• PROGRAMATOR DO NOWYCH KBC z WEWNĘTRZNYM FLASH-EM

Zasady działu:Kliknij, aby przejrzeć zasady tego działu

1. Tytuł wątku powinien zawierać skrócony opis problemu.
  2. Treść wątku powinna zawierać rozszerzony opis problemu oraz sformułowane pytanie.
  3. Nie jest dozwolone umieszczanie załączników w postaci kompletnych instrukcji/schematów/wsadów BIOS, ani linkowanie do tych plików, zamieszczonych na innych stronach. Dozwolone jest wyłącznie umieszczenie fragmentu instrukcji/schematu, który ułatwi autorowi diagnostykę lub naprawę sprzętu z wątku. W jednym temacie można zamieścić nie więcej, jak jedną stronę instrukcji/schematu.
  4. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, który opisuje usterkę więcej niż jednego sprzętu. W takich przypadkach należy utworzyć osobne wątki dla każdego sprzętu.
  5. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, mającego charakter zapytania o schemat, boardview, zdjęcia płyty, wsad BIOS lub instrukcję serwisową. Do takich zapytań służy dział ZAPYTANIA O SCHEMATY/BIOS.
To jest wątek ARCHIWALNY. Możesz odpowiedzieć w nim tylko wtedy, gdy Twój post zawiera rozwiązanie problemu (Regulamin forum p. 12.1).

#1 PROGRAMATOR DO NOWYCH KBC z WEWNĘTRZNYM FLASH-EM

przez ADAMK101 13 lutego 2016, 07:03
Witam .
Zakładam nowy temat dotyczący aktualnie produkowanych programatorów obsługujących kontrolery KBC, te które znam to:
SVOD- programator +moduł klawiatury
MAXIM-WIERTIANOW-programator+system zworek
WELLON(wyższe modele)-opcja ISP dla KBC małoliniowych (max 10 połączeń- SPI JTAG itp)
HI-LO- programator plus dedykowany socket za 500USD do jednego układu
RT809F- najtańszy wariant uniwersalnego programatora "made in China"

Pierwsze moje pytanie dotyczy programatora RT809F:
Czy komukolwiek udało się zaprogramować poprawnie układ KB902X czyli KB9022/KB9028 używając płytki przejściówki TQFP-128 ??
Gdzie można znaleźć informacje na temat rozwoju tego programatora w kierunku ITE? oczywiście w CN.

Re: PROGRAMATOR DO NOWYCH KBC z WEWNĘTRZNYM FLASH-EM

przez Google Adsense [BOT] 13 lutego 2016, 07:03

#2 Re: PROGRAMATOR DO NOWYCH KBC z WEWNĘTRZNYM FLASH-EM

przez dominik555 13 lutego 2016, 07:12
Widziałem Twoją walkę z supportem Wellona. Może warto zapytać o dodanie pozostałych programowalnych KBC, żeby dało się je programować przez ISP?

#3 Re: PROGRAMATOR DO NOWYCH KBC z WEWNĘTRZNYM FLASH-EM

przez ADAMK101 13 lutego 2016, 08:07
Support Weilona to dno :(
Ciągła walka i mizerne efekty.
PO pierwszej akcji zmodyfikowali algorytm dla KB9012 i zaczął programowac poprawnie obie połówki flasha.
Po drugiej akcji dopisali do listy wszystkie KB90XX , ale bez sprawdzania.
Mają w ofercie adapter TQFP128 , ale po zapytaniu o mozliwosc testu KB902X w tym adapterze padła wymiająca odpowiedź czyli nie mają na stanie i robią na zamówienie.
U mnie VP-990 rozpoznaje KB9022 wykonuje operacje READ/ERASE/WRITE ,ale wszystkie opcje VERIFY/BLANKCHECK sa z błędem, czyli robi operacje na niby...

Oto kawałeczek odpowiedzi z supportu weilei-a :(

Hello
Sorry, we have not its datasheet. so we cannot find solution
Regards
Li Xinlei
Tianjin Weilei Technology Ltd.
Obecnie prawie wszyscy juz to programują , a oni nie....

#4 Re: PROGRAMATOR DO NOWYCH KBC z WEWNĘTRZNYM FLASH-EM

przez dominik555 16 lutego 2016, 11:59
Faktycznie support dno, jeszcze tłumaczenie że nie ma datasheetu. Producent programatorów z brakiem dostępu do dokumentacji układów, paranoja.

