• Lenovo Y580 - Compal La-8002P Rev1A wgrywanie BIOSU programatorem

Правила форуму:Натисніть тут для перегляду правил форуму

1. Назва теми повинна містити короткий опис проблеми.
  2. Тема повідомлення має містити розгорнутий опис проблеми та питання.
  3. Забороняється публікувати вкладення з повною документацією або файлами БІОС, а також посилатися на будь-які сторонні веб-сайти, на яких розміщені такі файли. Дозволяється публікувати лише невелику частину документації (до однієї сторінки на пост).
  4. Ви можете описати лише одну проблему на тему. Для кожної іншої проблеми слід відкривати нову тему.
  5. Тут суворо заборонено вимагати будь-яку документацію чи файли БІОС. Для таких запитів використовуйте підфорум ЗАПИТ НА ДОКУМЕНТАЦІЮ/БІОС.
Ця тема позначена як АРХІВНИЙ. Відповідайте лише в тому випадку, якщо ваша відповідь містить рішення проблеми (Правила Форуму, п. 12.1).

#1 Lenovo Y580 - Compal La-8002P Rev1A wgrywanie BIOSU programatorem

bgnr 12 Березня 2016, 02:40
Witam.
Korzystałem w moim Lenovo (WIN8) z modyfikowanego biosu 8.00 stąd https://www.techinferno.com/index.php?/forums/topic/1769-lenovo-y580-y480-unlocked-bios-versions/ Wszystko działało fajnie przez kilka miesięcy dopóki nie zmieniłem ilości pamięci przydzielonej do grafiki Intela. Po tym zabiegu laptop uruchamiał się na kilka sekund z ciemnym ekranem, a potem się wyłączał. BIOS recovery nie zadziałało. Zdecydowałem się na zakup programatora CH341A i klamry, żeby nie trzeba było wylutowywać kości (EON EN25Q32B-104HIP). Zrobiłem kopię oryginalnego BIOSu przed wgraniem moda ale teraz nie mogę go wgrać programatorem. Program pokazuje, że plik jest za duży 4608KB i to co jest nadmiarowe nie zostanie wgrane. Komputer nadal nie działa i nie wiem gdzie jest problem. Zły wsad czy programator, czy może jeszcze coś innego ?

-- Dodano: 12 marca 2016, 19:29 --

Jest postęp. Kość jest poprawnie wykrywana przez programator. Ale moja kopia zapasowa zawiera chyba EC i MAIN'a w jednym pliku (ma rozmiar 4608KB). Wie ktoś jak to rozdzielić ??

Re: Lenovo Y580 - Compal La-8002P Rev1A wgrywanie BIOSU programatorem

Google Adsense [BOT] 12 Березня 2016, 02:40

#2 Re: Lenovo Y580 - Compal La-8002P Rev1A wgrywanie BIOSU programatorem

Usunięty Użytkownik 402 12 Березня 2016, 22:20
Jak masz zgrany oryginalny wsad i masz ten nowy to hex edytorem porównaj sobie oba pliki. Dość prosto dostrzec co jest gdzie, no chyba że masz oprócz tego wsad skompresowany to już ci tu nie pomogę. Jak wsad nie jest skompresowany to skopiuj początek - pierwsze bajty z org wsadu i poszukaj takiego początku w nowym wsadzie, potem to już kwestia wycięcia odpowiedniego fragmentu i zapisanie reszty jako twój nowy bios.

#3 Re: Lenovo Y580 - Compal La-8002P Rev1A wgrywanie BIOSU programatorem

bgnr 12 Березня 2016, 22:28
Mam oba wsady, ale oba są za duże na kość MAIN i nie ma za bardzo czego porównać. Sam MAIN jest chyba na forum, ale mam za mało punktów, żeby go pobrać :(

Re: Lenovo Y580 - Compal La-8002P Rev1A wgrywanie BIOSU programatorem

Google Adsense [BOT] 12 Березня 2016, 22:28
Ця тема позначена як АРХІВНИЙ. Відповідайте лише в тому випадку, якщо ваша відповідь містить рішення проблеми (Правила Форуму, п. 12.1).

Хто зараз онлайн

Зараз переглядають цей форум: Немає зареєстрованих користувачів і 0 гостей