• programowanie kości BIOS

Zasady działu:Kliknij, aby przejrzeć zasady tego działu

1. Tytuł wątku powinien zawierać skrócony opis problemu.
  2. Treść wątku powinna zawierać rozszerzony opis problemu oraz sformułowane pytanie.
  3. Nie jest dozwolone umieszczanie załączników w postaci kompletnych instrukcji/schematów/wsadów BIOS, ani linkowanie do tych plików, zamieszczonych na innych stronach. Dozwolone jest wyłącznie umieszczenie fragmentu instrukcji/schematu, który ułatwi autorowi diagnostykę lub naprawę sprzętu z wątku. W jednym temacie można zamieścić nie więcej, jak jedną stronę instrukcji/schematu.
  4. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, który opisuje usterkę więcej niż jednego sprzętu. W takich przypadkach należy utworzyć osobne wątki dla każdego sprzętu.
  5. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, mającego charakter zapytania o schemat, boardview, zdjęcia płyty, wsad BIOS lub instrukcję serwisową. Do takich zapytań służy dział ZAPYTANIA O SCHEMATY/BIOS.
To jest wątek ARCHIWALNY. Możesz odpowiedzieć w nim tylko wtedy, gdy Twój post zawiera rozwiązanie problemu (Regulamin forum p. 12.1).

#1 programowanie kości BIOS

przez fragmentaryman 22 marca 2016, 17:38
Zakupiłem programator miniPro TL866CS oraz podstawkę ZIF SOIC8 200mil. Układ, który posiadam to WINBOND W25Q64FVSIG.
Układ nie jest rozpoznawany automatycznie - wybieram go ręcznie z listy (zgodnie z oznaczeniem). Przy próbie odczytu pojawia się błąd ID ERROR checked ID is: 0x FF FF FF. Układ ma dobre połączenie z podstawką - sprawdziłem. Przy wyłączeniu opcji check ID - prawdopodobnie układ jest odczytywany, ale są same "0". Przy próbie usunięcia danych z układu - pojawia się komunikat, że usuwanie zakończone powodzeniem, ale przy próbie programowania tego układu pojawia się komunikat CHECK ID ERROR, po odznaczeniu sprawdzenia ID i ponownej próbie zaprogramowania - jest komunikat: programming code memory, później jest błąd weryfikacji: programming stopped error code adress 0x000000 buf_val:0xFF IC_val: 0x00.
Sytuacja powtarza się również na innych układach, np.: CEFON, WINBOND...

Proszę o pomoc

Re: programowanie kości BIOS

przez Google Adsense [BOT] 22 marca 2016, 17:38

#2 Re: programowanie kości BIOS

przez morph 22 marca 2016, 18:12
Sprawdzałeś inną taką kość, może ta jest po prostu uszkodzona. Programator powinien rozpoznać ją bezproblemowo.
Doczytałem, że z innymi też jest problem, sorki. Spróbuj pominąć adapter i przetestuj, czy objawy są takie same. Programator zachowuje się tak samo także przy mniejszych pojemnościach pamięci?

#3 Re: programowanie kości BIOS

przez sebastiank 22 marca 2016, 19:06
Mam ten programator i nie miałem takich problemów. Programator bez problemu wykrywa kości.
Czy kości masz nowe, czy z wylutu?
Jak z wylutu to oczyść nóżki, przemyj izopropanolem, drobny papier ścierny też czasem pomaga.
Możesz też delikatnie docisnąć układ do adaptera i klikać detekcję.

Zakładam, że programator poprawnie wykryty przez oprogramowanie, sterowniki, itp. sprawdzone.

#4 Re: programowanie kości BIOS

przez fragmentaryman 22 marca 2016, 19:13
Witam programator testowany na kilku kościach około 10, na wszystkich ten sam objaw. Sterowniki ok . Kości wylutowane ale sprawne bo działają w laptopie.Układ dociskałem czyściłem nic nie pomaga.Podstawka sprawdzona jest przejście na nóżkach.Uszkodzony programator?? Pomocy

#5 Re: programowanie kości BIOS

przez sebastiank 22 marca 2016, 19:18
Kup za kilka PLN lub nawet poniżej 1 PLN lutowany adapter i sprawdź na nim - wyeliminuj problemy z adapterem.
Adaptery są różnej jakości... Kilka szybko trafiło do kosza.

Wrzuć screena z okna programu, możesz też wrzucić zdjęcia kości w adapterze wstawionej w programator - może jakiś drobiazg rzuci się w oczy :)

#6 Re: programowanie kości BIOS

przez Escaflowne 22 marca 2016, 19:55
Jakaś trefna ta podstawka ZIF moim zdaniem. Miałem kiedyś identyczne objawy. Zrób tak jak radzi Sebastiank albo przylutuj króciutkie kabelki do nóżek pamięci i wepnij bezpośrednio w programator.

#7 Re: programowanie kości BIOS

przez fragmentaryman 22 marca 2016, 20:01
Wszystko jasne adapter uszkodzony-jedna z nóżek. Na drugim jest ok. Teraz potrzebuję pomocy czy ktoś może mi podać jakie kości 4mb i 2mb oznaczenia Lenovo G580 La-7982P.

#8 Re: programowanie kości BIOS

przez sebastiank 22 marca 2016, 20:06
W25Q16BVSSIG (U6) i W25Q32BVSSIG (U5). Ale masz tam jeszcze KB9012 do zaprogramowania.

#9 Re: programowanie kości BIOS

przez fragmentaryman 22 marca 2016, 20:10
Czy przy programowaniu biosu trzeba także programować KBC??? Ogólnie mam brak zasilania na procesor i grafikę.

#10 Re: programowanie kości BIOS

przez sebastiank 22 marca 2016, 20:14
Jak masz braki w zasilaniu to steruje tym KBC...
Zaprogramuj bios i sprawdź. Możesz mieć także uszkodzoną przetwornicę - pomierzyłeś kluczowe napięcia?
Ale to powinien być osobny wątek - dotyczący płyty a nie kości - proponuję poprosić o wydzielenie do nowego tematu.

Re: programowanie kości BIOS

przez Google Adsense [BOT] 22 marca 2016, 20:14
To jest wątek ARCHIWALNY. Możesz odpowiedzieć w nim tylko wtedy, gdy Twój post zawiera rozwiązanie problemu (Regulamin forum p. 12.1).