#5 Re: PROGRAMATOR DO NOWYCH KBC z WEWNĘTRZNYM FLASH-EM

przez jaceksz 22 lutego 2016, 22:11
Przy pomocy programatora RT809F zaprogramowałem poprawnie KB9022. Co prawda na liście nie było tego układu, ale po wybraniu KB9012 wszystko poszło sprawnie.

#6 Re: PROGRAMATOR DO NOWYCH KBC z WEWNĘTRZNYM FLASH-EM

przez Usunięty Użytkownik 402 2 marca 2016, 15:36
jaceksz napisał(a):Przy pomocy programatora RT809F zaprogramowałem poprawnie KB9022. Co prawda na liście nie było tego układu, ale po wybraniu KB9012 wszystko poszło sprawnie.

9012 też zaprogramowałem bez problemu, ważne by podpiąć tą masę do układu bo fabrycznie w płycie laptopa noga ta nie idzie na masę. W adapterze nie ma problemu bo noga jest na stałe do masy podpięta. Jeżeli tej nogi nie lutowałeś podczas programowania to najpewniej nie osiągnąłeś sukcesu.
Obrazek

#7 Re: PROGRAMATOR DO NOWYCH KBC z WEWNĘTRZNYM FLASH-EM

przez offo 5 marca 2016, 10:37
Chciałbym donieść że pojawiły się wreszcie w sprzedaży adaptery do programowania it85* programatorem rt809f .Cena niewygórowana ( dla zajmujących się serwisem), ciekawe jak z jakością. Jak będzie bezproblemowy to Svod będzie musiał popracować nad ceną swojego produktu :)
http://www.aliexpress.com/item/PEB-1-Ex ... 56731.html

#8 Re: PROGRAMATOR DO NOWYCH KBC z WEWNĘTRZNYM FLASH-EM

przez alexwawa 10 marca 2016, 13:18
offo napisał(a):Jak będzie bezproblemowy to Svod będzie musiał popracować nad ceną swojego produktu :)

Z jednej strony tak, ale....
SVOD pozwala programować przez złącze klawiaturowe, adaptery do rt809f wymaga lutowanie 14 przewodów do KBCa (seria ITE) - to sporo czasu + ryzyk zepsuć coś.
SVOD ma tryb sprawdzania klawiatury BEZ laptopa. Zalany laptop można dodatkowo wycenić przed naprawą. Jeśli klawiatura żyje - cena mniej i więcej szansy że klient zgodzi się na naprawę. I na odwrót - jeśli klawiatura zdechła - klient o tym będzie informowany przed naprawą.
ZVOD ma możliwość programowania SPI BIOSów przez złącze klawiaturowe. Tak, to dotyczy nowych laptopów, Tak, to nie ze wszystkimi układami KBC działa, natomiast takich płyt co raz więcej. Możliwość zaprogramować BIOS nie rozkręcając laptopa albo bez konieczności lutowania kości biosa - to też dobre. A czasami nawet niezbędne.

#9 Re: PROGRAMATOR DO NOWYCH KBC z WEWNĘTRZNYM FLASH-EM

przez pawel80 10 marca 2016, 15:09
Opcja klawiatury, jak najbardziej przydatna i sprawdza się na codzień, przyspieszając diagnozę zalańców przed i po naprawie płyty, jeżeli klawiatura wpełni nie działa.
Kolego alexwawa, mógł byś zamieścić opis podłączenia i z jakimi płytami działa programowanie SPI przez klawiaturę.

#10 Re: PROGRAMATOR DO NOWYCH KBC z WEWNĘTRZNYM FLASH-EM

przez alexwawa 10 marca 2016, 15:33
KBCy serii 9010, 9012, 9016 Można programować JEŚLI kość biosa wisi na pinach KBCa bezpośrednio (czyli piny 119 120 128 i 126 KBCa podłączone do BIOSa) oraz jeśli laptop ma tylko 1 kość bios. W takim przypadku do konfiguracji płyty trzeba dodać pin41 do pinu klawiatury KSO2 (zgodnie ze schematem), przełączyć typ układów na KB9010\12\16\22 ext. W takim trybie KBC działa jako most. W przypadku gdy układ BIOS podłączony do HUBu albo są 2 kości BIOS - nic się nie uda.
Ważne nie zapomnieć po tym znów wykasować pin41 z konfiguracji płyty.
KBCy serii 9022 oraz ITE mają więcej możliwości. Jak powiedział mi SVOD - "wszystkie ITE pozwalają programować bios przez port klawiaturowy" Jak będę znał więcej - odpiszę tu (pisałem do administracji z pytaniem założyć nowy wątek który mógłbym prowadzać w sprawie pytań dotyczących programatora SVOD - ale niestety nie uzyskałem zgody, więc będę pisał w różnych wątkach)

