• programowanie kości BIOS

Правила форуму:Натисніть тут для перегляду правил форуму

1. Назва теми повинна містити короткий опис проблеми.
  2. Тема повідомлення має містити розгорнутий опис проблеми та питання.
  3. Забороняється публікувати вкладення з повною документацією або файлами БІОС, а також посилатися на будь-які сторонні веб-сайти, на яких розміщені такі файли. Дозволяється публікувати лише невелику частину документації (до однієї сторінки на пост).
  4. Ви можете описати лише одну проблему на тему. Для кожної іншої проблеми слід відкривати нову тему.
  5. Тут суворо заборонено вимагати будь-яку документацію чи файли БІОС. Для таких запитів використовуйте підфорум ЗАПИТ НА ДОКУМЕНТАЦІЮ/БІОС.
Ця тема позначена як АРХІВНИЙ. Відповідайте лише в тому випадку, якщо ваша відповідь містить рішення проблеми (Правила Форуму, п. 12.1).

#1 programowanie kości BIOS

fragmentaryman 22 Березня 2016, 17:38
Zakupiłem programator miniPro TL866CS oraz podstawkę ZIF SOIC8 200mil. Układ, który posiadam to WINBOND W25Q64FVSIG.
Układ nie jest rozpoznawany automatycznie - wybieram go ręcznie z listy (zgodnie z oznaczeniem). Przy próbie odczytu pojawia się błąd ID ERROR checked ID is: 0x FF FF FF. Układ ma dobre połączenie z podstawką - sprawdziłem. Przy wyłączeniu opcji check ID - prawdopodobnie układ jest odczytywany, ale są same "0". Przy próbie usunięcia danych z układu - pojawia się komunikat, że usuwanie zakończone powodzeniem, ale przy próbie programowania tego układu pojawia się komunikat CHECK ID ERROR, po odznaczeniu sprawdzenia ID i ponownej próbie zaprogramowania - jest komunikat: programming code memory, później jest błąd weryfikacji: programming stopped error code adress 0x000000 buf_val:0xFF IC_val: 0x00.
Sytuacja powtarza się również na innych układach, np.: CEFON, WINBOND...

Proszę o pomoc

Re: programowanie kości BIOS

Google Adsense [BOT] 22 Березня 2016, 17:38

#2 Re: programowanie kości BIOS

morph 22 Березня 2016, 18:12
Sprawdzałeś inną taką kość, może ta jest po prostu uszkodzona. Programator powinien rozpoznać ją bezproblemowo.
Doczytałem, że z innymi też jest problem, sorki. Spróbuj pominąć adapter i przetestuj, czy objawy są takie same. Programator zachowuje się tak samo także przy mniejszych pojemnościach pamięci?

#3 Re: programowanie kości BIOS

sebastiank 22 Березня 2016, 19:06
Mam ten programator i nie miałem takich problemów. Programator bez problemu wykrywa kości.
Czy kości masz nowe, czy z wylutu?
Jak z wylutu to oczyść nóżki, przemyj izopropanolem, drobny papier ścierny też czasem pomaga.
Możesz też delikatnie docisnąć układ do adaptera i klikać detekcję.

Zakładam, że programator poprawnie wykryty przez oprogramowanie, sterowniki, itp. sprawdzone.

#4 Re: programowanie kości BIOS

fragmentaryman 22 Березня 2016, 19:13
Witam programator testowany na kilku kościach około 10, na wszystkich ten sam objaw. Sterowniki ok . Kości wylutowane ale sprawne bo działają w laptopie.Układ dociskałem czyściłem nic nie pomaga.Podstawka sprawdzona jest przejście na nóżkach.Uszkodzony programator?? Pomocy

#5 Re: programowanie kości BIOS

sebastiank 22 Березня 2016, 19:18
Kup za kilka PLN lub nawet poniżej 1 PLN lutowany adapter i sprawdź na nim - wyeliminuj problemy z adapterem.
Adaptery są różnej jakości... Kilka szybko trafiło do kosza.

Wrzuć screena z okna programu, możesz też wrzucić zdjęcia kości w adapterze wstawionej w programator - może jakiś drobiazg rzuci się w oczy :)

#6 Re: programowanie kości BIOS

Escaflowne 22 Березня 2016, 19:55
Jakaś trefna ta podstawka ZIF moim zdaniem. Miałem kiedyś identyczne objawy. Zrób tak jak radzi Sebastiank albo przylutuj króciutkie kabelki do nóżek pamięci i wepnij bezpośrednio w programator.

#7 Re: programowanie kości BIOS

fragmentaryman 22 Березня 2016, 20:01
Wszystko jasne adapter uszkodzony-jedna z nóżek. Na drugim jest ok. Teraz potrzebuję pomocy czy ktoś może mi podać jakie kości 4mb i 2mb oznaczenia Lenovo G580 La-7982P.

#8 Re: programowanie kości BIOS

sebastiank 22 Березня 2016, 20:06
W25Q16BVSSIG (U6) i W25Q32BVSSIG (U5). Ale masz tam jeszcze KB9012 do zaprogramowania.

#9 Re: programowanie kości BIOS

fragmentaryman 22 Березня 2016, 20:10
Czy przy programowaniu biosu trzeba także programować KBC??? Ogólnie mam brak zasilania na procesor i grafikę.

#10 Re: programowanie kości BIOS

sebastiank 22 Березня 2016, 20:14
Jak masz braki w zasilaniu to steruje tym KBC...
Zaprogramuj bios i sprawdź. Możesz mieć także uszkodzoną przetwornicę - pomierzyłeś kluczowe napięcia?
Ale to powinien być osobny wątek - dotyczący płyty a nie kości - proponuję poprosić o wydzielenie do nowego tematu.

Re: programowanie kości BIOS

Google Adsense [BOT] 22 Березня 2016, 20:14
Ця тема позначена як АРХІВНИЙ. Відповідайте лише в тому випадку, якщо ваша відповідь містить рішення проблеми (Правила Форуму, п. 12.1).

Хто зараз онлайн

Зараз переглядають цей форум: Немає зареєстрованих користувачів і 1 гість