres zamieszkania.
Czyli np.
- Prawo Jazdy UK (na którym powinno się mieć aktualny adres zamieszkania)
- Wyciąg z banku
- Rachunek za mieszkanie (np. za gaz, prąd itp.)
Ale tak jak kolega Łukasz wspominał wszystkie informacje bez problemu znajdziecie na rządowych stronach.

#8 Re: Rejestracja firmy za granicą

by Vogelek23 29 February 2016, 16:56
Gregoor wrote:Czy jest obowiązek meldunku na wyspach aby można było zarejestrować tam działalność?
Nie - z tego co wiem, na wyspach nie ma w ogóle obowiązku meldunkowego. Zdaje się, że nie musisz nawet mieć adresu w Wielkiej Brytanii, aby zarejestrować się tam jako samozatrudniony. Inaczej zapewne będzie to wyglądało w przypadku spółki "limited", ale aż tak głęboko nie brnąłem w tamtejsze przepisy.

#9 Re: Rejestracja firmy za granicą

by Gregoor 29 February 2016, 21:37
Czyli sprowadza się to do jednego muszę mieszkać lub mieć fikcyjny adres zamieszkania w UK, wówczas jeżeli będę miał rachunek za wynajem mieszkania to założę konto w banku, wyrobię prawo jazdy i z tymi dokumentami dopiero mogę założyć działalność, tylko jak przeskoczyć to pierwsze czyli adres zamieszkania w UK mieszkając w PL. Czy wystarczy jak ktoś mieszkający tam wystawi mi rachunek za wynajem mieszkania?

#10 Re: Rejestracja firmy za granicą

by Vogelek23 29 February 2016, 22:01
Gregoor wrote:tylko jak przeskoczyć to pierwsze czyli adres zamieszkania w UK mieszkając w PL.
To akurat nie jest problemem - istnieją firmy, które udzielają (za opłatą, oczywiście) adresu dla rejestracji działalności jednoosobowej. Nie musisz przy tym potwierdzać faktu zamieszkania na terenie Wielkiej Brytanii, bo konto założysz na dane adresowe prowadzonej działalności. Musisz natomiast posiadać t.zw. NIN (National Insurance Number), o który musisz się ubiegać w Jobcentre Plus (lub poprzez w/w firmy, załatwiające odpłatnie przy okazji wszelkie pozostałe formalności). Rejestracja działalności jednoosobowej poprzez taką firmę to koszt około £30-50.

#11 Re: Rejestracja firmy za granicą

by pawel80 29 February 2016, 22:43
Później tylko UTR, konto w banku i jest już z górki, nie zapominając robić systematycznych wpłat na konto, aby udokumentować prowadzenie swojej działalności.

michal1490 wrote:A jak liczy się składka emerytalna? .

Wiek emerytalny w UK podobnie chyba jak w Polsce przysługuje po 65 roku życia, oraz przynajmniej 10 lat przepracowanych. Aczkolwiek tu też przepisy się zmieniają i kryteria mogą ulec zwiększeniu.
Do tego dochodzi jeszcze referendum wyjścia z UE, które to może znacznie skomplikować. ;)
Standardowa emerytura gwarantowana przez państwo wynosi na dzień dzisiejszy coś koło £115.95 tygodniowo i jest to uwarunkowane stażem lat przepracowanych i odprowadzaniem składki NIC's.
Poza emeryturą państwową (State Pension), w Wielkiej Brytanii można jeszcze korzystać dodatkowo z dwóch rodzajów emerytury: prywatnej (Personal Pension) i firmowej (Company Pension).

#12 Re: Rejestracja firmy za granicą

by michal1490 18 May 2016, 08:13
Dziękuje wszystkim za poświęcony czas i informacje.

Re: Rejestracja firmy za granicą

by Google Adsense [BOT] 18 May 2016, 08:13