#11 Re: PROGRAMATOR DO NOWYCH KBC z WEWNĘTRZNYM FLASH-EM

przez ADAMK101 16 marca 2016, 20:29
Programator SVOD jest niewątpliwie najbardziej uniwersalnym i wygodnym rozwiązaniem do tej pory.
Ma jednak wady , ale konkurencja też je ma , więc niczego to nie zmienia.
1 gniazda na płycie KEYBOARD MODULE sa niskiej jakości i nie obsługuja klawiatur z rogami do zatrzaskiwania od góry.
2 oprogramowanie robi dziwne rzeczy , ale to jest do dopracowania przy odrobinie dobrej woli i chęci.

Nie chcę robić krypto-reklamy , bo kiedyś rozprowadzałem moduły SVOD i ze strony producenta miałem jak najlepsze wsparcie.
Naszym pomysłem było umieszczenie na serwerze użytkowników programatora , gotowe konfiguracje, żeby tylko jedna osoba siedziała raz nad schematem lub z miernikiem w ręku.
Cena jest adekwatna do nakładu pracy w oprogramowanie i jakości wykonania.
Jeśli chodzi o programowanie ITE to jest ono znacznie bardziej skomplikowane niż ENE i zawiera jeszcze wiele niewiadomych.

#12 Re: PROGRAMATOR DO NOWYCH KBC z WEWNĘTRZNYM FLASH-EM

przez alexwawa 16 marca 2016, 22:29
ADAMK101 napisał(a):gniazda na płycie KEYBOARD MODULE sa niskiej jakości i nie obsługuja klawiatur z rogami do zatrzaskiwania od góry.

Nic nie chcę mówić, też chciałbym wszystkie typy złączy "za tą samą cenę" :roll: ale.... Mimo to że na prawdę niema gniazd do "klawiatur z rogami do zatrzaskiwania od góry" MOŻNA jednak w większości przypadków podłączyć klawiaturę i sprawdzić ją, ja tak robiłem. Oczywiście miejsca dotyków będą bliżej końca taśmy klawiatury, również trzeba patrzyć, żeby paski taśmy były równoległe do pinów złącza. Ale wystarcza długości złącza, żeby dostać do kontaktów taśmy klawiaturowej "z rogami" ;)

#13 Re: PROGRAMATOR DO NOWYCH KBC z WEWNĘTRZNYM FLASH-EM

przez ADAMK101 17 marca 2016, 06:24
Nie broń tego projektu za wszelka cenę.
Do obsługi wszystkich zlącz potrzebne są dwie płytki ( KEYBOARD MODULE i EXTENSION BOARD).
Wysłałem SVOD-owi projekt jednej płytki obsługującej wszystkie rodzaje złącz oraz taśmy z rogami, ale naprodukował już czystych laminatów w zapasie i tego nie zmieni.
Cena jest wysoka i powinno to sięgać pod profesjonalizm .
Kierując sie Twoją zasadą "równoległości pasków" , to można polutować kabelki i tez uda się zrobić.
Najgenialniejsze w tym projekcie jest użycie niezniszczalnej ALTERA-y jako bufora i definiowanie programowe pinout-u.

#14 Re: PROGRAMATOR DO NOWYCH KBC z WEWNĘTRZNYM FLASH-EM

przez sebastian525 9 kwietnia 2016, 17:01
Pytanie - bo dla takiego jak ja laika nie wynika to jasno z dyskusji i opisu na stronie svoda . Czy można nim programować wsady kbc oraz biosy czy tylko kbc wpinając się bezpośrednio w złącze klawiaturowe ?

