• SAMSUNG GALAXY TAB 2 7.0 GT-P3110 Nie włącza się Android.

Forum rules:Click here to view the forum rules

1. Topic title should contain: the device's manufacturer, full model and the brief description of problem.
  2. Topic message should contain: the PCB marking code (required in case of hardware repairs), an extended description of problem, things you have checked/replaced/measured, your conclusions and the question. If you are not able to find the PCB marking code, please read THIS TOPIC. If you still cannot locate the PCB markings, please upload a clean, both-side photos of the mainboard - it is required to remove any films, modules or brackets possibly covering these markings.
  3. Before posting a new topic please read all topics in TRAININGS subforum and make a preliminary diagnostic based on the content of those trainings.
  4. Uploading of any complete schematics, BIOS / firmware files or any other kind of documentation, or linking to 3rd party websites with such files, is STRICTLY PROHIBITED. You can only upload the small portion of documentation or, link to BIOS file on UNVERIFIED BIOS FILES subforum, which simplifies the diagnostics/repair. You are not allowed to upload more then one complete page of instruction/schematic per single topic. The file you upload must not contain any watermarks, "confidential" markings, links or email addresses and cannot be password-protected.
  5. It is only permitted to describe one faulty device per single topic - you should always open a new topic for each subsequent device.
  6. Requesting of the full schematics, BoardView files, BIOS files or any other kind of documentation is NOT ALLOWED in this subforum. If you need to ask for any of these, you should open a new topic in DOCUMENTATION/BIOS REQUEST subforum.
This topic is marked as ARCHIVAL. Please only reply if your message contains the solution (Terms and Conditions p. 12.1).

#1 SAMSUNG GALAXY TAB 2 7.0 GT-P3110 Nie włącza się Android.

by Bastek 24 July 2014, 15:29
Witam, dostałem na serwis w/w Tablet, problem polegał na tym, że spadł z podłączoną ładowarką i wyrwane zostało gniazdo.
Zostało wlutowane nowe gniazdo, tablet włącza się ładuje baterie (ikona ładowania) kiedy próbuję go uruchomić wyskakuje ikona androida niżej leci niebieski pasek (jakby konfigurowało system) po czym sam wchodzi w tryb serwisowy (tam gdzie można zrobić hard reset, który robiłem już chyba z 5 razy i nie pomaga).
A jeśli w tym trybie wybieram reboot, to się wyłączy i już się nie uruchomi muszę to sam zrobić tak jakby coś było z bootowaniem ...
Wgrywałem Androida 4.0.3
Programem Odin3 v1.87, a także inne wersje oprogramowania i nic to nie daje.
W tryb debugowania usb można wejść bez problemu i połączenie z komputerem przez usb też jest.
Może to uszkodzenie mechaniczne? W końcu spadł więc tego nie można wykluczyć.
Nie mam pojęcia co jest grane, miał ktoś już taki problem?
Google przeryte wzdłuż i szerz a odpowiedzi brak, pomocy.

Re: SAMSUNG GALAXY TAB 2 7.0 GT-P3110 Nie włącza się Android.

by Google Adsense [BOT] 24 July 2014, 15:29

#2 Re: SAMSUNG GALAXY TAB 2 7.0 GT-P3110 Nie włącza się Android.

by pawel80 24 July 2014, 17:32
A dlaczego wgrywasz starą wersje androida?
Czy wgrywałeś trzy pliki z pod Odin pokazane na zdjęciu (popraw zdjęcie bo raczej jest nie zgodne z zasadami forum ;-) )
Jeszcze jedno, co się dzieje w recovery jak zrobisz przywracanie ustawień fabrycznych, czy wywala ci jakieś błędy?

#3 Re: SAMSUNG GALAXY TAB 2 7.0 GT-P3110 Nie włącza się Android.

by Bastek 24 July 2014, 17:42
Jaką wersję wgrać? Tylko tą wersję znalazłem z trzema plikami, reszta miała tylko PDA.
Po wgraniu innej wersji nie było nawet ikony ładowania baterii, tylko pokazywała się bateria w niej takie kółeczko ładownia i tablet pod ładowarką cały czas się resetował.
Jak zrobię hard reset prosi o reboot, robię reboot i tablet muszę włączyć sam na nowo bo się inaczej nie włączy.

Image

You have to be logged in to view the files attached to this post.

#4 Re: SAMSUNG GALAXY TAB 2 7.0 GT-P3110 Nie włącza się Android.

by pawel80 24 July 2014, 17:54
Co masz na myśli hard reset, wchodziłeś w recovery, i z pod niego wipe cache, oraz wipe data factory reset?
Co do romów to sprawdź w linki poniżej:
http://forum.xda-developers.com/showthr ... ?t=1838072
http://www.sammobile.com/firmwares/8/?view=6005

#5 Re: SAMSUNG GALAXY TAB 2 7.0 GT-P3110 Nie włącza się Android.

by Bastek 24 July 2014, 17:58
Chodzi mi o wipe data/factory reset, wipe cache partition też robiłem.
Dodałem filmik jak to wygląda

Rom z tej strony:

To rom jednoplikowy?