#15 Re: PROGRAMATOR DO NOWYCH KBC z WEWNĘTRZNYM FLASH-EM

przez alexwawa 9 kwietnia 2016, 22:50
Raczej SPI BIOSy nie zaprogramujesz
Taka możliwość istnieje, ale różnych ograniczeń więcej, niż wariantów zaprogramować.
Czyli na razie programowanie SPI przez złącze klawiatury - to raczej przyjemny dodatek, z którego nie zawsze można skorzystać.
Jednak muszę przyznać - w obecnym terminie SVOD pracuje nad pogłębieniu algorytmów programowania ITE. Teoretycznie można będzie w przyszłości programować jakikolwiek układ SPI przez złącze klawiaturowe w laptopie w którym wlutowany KBC serii ITE. Ale na razie żadnych prognozowań.

#16 Re: PROGRAMATOR DO NOWYCH KBC z WEWNĘTRZNYM FLASH-EM

przez sebastian525 10 kwietnia 2016, 10:09
A czy SVOD oprócz tego co ma w opisie np na ebayu ma możliwość zaprogramowania np ITE8511 , a może wszystkie ITE85xx ?
Cytuję opis ebaya: KB9012, KB9016, KB930, ITE8586, ITE8580, ITE8585, ITE8587 and others.

Jeśli nie, to dużo bardziej uniwersalnym jest RT809F z tego co widzę mimo kłopotliwych adapterów i lutowań - a na nim zdaje się że uda się zwykłe biosy programować, czy też tylko kbc?

#17 Re: PROGRAMATOR DO NOWYCH KBC z WEWNĘTRZNYM FLASH-EM

przez alexwawa 10 kwietnia 2016, 10:57
ITE8511 nie wymaga programowania ....
SVOD progrzmie wszystkie ITE, które można zaprogramować. Nowe układy stałe dodają się w nowych wersjach softa.
RT809F programuje SPI, ale nie posiada innych możliwości, które ma SVOD + do programowania ITE trzeba dokupić moduł dla RT809F.

#18 Re: PROGRAMATOR DO NOWYCH KBC z WEWNĘTRZNYM FLASH-EM

przez afrosh 20 maja 2016, 09:20
you can use vetyanov jig 4.88 it is 3times cheaper and fast programs all io through keyboard connector, available ebay

#19 Re: PROGRAMATOR DO NOWYCH KBC z WEWNĘTRZNYM FLASH-EM

przez Stani 24 maja 2016, 20:11
Czy ktoś programował już MEC1609?. Ja próbuję Odessą ale jak na razie bez rezultatu. Walczę już tydzień.

#20 Re: PROGRAMATOR DO NOWYCH KBC z WEWNĘTRZNYM FLASH-EM

przez Stani 31 maja 2016, 12:21
Kontynuacja MEC1609 w Toshibie. Skonfigurowałem Odessę i zaczytałem firmware 5. Software 5.9.4. Niestety dziwnie się jak dla mnie zachowuje. Różne Id CODE i Device ID w zależności od tego który raz się naciska Read IDCODE. Różne też są zawartości (nieznacznie się różnią). Pytanie: czy ktoś odczytał i poprawnie zaprogramował ten układ?.
Dołączam loga.
KBC int mode is selected
ENE mode is selected
Software version 5.9.4, date 18.05.2016
Running Microsoft Windows 7 Home Premium
Pentium(R) Dual-Core CPU E5300 @ 2.60GHz
Device disconnected
Device connected in work mode
Serial Number Valid
Firmware version 5
Keyboard module not found
MEC mode is selected
MEC1609 mode is selected
IDCODE: 484F
Device ID: 31
Device Revision: A800
ARC6xx series detected
Boot Block in not protected mode
IDCODE: 9C867800
Device ID: 0
Device Revision: 9C8600
ARC6xx series detected
ARC6xx series detected
ARC6xx series detected
ARC6xx series detected
Start reading in: 2016-05-31 13:10:03
End reading in: 2016-05-31 13:10:16
Read ok

Re: PROGRAMATOR DO NOWYCH KBC z WEWNĘTRZNYM FLASH-EM

przez Google Adsense [BOT] 31 maja 2016, 12:21
To jest wątek ARCHIWALNY. Możesz odpowiedzieć w nim tylko wtedy, gdy Twój post zawiera rozwiązanie problemu (Regulamin forum p. 12.1).