#6 Re: SAMSUNG GALAXY TAB 2 7.0 GT-P3110 Nie włącza się Android.

by pawel80 24 July 2014, 18:15
Spróbuj wgrać ten z pod Odin-a:
http://www.sammobile.com/firmwares/3/?download=29609
Po wgraniu, zrób factory reset i jeszcze raz wgraj Odin-em

Bastek wrote:Chodzi mi o wipe data/factory reset, wipe cache partition też robiłem.
Dodałem filmik jak to wygląda

Rom z tej strony:

To rom jednoplikowy?

Tak to są romy jedno plikowe, i wrzucasz je do PDA.

#7 Re: SAMSUNG GALAXY TAB 2 7.0 GT-P3110 Nie włącza się Android.

by Bastek 24 July 2014, 18:20
Dobrze, będę go miał za około 40minut. Jest to rom jednoplikowy jeśli tak to w jakie miejsca w Odin'ie podać mu go?

Po zainstalowaniu softa którego mi podałeś, pod sam koniec wgrywania kiedy wyskoczyl w Odinie napisz Reset! Tablet zaczął się w kółko resetować z ikonką baterii w której jest takie kółeczko. Poczekałem do samego końca aż wyskoczyło PASS! Odłączyłem kabel USB bo Tablet w kółko się resetował, próbowałem uruchomić normalnie kilkanaście razy jak i w trybie Recovery. Zapala się tylko logo: Samsung Galaxy Tab2 7.0 i ekran gaśnie. Pod ładowarką na wcześniejszym sofcie (4.0.3) pod ładowarką pokazywało mi normalnie ikonę ładowania baterii(było widać, że się ładuje a teraz się tylko resetuje).

Image

Za którymś włączeniem poszedł dalej tzn. Installing Firmware Update Data ... -> Erasing i zgasł ...

Próbowałem włączyć jeszcze dwa razy po tym, za trzecim razem Installing Firmware Update Data -> No command i weszło w Recovery.

Następnie zrobiłem Factory Reset tak jak mówiłeś, wgrałem soft drugi raz i jest to samo, pod koniec instalacji jak w Odinie pisze RESET!, tablet pokazuje ikonę baterii i w kółko się resetuje, czekam do momentu aż wyskoczy PASS! i odłączam kabel.
Włączam go pokazuje logo i wyłącza się, pewnie za którymś razem zaskoczy i będzie to samo t.j. Installing Firmware Update Data ... -> Erasing itd ...

Nie mam już siły na tego taba...

#8 Re: SAMSUNG GALAXY TAB 2 7.0 GT-P3110 Nie włącza się Android.

by pawel80 25 July 2014, 02:02
To dziwne, może ktoś już wcześniej przy nim coś kombinował.
W sumie to do głowy przychodzą mi dwie opcje, które możesz jeszcze zrobić.
Pierwsza wgranie stockowego softu i sformatowanie partycji urządzenia przy pomocy pliku PIT.
Druga raczej bardziej bezpieczna, to wgrać zmodyfikowany kernel i spod recovery wgrać stockowy, ale modyfikowany ROM.
Z software to możliwe jeszcze jest, że masz jakby softbrick bo np. partycja efs została usunięta przez poprzednika i tablet wpada w pętlę po wgraniu softu.

#9 Re: SAMSUNG GALAXY TAB 2 7.0 GT-P3110 Nie włącza się Android.

by Bastek 25 July 2014, 14:21
Posiadasz może jakieś linki? Do tych softów?
Bo nie wiem dokładnie pod jakimi hasłami tego szukać.

#10 Re: SAMSUNG GALAXY TAB 2 7.0 GT-P3110 Nie włącza się Android.

by pawel80 25 July 2014, 17:03
Masz powyżej link do "XDA" forum developerów m.in. twojego urzadzenia i to jest moim zdaniem najlepsze miejsce, gdzie znajdziesz potrzebne pliki.

Jeśli chodzi o kernel to ściągnij sobie np. ten:
https://goo.im/devs/philz_touch/CWM_Adv ... ion/p3110/
6.50.tar.MD5 , wgrywasz go z pod Odin, wrzucasz do PDA, odchaczasz "autoreboot". Po wgraniu wyłącz urządzenie lub wyciągnij baterie.
Włącz go w recovery. Zrób wipe data, system i cache, i wgraj ROM np. ten:
http://forum.xda-developers.com/showthr ... ?t=2326241
ROM oczywiście wrzuć na kartę sd lub do pamięci wewnętrznej (w recovery powinneś znaleść opcję zamontowania wewnętrznej pamięci i na nią możesz skopiować plik ROM-a, bedzie on w jednym pliku .zip).

Pamiętaj, że wszystko robisz na własną odpowiedzialność i jeżeli nie czujesz się na siłach, to może lepiej poszukaj kogoś, kto ma większe doświadczenie z urządzeniami mobilnymi Samsunga. ;-)

#11 Re: SAMSUNG GALAXY TAB 2 7.0 GT-P3110 Nie włącza się Android.

by Dzaro5 19 March 2016, 23:08
Witam

Temat stary ale miałem podobny przypadek z telefonem samsunga tez był po upadku i po włączeniu wchodził w tryb recovery, a usterką było zagięcie obudowy przy przycisku Vol-, przez co był cały czas wciśnięty.

Re: SAMSUNG GALAXY TAB 2 7.0 GT-P3110 Nie włącza się Android.

by Google Adsense [BOT] 19 March 2016, 23:08
This topic is marked as ARCHIVAL. Please only reply if your message contains the solution (Terms and Conditions p. 12.1).